Redactie
Redactie Digital nomad 24 jun 2020

Locatie-onafhankelijk werken in 4 simpele stappen

Locatie-onafhankelijk werken – oftewel werken zonder dat je gebonden bent aan een locatie – is dichterbij dan ooit. Doordat we de afgelopen maanden hebben thuisgewerkt, was starten met remote werken nog nooit zo makkelijk. Je hoeft alleen maar deze vier stappen te zetten…

Wil je meer vrijheid, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je meer kunnen reizen, maar heb je te weinig vakantiedagen? En wil je zelf kunnen bepalen waar je werkt, zodat je misschien ook wel eens vanuit het buitenland kan werken? Dan moet ook jij locatie-onafhankelijk gaan werken.

Locatie-onafhankelijk werken biedt zoveel vrijheid! Doordat je zelf kan bepalen waar je werkt, kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld vanuit Spanje of Portugal te werken. Of vanaf een hutje op de hei. Het is de manier om meer te kunnen reizen, en tegelijkertijd geld te verdienen. En het kan ook jouw realiteit worden, in vier simpele stappen:

1. Weet waarom je het wilt

Het is belangrijk om te weten waarom je locatie-onafhankelijk wilt werken. Ja, waarschijnlijk wil je vrijheid. Maar wat wil je met die vrijheid doen? Hoe ziet een vrij leven er voor jou uit? Wil je fulltime de wereld over reizen en werken als digital nomad? Of wil je vooral vanuit huis kunnen werken, en af en toe in een leuke koffietent gaan zitten?

Afhankelijk van je doelen, kan je je locatie-onafhankelijke werk daarop inrichten. Wie slechts af en toe vanuit het buitenland wil werken, zal andere dingen moeten gaan aanpassen dan iemand die voor twee jaar op reis wilt.

2. Locatie-onafhankelijk werk

Om locatie-onafhankelijk te werken, heb je natuurlijk wel werk nodig dat hiervoor geschikt is. In principe is al het werk dat je online kan doen geschikt. Zolang je een laptop en internetverbinding hebt, kan je dan overal je werk doen. Als je de afgelopen maanden hebt thuisgewerkt, is het je waarschijnlijk meegevallen hoe goed je al remote kan werken.

Zijn je werkzaamheden nog niet helemaal geschikt? Dan kan je kijken of je deze meer remote kan maken (door dingen online te gaan doen of te automatiseren) of kan vervangen door andere- remote – verdienmodellen. Moet je echt iets anders gaan doen? Maak een carrièreswitch!

Lees ook: Van jurist naar locatie-onafhankelijke ondernemer: Suzanne vertelt over haar carrièreswitch

3. Autonomie

Als je niet zelf kan beslissen waar je werkt, ben je nog niet vrij om te gaan. Mag jij van je baas niet op een andere plek werken? Dan kan je dus nog steeds niet locatie-onafhankelijk werken. De meeste mensen die locatie-onafhankelijk werken, zijn daarom eigen baas. Maar door corona kunnen werkgevers niet meer volhouden dat remote werken onmogelijk is.

We hebben bewezen dat we prima thuis kunnen werken, en misschien zelfs meer gedaan krijgen. Dat het gaat om resultaat en productiviteit, niet om uren. Eigenlijk kan je baas dus geen obstakel meer vormen. Wil jij – af en toe – remote werken, dan zou ik dit dus gaan aankaarten bij je werkgever. Voor jezelf beginnen is natuurlijk ook nog steeds een fijne optie.

locatie-onafhankelijk werken door suzanne van duijn
Foto: Suzanne van Duijn

4. Mindset

Ben je bang dat niemand jou zal inhuren? Heb je een kat of hond die je thuis houdt? Of denk je dat je niet genoeg geld kan verdienen als je locatie-onafhankelijk gaat werken? Dit zijn vooral belemmerende gedachten!! Om deze te overwinnen, heb je een sterke mindset nodig. Je gaat afwijken van de ‘norm’. Je gaat iets buiten je comfortzone doen. Geen wonder dus dat je een beetje koutwatervrees ervaart. Maar weet dat voor alle obstakels ook oplossingen te vinden zijn.

Als je echt wilt, dan vind je een manier. Er is altijd wel een reden om het uit te stellen, en om in je huidige leven te blijven hangen. Maar nu beginnen is ook een optie. Maak een bewuste keuze, ontwikkel jezelf en locatie-onafhankelijk werken is binnenkort ook voor jou realiteit.

Meer weten over locatie-onafhankelijk werken? Hulp nodig bij het realiseren van deze stappen? Locatie-onafhankelijk ondernemer Suzanne van Duijn lanceert 1 juli een Digital Nomad E-Course. Met deze e-course creëer jij een vrij leven. Dankzij locatie-onafhankelijk werk, autonomie en een portie lef kan jij straks werken waar je wilt en reizen wanneer je wilt. Koop je kaartje in de pre-sale voor €99 i.p.v. €198 (excl. BTW). De cursus start 1 juli.

Verder lezen? 7 obstakels die je tegenhouden een digital nomad te worden (en hoe je ze overwint)

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Locatie-onafhankelijk werken in 4 simpele stappen
Sluiten