Deze 9 dingen maken jouw maandag onnodig onproductief

Het is weer zover. De wekker gaat en een nieuwe week wacht op je. Misschien zie je er een beetje tegenop, misschien heb je er heel veel zin in. Maar hoe je gevoelsmatig ook in de dag staat als die begint, je kunt – wat je situatie ook is – in ieder geval iets doen aan hoe de dag verloopt. Er zijn namelijk best wel wat dingen die we doen, die onbewust invloed hebben op onze productiviteit (en daarmee ook ons geluksgevoel).

Deze 9 dingen die je onbewust doet, maken dat jouw maandag (maar stiekem elke dag) onnodig minder lekker loopt.

1. Niet uit bed komen als je wekker gaat

We snappen het. De werkweek begint, je weekend was zó relaxt en nu kickt de realiteit hard in. Maar let’s face it: je kunt er maar beter het beste van maken.

En dat doe je (helaas, helaas) niet door nog een half uur te gaan liggen snoozen, want je bed uitkomen wordt zo alleen maar nóg lastiger.

Direct opstaan en gaan is de beste manier om de toon voor die dag te zetten.

Lees ook: Waarom snoozen een hel is voor je hersenen

2. Als eerste je mail en social media checken

Je wekker is gegaan, je pakt je telefoon erbij en je staat direct weer in contact met de wereld. Natuurlijk is het heel interessant om te weten wat je vannacht allemaal hebt gemist aan gesprekken en nieuwsberichten, maar heel eerlijk: het helpt je niet om de dag rustig te starten.

Skip die schermtijd het eerste uur van je dag en begin eerst de dag door eens rustig met jezelf en je eigen gevoel wakker te worden.

3. Je praat negatief tegen jezelf

Je wordt wakker, kijkt in de spiegel en denkt ‘m’n haar zit niet’, loopt naar de keuken, stoot je teen en roept ‘ei dat je ‘r bent!’. Niet de woorden die je ‘s ochtends als eerste tegen jezelf wilt zeggen.

Wees mild voor jezelf – vooral ‘s ochtends als je opstaat, maar eigenlijk ook gedurende de dag. Sterker nog, positieve affirmaties kunnen je helpen om negatieve gedachtes los te laten.

“Want ook voor positieve gedachten geldt: hoe vaker je ze hebt, hoe meer ze je overtuigen. Je gaat geloven dat je er mag zijn en dat manifesteert zich in je gedrag, je uitstraling en je gevoel.”

Nice to know: 3 bewezen manieren voor meer werkgeluk

4. Je doucht heet

Koud douchen geeft je een instant energiekick, versnelt je bloedcirculatie, verbetert je lichaamsprestaties, je wordt er blijer van, je bent beter voorbereid op de dag – en het is ook nog eens beter voor het milieu. Het is duidelijk: skip de hete straal en ga voor een koude douche ‘s ochtends.

5. Meetings bijwonen die geen nut hebben

We zitten allemaal weleens in een meeting waarvan we achteraf denken ‘tsja, wat was hier nu het praktisch nut van?’. Een grote fout. Productieve mensen gaan zorgvuldig met hun tijd om.

Ook als dat betekent dat je die ene meeting niet kan bijwonen, omdat je belangrijkere zaken aan de hand hebt.

6. Eat the frog

Maandagochtend zijn we vaak het meest productief (mits we dat zelf niet teniet doen ;)). Verspil je energie niet door eerst uitgebreid je weekend te bespreken of een volledige planning te maken.

Het eerste wat je maandagochtend op kantoor moet doen, is de kikker eten. Geen letterlijke kikker natuurlijk, maar een figuurlijke waar we je in het artikel waarom je de dag moet beginnen met de belangrijkste taak meer over vertellen.

7. Onnodig lange gesprekken voeren (over bijvoorbeeld het weekend)

Natuurlijk wil je even kletsen als je je collega’s even niet hebt gezien, maar – zoals we hierboven al zeiden – is het niet the way to start the day of right.

Ga maandagochtend voor een klein smalltalk gesprek en zeg vervolgens iets als ‘leuk, laten we er tijdens de lunch verder over kletsen’. En dan ga je weer verder met die kikker.

8. Pop muziek luisteren

Wist je dat er een verschil is tussen hoe je je voelt na het luisteren van rustige muziek en juist hele opzwepende, afwisselende muziek? Door naar klassieke muziek te luisteren, kun je je beter focussen. Wat ook helpt: zet een afspeellijst op die je al goed kent en je daardoor niet uit je flow haalt.

Handig: De favoriete Spotify lijsten van de redactie om lekker op te werken

9. Je telefoon niet op stil zetten/weg leggen

Je taken afvinken duurt veel langer als je telefoon naast je ligt en constant opligt of afgaat. Notificaties zijn de grootste vijand voor een productief leven. Je telefoon leg je dus weg, zet je op stil en check je weer voor vijf of tien minuten als je taak is afgerond.

Productiever worden doe je zo

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Deze 9 dingen maken jouw maandag onnodig onproductief
Sluiten