Tessa Ham
Tessa Ham Geld 20 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Loonheffing; hoe zit dat ook alweer precies?

Op de WorkJuice-redactie duiken we regelmatig in een onderwerp waar iedereen mee te maken krijgt, maar waarvan het overgrote deel geen idee heeft hoe het precies zit. In duidelijke taal zonder moeilijke termen maken we daar voor eens en altijd een einde aan. Deze keer: de loonheffing, hoe zit dat ook alweer precies?

In dit artikel proberen we alle vragen die je misschien over loonheffing hebt te beantwoorden. Hoe kun je bijvoorbeeld de loonheffingskorting aanzetten? En moet je dat eigenlijk altijd doen?

Loonheffing betekenis

Helaas maar waar; het bedrag dat op je loonstrookje staat, is nooit het bedrag dat je daadwerkelijk op je rekening gestort krijgt. Loonheffing is hiervan de schuldige.

Loonheffing is namelijk een verzamelnaam voor de loonbelasting en de premies die je betaalt. Met deze belasting, die elke werkende Nederlander afstaat, kan de overheid bijvoorbeeld nieuwe wegen aanleggen. Je loonbelasting komt dus terecht in een pot van de overheid. Zij maken op Prinsjesdag bekend waar ze het geld in die pot precies aan gaan uitgeven.

Maar hoe zit het met die premies die je betaalt? Door deze premies heb je later recht op een AOW-uitkering en ben je verzekerd voor een nabestaandenuitkering of langdurige zorg, mocht dat nodig zijn.

Loonheffingskorting

Oké, dat is duidelijk. Over je inkomen betaal je dus belasting aan de overheid. Maar om het allemaal nog begrijpelijker (*kuch*) te maken, geeft diezelfde overheid ook korting op die belasting. Hierdoor hoef je minder te betalen en houd je dus netto meer over van je bruto salaris. Ons hoor je niet klagen.

Loonheffingsformulier

Om deze loonheffingskorting toe te passen, moet je het loonheffingsformulier van de Belastingdienst invullen. Dat formulier vind je door op de link te klikken, maar eigenlijk hoef jij hier geen zorgen om te maken. Je krijgt het als je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat.

Loonheffingskorting ja of nee

Je zou zeggen: die loonheffingskorting moet je altijd aanzetten. Hoe meer korting op de belasting, hoe beter, toch? Daarom is het goed om te weten dat je de loonheffingskorting maar op één inkomen mag toepassen. Als je twee werkgevers hebt, of bijvoorbeeld stage loopt en een bijbaan hebt, moet je dus kiezen waar je de loonheffingskorting aanzet.

Over het algemeen kan je het beste kiezen voor de werkgever waar je het meeste betaald krijgt. De logica daarachter? Hoe meer je verdient, des te meer belasting je betaalt.

Loonheffing berekenen

Hoeveel loonheffing je betaalt, is dus eigenlijk het verschil tussen het bedrag op je salarisstrook en wat je netto ontvangt op je bankrekening. Wil je de loonheffing berekenen omdat je bijvoorbeeld bij een nieuwe baan begint? Dan zijn er op het internet allerlei tools te vinden die je een schatting kunnen geven. Check bijvoorbeeld eens de calculator van de Nationale Beroepengids en die van Loonwijzer.

Loonheffing terugvragen

De loonheffing die je werkgever voor jou aan de Belastingdienst betaalt, is een voorschot. Bij de belastingaangifte kom je erachter of je werkgever te veel heeft betaald (dan krijg je geld terug) of juist te weinig (dan moet je betalen).

Vooral in het geval van een jongere is het interessant om belastingaangifte te doen (terwijl veel helemaal geen aangifte doen), omdat je jaarlijks 8.750 euro belastingvrij mag verdienen. Het kan dus zijn dat je helemaal geen belasting hoeft te betalen, terwijl je werkgever dat wel heeft ingehouden. Als je de belastingaangifte niet invult, loop je wellicht eigenlijk geld mis.

10 vragen over het salaris: van hoe salarisschalen werken tot waar je recht op hebt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

IndependerYoung CapitalJobBird

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Loonheffing; hoe zit dat ook alweer precies?
Sluiten