Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Leren 26 jul 2020

Waarom je knappe verhalenverteller Malcolm Gladwell en zijn boeken zou moeten kennen

Van zijn eerste boek The Tipping Point had Malcolm Gladwell niet echt hoge verwachtingen. De redacteur voor The New Yorker schreef het boek naar aanleiding van een artikel waar hij voor het magazine mee bezig was. Oké, zijn moeder zou het boek lezen, dacht hij – maar het werden er miljoenen meer.

Wie is Malcolm Gladwell en waarom zou je zijn boeken moeten lezen?

Een introductie voor Malcolm Gladwell

Gladwell is een van oorsprong Canadese schrijver, die inmiddels zes bestsellers op zijn naam heeft staan. In de Verenigde Staten is hij zo’n sensatie dat TIME hem in 2005 op de lijst meest invloedrijke mensen op aarde plaatste. Grote en succesvolle bedrijven als Google, Microsoft en HP nodigden hem al uit als gastspreker voor het topmanagement – waar hij per keer 80.000 dollar voor vangt.

Wat is de kracht van Malcolm Gladwell? Hij kan alles, hoe complex dan ook, toegankelijk maken voor het grote publiek. Daarmee brak hij door als redacteur van The New Yorker. Ook in zijn boeken deelt hij geen revolutionaire feiten. Hij gebruikt al bestaande onderzoeken en rijgt de theorie met anekdotes knap aan elkaar. In de eerste plaats noemt hij zichzelf daarom een ‘vertaler’ van wat andere mensen, knappe koppen aan universiteiten, hebben uitgevonden.

Hij doet niet meer dan een interpretatie geven van wat wetenschappers hebben uitgezocht. “Dat zie ik niet als kritiek, maar als compliment”, zegt Gladwell daarover in een interview voor de New York Times. “Het is precies wat ik doe. Ik ben uitdrukkelijk een verhalenverteller die dit soort ideeën als basis gebruikt. Ik denk dat het een belangrijke rol is. Van academici kan niet worder verwacht dat ze ook de rol van populariseerder op zich nemen. Daar hebben ze het te druk voor.”

Schrijven van managementboeken

Malcolm Gladwell is een bescheiden man, die misschien zelf nog wel het meest verbaast is over zijn succes. In zijn boeken legt hij door middel van aansprekende (sport of misdaad bijvoorbeeld) of juist alledaagse (ketchup en dating) cases het werk van wetenschappers uit. Toch worden zijn boeken vaak gezien als managementboeken.

“Ik schreef ze niet als managementboeken”, zegt hij. “Ik weet helemaal niet wat een managementboek tegenwoordig is. Eén van de fantastische dingen die zijn gebeurd is dat zakenmensen zeer nieuwsgierig en intellectueel open zijn geworden. Zij definiëren managementboeken nu als boeken die een breed spectrum van intellectuele disciplines omvatten. Een managementboek is gewoon elk boek waar mensen uit de zakenwereld in geïnteresseerd zijn.”

Malcolm Gladwell boeken

Ook geïntrigeerd geraakt door Malcolm Gladwell? Hieronder geven we een kleine samenvatting van zijn boeken. Omdat sommige mensen het fijner vinden om in het Engels te lezen, en anderen in het Nederlands delen we beide titels.

Talking to strangers (Praten met vreemden)

In Praten met vreemden doet Malcolm Gladwell onderzoek naar onze interacties – en waarom ze vaak fout gaan. De routine verkeersstop die eindigt in een tragedie. De spion die jaren onopgemerkt op de hoogste niveaus van het Pentagon doorbrengt. De onterechte veroordeling van Amanda Knox.

Waarom hebben we het zo vaak fout? Waarom is het zo moeilijk om een leugen te ontdekken, een gezicht te lezen of de motieven van een vreemde te beoordelen? Door middel van een reeks ontmoetingen en misverstanden – uit de geschiedenis, psychologie en beruchte rechtszaken – neemt Malcolm Gladwell je mee op een intellectueel avontuur naar de donkere kant van human nature.

Outliers (Uitblinkers)

In Uitblinkers deelt Gladwell hoe volgens hem, wereldprestaties tot stand komen. Dat doet hij bijvoorbeeld door de verhalen te delen van onder andere Bill Gates en The Beatles. Vaak denken mensen dat het puur talent is, wat succesvolle mensen succesvol maakt. Maar volgens Gladwell speelt geluk en hard werk net zo erg mee.

Blink (Intuïtie)

Soms neem je razendsnel beslissingen, zonder erbij na te denken. Voor sommige mensen kan dat heel goed uitpakken. Voor anderen juist niet, met dodelijke gevolgen. In zijn tweede boek Intuïtie gaat Malcolm Gladwell op zoek naar hoe mensen betere beslissingen kunnen maken. Zoals we dat van hem kennen, deelt hij hierbij veel anekdotes. Zoals die van de psycholoog die na een paar minuten observeren al goed kan inschatten hoe lang een huwelijk nog duurt.

The Tipping Point (Het Beslissende Moment)

Het Beslissende Moment is waar het allemaal begon voor Malcolm Gladwell. Lees deze bestseller als jij jouw idee als een lopend vuurtje wil verspreiden. Door middel van aansprekende en interessante voorbeelden legt Gladwell uit hoe je iets kleins kan veranderen in iets enorms: van een griep in een epidemie en van een kleine marketingcampagne in een echte trend.

David and Goliath (David en Goliath)

We weten allemaal dat de underdog soms wint: kijk maar naar het verhaal van David en Goliath. Waarom slagen underdogs zo veel vaker dan ze zouden moeten? Hoe zijn de zwakken de sterken te slim af? Dat zoekt Gladwell uit in David & Goliath. Hierin laat hij zien hoe tegenslagen ons juist succesvol kunnen maken.

What The Dog Saw – And Other Adventures

Benieuwd naar de beste artikelen die Gladwell schreef voor The New Yorker? Dan is het boek Wat de hond zag en andere avonturen wat voor jou. Hierin staan zijn beste artikelen van het laatste decennium.

Malcolm Gladwell podcast

Alles al gelezen of is luisteren meer jouw ding? Malcolm Gladwell host vanaf 2016 de podcast Revisionist History. Voor elk seizoen gaat Revisionist History tien weken lang terug in de geschiedenis om iets opnieuw te interpreteren. Het kan een gebeurtenis, persoon of idee zijn. Als het maar iets is wat over het hoofd is gezien of verkeerd is begrepen. Met inmiddels vijf seizoenen en afleveringen van ongeveer veertig minuten heb je weer een tijdje luisterplezier!

Meer boekentips?

MTDe CorrespondentGladwell Books

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je knappe verhalenverteller Malcolm Gladwell en zijn boeken zou moeten kennen
Sluiten