Tessa Ham
Tessa Ham Geld 6 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Maak deze 3 fouten niet tijdens een salarisonderhandeling

Voor de meesten van ons blijft het spannend, een salarisonderhandeling. Het is niet iets wat we op school geleerd krijgen, en daarom zijn we vaak onzeker over wat we wel of niet kunnen vragen.

Zet ik niet te hoog in? Vind mijn baas me niet hebberig? Het zijn allemaal vragen die er door je hoofd spoken voor en tijdens een salarisonderhandeling. Zorg dat je deze drie fouten in ieder geval niet maakt, want anders laat je veel geld liggen.

Defensief worden tijdens salarisonderhandeling

Misschien heb je echt meer verantwoordelijkheden gekregen, of heb je veel meer uren in je werk gestoken dan je collega’s. Dan is het frustrerend als je baas zegt dat je maar de standaard 3% verhoging krijgt. Hoe oneerlijk het dan ook voelt, zorg dat je niet gaat snauwen dat je het wél verdient.

Haal even diep adem. Het is niet erg als er even een stilte valt. Waarschijnlijk voelt je baas dan ook dat je hier eigenlijk niet te tevreden mee bent. Geef jezelf even de tijd om na te denken over je reactie.

Onderhandelcoach Merel van der Wouden vertelde het ons al eens: het is niet slim om hard te gaan onderhandelen als je een lange tijd bij het bedrijf wil werken. “Jullie zijn gelijke partners en willen allebei iets van elkaar. Denk: we gaan voor een goede deal waar we allebei blij van worden.”

Lees ook: Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

Te snel ja zeggen

Het is best eng om te onderhandelen, maar wat is nou eigenlijk het ergste wat er kan gebeuren? Het is niet gek om je zorgen te maken, maar weet dat onderhandelen over het salaris normaal is en zelfs verwacht wordt. Misschien hoopt je baas dat je er niet tegenin gaat, maar hij of zij zal nooit beledigd zijn als je om meer vraagt. Als je baas dat wel is, kan je je misschien afvragen of dit wel de plek voor jou is.

Stel dat je baas zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is, kom dan met bewijzen waarom jij vindt dat je echt meer salaris verdient. Vrouwen geven gauw in na de eerste nee, terwijl mannen dit zien als een mogelijkheid tot onderhandelen.

Lees ook: Over deze 9 arbeidsvoorwaarden kun je ook onderhandelen

Een laag bedrag noemen

Tijdens een salarisonderhandeling wil je niet ’te hoog’ gaan zitten. Je bent bang dat je jouw (potentiële) werkgever zal beledigen of dat je overkomt als hebzuchtig. Maar als je begint met een lager bedrag, of zelfs het bedrag dat je eigenlijk wil hebben, doe je al het werk voor de partij aan de andere kant van de tafel.

Denk je aan de hand van jouw resultaten van de afgelopen tijd denkt dat een salarisverhoging van 3 tot 8 procent rechtvaardig is? Ga dan niet op een veilige 5 procent zitten. Zeg iets als: “Ik hoopte dat aan de hand van de resultaten die ik het afgelopen jaar heb bereikt voor dit bedrijf, ik ten minste een salarisverhoging van 8 procent kan krijgen. Wat denken jullie daarvan?”

Als jullie vervolgens uitkomen op een salarisverhoging van 5 procent, zullen jullie allebei het gevoel hebben dat jullie iets ‘gewonnen’ hebben.

Ja, een salarisonderhandeling is eng en ongemakkelijk. Maar niemand anders dan jij gaat ervoor zorgen dat je meer gaat verdienen. Jij hebt een waarde. Als die waarde is gestegen in de tijd dat je voor het bedrijf hebt gewerkt, dan verdien je écht een salarisverhoging. De ongemakkelijke situatie duurt maar een paar minuten, maar kan er wel voor zorgen dat jij meer geld op je bankrekening binnenkrijgt.

Succes!

Meer lezen over salarisonderhandelingen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Maak deze 3 fouten niet tijdens een salarisonderhandeling
Sluiten