Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 6 jun 2021

Hoe gezondheidskwaaltjes ervoor zorgden dat Sanne nu de succesvolle onderneming Living the Green Life runt

Als je Sanne van Rooij (32) tien jaar geleden had verteld dat ze nu een succesvolle onderneming rondom plantaardig eten zou hebben, had ze je niet geloofd. Ze was namelijk niet alleen – naar eigen zeggen – baggerslecht in koken, ondernemen is ook nooit een ambitie van haar geweest. Maar inmiddels runt ze toch echt plantaardig platform Living the Green Life en schreef ze onder andere vijf boeken.

De aanstichter van het avontuur? De kleine gezondheidskwaaltjes waar ze last van had. We bellen met Sanne om haar alles over haar ondernemersverhaal te vragen.

Van slecht kunnen koken tot echte foodie

“Zes jaar geleden was ik niet goed in koken”, zegt Sanne lachend. “Of nou ja, dat is een understatement. Ik was er baggerslecht in. Het was zelfs zo erg dat ik niet wist welke pan ik bij welk gerecht moest gebruiken. Nu kan ik daar erg om lachen.”

Sanne at op dat moment vegetarisch, maar had geen idee hoe ze een volledige vegetarische maaltijd op tafel moest zetten. In veel vega recepten wordt vlees vervangen door zuivelproducten zoals kaas. “Ik gok dat ongeveer 50 procent van mijn eten en gerechten uit zuivel bestond”, zegt ze. “Ik had geen flauw idee dat dit de reden was voor de vele gezondheidskwaaltjes waar ik last van had.”

Zo had ze constant last van een loopneus, slechte huid en een opgezette buik, en had ze moeite met slapen. “Los van elkaar was het geen reden om naar de huisarts te gaan, maar ik zat zo slecht in mijn vel dat ik dit op een gegeven moment wel gedaan heb”, vertelt ze. “Daar kwam ik erachter dat ik lactose-intolerant ben.”

Haar eigen zoektocht naar lekkere plantaardige recepten was de start van haar onderneming Living the Green Life. “Die is eigenlijk ontstaan toen ik op Instagram mijn ontbijtjes begon te delen”, vertelt ze. “Ik had nooit verwacht dat het de start was van een succesvolle onderneming. Sterker nog, ik heb nooit de ambitie gehad om te ondernemen.”

frambozen smoothie van Living the Green Life
Bron: Living the Green Life

Sanne groeide niet op in een ondernemersfamilie. Haar moeder, opa, tante en oom waren allemaal leraren. “Ondernemen was niet iets was bij ons speelde”, vertelt Sanne. “Het waren niet de gesprekken die wij voerden. Ik had er simpelweg niet over nagedacht dat het überhaupt een optie voor me was.”

Andere aanpak

Maar tijdens het delen van haar ontbijtjes ontdekte Sanne al snel dat er behoefte was in Nederland voor een platform waar je lekkere vegan recepten kon vinden. “Plantaardig eten werd in die tijd nog als extreem en hardcore gezien”, blikt ze terug op die begintijd. “Vegan blogs communiceerden vaak dat plantaardig eten de enige oplossing is. Natuurlijk laten de cijfers zien dat vegan eten inderdaad veel problemen oplost, maar ik denk niet dat dit de manier is waarop je met mensen moet communiceren.”

In december 2016 lanceerde Sanne daarom de website Living the Green Life met een andere aanpak: ze wil laten zien dat vegan eten makkelijk en lekker is. “Als iedereen in Nederland één dag in de week plantaardig gaat eten, is de impact veel groter dan als alleen een handjevol mensen 100 procent vegan eet”, legt ze uit. “Bovendien kunnen mensen veel beter zelf ervaren wat het voor hun gezondheid doet.”

Het succes kwam Sanne niet meteen aanwaaien. “Ik weet nog dat ik in die eerste maand 9 hele bezoekers had”, vertelt ze. “Dat is niets met waar we in vergelijking nu staan.” Haar aanpak heeft daar een rol in gespeeld, maar ook het feit dat plantaardig eten steeds meer mainstream is geworden. “Dat een Elle Eten, Foodies en Delicious nu ook vegan recepten van LTGL delen, laat wel zien dat er echt vraag naar is. Zij leven op traffic, dus anders zouden ze het niet doen.”

Veel meer dan een website

In de vijf jaar dat Living the Green Life bestaat, heeft Sanne niet stil gezeten. Naast het runnen van een succesvolle website, heeft ze onder andere vijf boeken geschreven, een Easy Vegan box geïntroduceerd en een vegan challenge gelanceerd waar maar liefst 12.500 mensen aan meededen. Hoe komt ze toch op inspiratie voor nieuwe projecten?

“Dat is heel simpel: we luisteren echt naar de problemen van onze doelgroep, waar ze tegenaan lopen en proberen deze vervolgens voor ze op te lossen”, vertelt ze. Zo hoorde het team LTGL in december 2019 vaak dat de doelgroep het nieuwe jaar gezond wilde starten met plantaardige recepten en dat ze dit daarna vol wilden houden. Sanne en haar team twijfelden geen moment en zetten in 2,5 week de EASY VEGAN Challenge op poten, waardoor hun lezers zeven dagen lang inspiratie hadden voor ontbijt-, lunch- en avondrecepten.

falafelburger
Bron: Living the Green Life

“Hiermee hadden mensen de houvast om met vegan eten te beginnen”, legt Sanne uit. “Ik vertrouwde erop dat ze daarna wel weer bij Living the Green Life zouden terugkomen om meer inspiratie te vinden. 2,5 week was achteraf gezien een beetje gekkenwerk, maar we houden wel van een uitdaging.”

Zelf de slingers op hangen

In vijf jaar LTGL heeft Sanne een hoop geleerd over het ondernemerschap. “Ik durf te zeggen dat ik meer dan 500 grote lessen heb geleerd”, zegt ze. “De grootste les? Dat het leven een feestje is, maar je wel zelf de slingers moet ophangen. Het is niet realistisch om te denken dat elke dag fantastisch wordt. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je aan het einde van de dag het gevoel hebt dat vandaag een feestje is geweest.”

In het begin van haar onderneming was Sanne erg gefrustreerd als dingen niet liepen zoals ze dacht dat ze zouden lopen. “Ik kon me daar dan echt over opvreten. Inmiddels heb ik geleerd stil te staan bij wat ik wel heb. Ik ben nu enorm dankbaar dat ik Living the Green Life heb en dat ik mensen om me heen heb verzameld die dit avontuur met mij willen aangaan.”

Het vijfde deel van Sanne’s kookboekenreeks Easy Vegan is sinds kort uit: Easy Vegan weight loss plan. Het doel is hiermee niet om ‘X kilo af te vallen in 12 weken’, maar om je energieker en lekkerder in je vel te voelen. Sanne wil andere mensen met eigen ogen laten zien wat plantaardig eten voor haar eigen gezondheid heeft gedaan.

Robin startte Iconic Wardrobe, een platform waarop je mooie duurzame kleding kunt huren

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe gezondheidskwaaltjes ervoor zorgden dat Sanne nu de succesvolle onderneming Living the Green Life runt
Sluiten