Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 21 jun 2020

5 makkelijke manieren om je eigen carrière coach te worden

Een coach leert je strategisch denken, je visie verduidelijken en helpt je bij het stellen én waarmaken van je doelen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen een coach in de hand nemen als ze een volgende stap in hun carrière willen maken. Maar wat als je hier momenteel geen budget voor hebt? Niet welke coach je zou moeten inhuren? Of gewoon jezelf eerst wat beter wil leren kennen?

Er zijn ook manieren om jezelf te coachen. Op deze 5 makkelijke manieren kan jij bijvoorbeeld je eigen carrière coach zijn.

Doe aan zelfreflectie

Als je jouw eigen coach wil zijn, zal je objectief moeten nadenken en eerlijk moeten zijn tegen jezelf over je werk, ervaringen, prestaties en de feedback die je ontvangt. Dit is de enige manier om je eigen natuur, doel én persoonlijkheid beter te begrijpen. Weet je niet hoe je mee hier aan de slag gaat? Doe bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest of stel jezelf deze 26 vragen om jezelf beter te leren kennen.

Lees ook: Zelfreflectie zweverig? Dit is waarom je er toch tijd voor moet vrijmaken

Denk aan je sterktes

Als je aan zelfreflectie doet, is de neiging groot om vooral kritisch te denken. Wat kan er beter? Maar het is enorm waardevol om juist te kijken waar je goed in bent. Zeker als je stappen in je carrière wil gaan maken, of dat nou een in een nieuwe rol is, een hele switch wil maken of misschien je eigen bedrijf wil starten.

“Van jongs af aan worden mensen getraind om te focussen op ontwikkelpunten, op dat wat beter kan”, zeggen Eva en Eline van de Strengths Consultancy. “Wat is het effect hiervan? Dat je veel energie steekt in punten waar je toch nooit fantastisch in wordt en niet investeert in je sterke punten die jou uniek maken.”

“Wij leven in de illusie dat je altijd overal goed in moet zijn, maar dit is onmogelijk.”

Houd een lijst bij met keren dat je een compliment hebt gekregen op werk, of wanneer je een uitzonderlijke prestatie hebt neergezet. Daarnaast kan je al nadenken over welke kwaliteiten je nog meer in zou kunnen investeren. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Waar ben je goed in wat nodig is voor jouw baan?
  • Wanneer heb je tot dusver het meeste succes gehad in je werk?
  • Wat hebben anderen aan jou vertelt waar je goed in bent?
  • Wat geeft je de meeste energie op werk?

Lees ook: Eline en Eva van Strengths Consultancy: “Focus je eens niet op je verbeterpunten, maar op je sterktes”

Stel doelen voor jezelf op (die SMART zijn)

Een heel groot deel van coaching is het stellen van doelen. Iets waarvan we weten dat ze het zouden moeten doen, maar waar we vaak de tijd niet voor nemen. Hopelijk helpen de drie volgende artikelen je hierbij:

Zorg er in ieder geval voor dat je taken SMART zijn (specifiek, meetbaar, activerend, realistisch en tijdsgebonden). Dus niet ‘Ik wil leuke projecten managen‘, maar ‘Over twaalf maanden manage ik drie socialmediacampagnes, waarmee ik 3.000 euro per jaar verdien.’

Houd je progressie bij

Nu je hebt nagedacht over je doelen en een aantal meetbare benchmarks voor je carrière hebt vastgesteld, is het wel belangrijk om je progressie bij te houden. Zo voorkom je dat je vervolgens niets meer aan je doelen doet. Doe dit niet één keer in de drie maanden, maar het liefst één keer per week. Zo houd je jezelf verantwoordelijk en vier je ook de kleine overwinningen. Volgens ons hét geheim om uiteindelijk een groot doel te bereiken.

Doe je best om jezelf te verbeteren

De reden waarom veel getalenteerde mensen een coach inhuren is vooral om het waarmaken van je doelen vol te kunnen houden. Om echt succes te zien in je persoonlijke ontwikkeling en in je carrière zal het niet alleen bij wensen moeten blijven, maar zal je ook actie moeten ondernemen om daadwerkelijk te verbeteren.

Lukt dit je niet zelf? Dan kan een goede coach jou ontzettend helpen. Zorg dat je wel goed je research doet, want coaching is een vrij beroep. Iedereen mag zichzelf coach noemen als ze dat willen. Lees hier meer over waarom er zoveel coaches zijn en hoe je de juiste uitkiest.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 makkelijke manieren om je eigen carrière coach te worden
Sluiten