Lunchrecept voor op het werk: zoete aardappelsoep met sherry en chorizo

Wil jij eens iets anders eten bij de lunch dan bruine boterhammen met kaas? Bij WorkJuice snappen we dat heel goed. Om je wat inspiratie te geven, delen we daarom elke week een lekker recept van zusje Culy, dat heel makkelijk is mee te nemen naar je werk. Het recept van deze week: zoete aardappelsoep met sherry en chorizo.

Een soepje bij de lunch, daar zijn we fan van. Zeker omdat het weer heel erg koud begint te worden buiten! De soep maak je op zondagavond en kun je doordeweeks lekker meenemen naar werk. Geen fornuis op werk? Het kan natuurlijk ook prima in de magnetron.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen, of gewoon lekker een voorraad)

  • Twee grote zoete aardappels (oranje!)
  • Eén prei
  • Eén gedroogde chorizoworst
  • Eén ui (fijngesnipperd)
  • Vijf tenen knoflook (fijngehakt)
  • Twee wortels (in blokjes)
  • Drie stengels bleekselderij (in stukjes)
  • Zes blaadjes salie
  • 235 milliliter droge sherry
  • Twee theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepoeder
  • Drie theelepels sherry-azijn
  • Crème fraîche (hoeveel je lekker vindt)
  • Een beetje zout
  • Olijfolie

Bereiding van het soepje voor werk

Volgens Culy is zoete aardappel, sherry en chorizo een gouden combi. Klinkt goed toch? Laten we aan de slag gaan. Begin door de oven voor te verwarmen op tweehonderd graden.

Hak de zoete aardappels in grote stukken – met de schil er nog aan – en hussel ze in een kom met wat olijfolie en wat zout. Leg ze vervolgens los van elkaar op een bakplaat.

Was vervolgens de prei, snijd ‘m door de helft in de lengte en vervolgens in stukken van zo’n vijf centimeter. Doe vervolgens hetzelfde als de zoete aardappel: hussel ze in een kom met olijfolie en zout, om de stukken daarna op een bakplaat te leggen.

De twee bakplaten mogen vervolgens in de oven. Na twintig minuten is de prei zacht en bruin, en mag je die bakplaat eruit halen. De zoete aardappel blijft er zo’n vijf tot tien minuten langer in, tot de blokjes zacht aanvoelen.

lunchgerecht, recept, zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep met sherry en chorizo

Terwijl de prei en zoete aardappel in de oven zit, ga je aan de slag met de chorizo. Snijd de worst in kleine stukjes en doe het in de keukenmachine tot het een soort chorizo-kruim is. Verhit vervolgens een beetje olijfolie in een grote pan met dikke bodem.

Hierin bak je de chorizo tot het kruim bruin begint te worden. Blus het af met zestig milliliter van de sherry. Let op dat je goed over de bodem schraapt om alle aangebakken stukjes los te krijgen. Als de sherry is verdampt, kun je de chorizo uit de pan scheppen en laten uitlekken op keukenpapier.

Doe vervolgens de ui en knoflook in een hete pan en zet het vuur laag. Als de ui glazig is, kun je het gerookte paprikapoeder, de cayennepeper en de salieblaadjes toevoegen. Bak kort mee en voeg dan de wortel en bleekselderij toe.

Bak alles tot de wortel zacht is. Voeg daarbij steeds een beetje sherry toe om het af te blussen en de aangebakken stukjes los te krijgen. De geroosterde zoete aardappels en prei voeg je toe als alle sherry verdampt is. Doe er dan 700 milliliter kokend water bij en roer het geheel goed door.

Pureer vervolgens de zoete aardappelsoep met sherry glad in een blender of met een staafmixer. Natuurlijk kun je naar wens nog water toevoegen. Verwarm de soep ten slotte nog vijf minuten en voeg de sherry-azijn toe.

Heb je de soep op werk opgewarmd? Voeg dan de crème fraiche en wat de verkruimelde chorizo toe.

Smullen maar!  

Ook lekker om mee te nemen voor de lunch: Couscous met een twist

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
Lunchrecept voor op het werk: zoete aardappelsoep met sherry en chorizo
Sluiten