Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 31 jan 2019

De loonkloof dichten? Transparantie over het salaris zal helpen

Onderzoek na onderzoek bewijst: transparante salarissen zorgen ervoor dat werknemers gemotiveerder en productiever zijn, harder werken en beter samenwerken met hun collega’s. Transparantie over het salaris lijkt dus iets goeds te zijn. Maar weet jij wat je collega’s verdienen?

Praten over ons salaris is nogal een taboe: in Nederland praat slechts 23 procent van de mensen open over hun salaris. De helft daarvan deelt het weer alleen met hun familie.

Loonkloof dichten door transparante salarissen

Organisatie-expert David Burkus onderzocht transparante salarissen en denkt dat het delen van je salaris het beste is wat je kunt doen. Als er geen transparante salarissen zijn, ontstaat er namelijk informatiesymmetrie. Dat houdt in dat de ene partij over meer (of betere) informatie beschikt dan de andere.

“Vertellen wat je verdient voelt misschien wat ongemakkelijk”, vertelt David Burkus. “Aan de andere kant: de mogelijkheid dat jij gediscrimineerd wordt, of dat je vrouw, dochter of zus oneerlijk wordt beloond is een stuk erger toch?”

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen – dit is waarom

Meestal niet expres

Het is al 37 jaar verplicht om mannen en vrouwen evenveel te betalen. Toch verdienen mannen 22 euro per uur en vrouwen maar 18 euro. Nou is het niet zo dat mannen agressief die loonkloof proberen in stand te houden. Het gaat vaak op een veel subtielere manier.

Zo worden vrouwen minder leuk en aardig gevonden als zij onderhandelen. Volgens onderzoek van Harvard Business Review krijgen vrouwen ook minder snel dan mannen wat ze willen krijgen.

6 redenen om te vragen om een salarisverhoging

Niet alleen voor vrouwen

Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen. Uit onderzoek van de Wake Forest University School of Business bleek dat de beoordelaars mensen met een donkere huidskleur opdringeriger vonden bij een salarisonderhandeling. Ook dachten ze ten onrechte dat ze meer geld vroegen dan de mensen met een blanke huidskleur, terwijl ze voor precies hetzelfde bedrag onderhandelden.

Veel werkgevers betalen bepaalde groepen echt niet expres minder salaris. Soms hebben ze het niet eens door totdat ze erop gewezen worden. Laat staan dat de individuelen in kwestie het doorhebben dat ze te weinig betaald krijgen. Transparante salarissen kunnen hierdoor helpen de loonkloof te dichten.

Meer lezen over onderhandelen over het salaris?

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


The New York Times

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De loonkloof dichten? Transparantie over het salaris zal helpen
Sluiten