Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 3 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Lisanne is duurzaamheidscoach: “Je kunt een groot verschil met kleine duurzame aanpassingen maken”

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om je huis te verduurzamen, maar heb je daar geen budget voor of wil je niet investeren in zonnepanelen en andere duurzame opties, omdat je in een huurhuis woont. Gelukkig zijn er dan ook genoeg duurzame alternatieven die je in het huishouden kan gebruiken, zegt duurzaamheidscoach Lisanne Moreau – Poelstra. Met haar bedrijf Groen Graag wil ze mensen enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken. Dat hoeft namelijk helemaal niet moeilijk of duur te zijn.

We vragen haar waarom ze duurzaamheidscoach is geworden, wanneer duurzaamheid voor haar zo’n belangrijk topic is geworden en natuurlijk naar een hoop praktische tips.

Waarom ben je duurzaamheidscoach geworden?

“Zelf vond het ik al jaren leuk om thuis duurzame alternatieven te zoeken en ons plastic afval te verminderen. Ik merkte dat andere mensen mij als ‘extreem’ zagen, als ik hierover vertelde. Maar hoe meer ik erover praatte met anderen, des te meer ik anderen ook wist te enthousiasmeren. Collega’s die eerst heel sceptisch waren en er niets in zagen, vertelden opeens dat ze in een winkel waren geweest of een product hadden gekocht die ik had aangeraden.

Ik werd daar zo enthousiast van. Dat was voor mij de aanleiding om coach te worden en serieus aan de slag te gaan met zoveel mogelijk mensen informeren.”

Wat was de eerste stap die je deed toen je besloot coach te worden?

“Dat was marktonderzoek. Ik maakte een vragenlijst die ik verspreidde via Facebook-groepen. Daaraan merkte ik dat we wel steeds bewuster gaan nadenken, maar dat mensen bij verduurzaming in eerste instantie kijken naar grote investeringen zoals zonnepanelen.

Maar je hoeft niet meteen een hele grote verbouwing te doen.

Je hebt dan geen grote investering nodig en je hoeft er niet per se een koophuis voor te hebben.”

Wat zijn grote misvattingen die jij hoort over duurzaamheid?

“Ik hoor heel vaak dat mensen denken dat het toch niet helpt, die ene shampoofles die ze omruilen voor een shampoobar. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat zo lang jij de spullen blijft kopen, ze die spullen zullen blijven produceren. Stoppen met shampooflessen kopen, geeft een duidelijk signaal af. Bovendien bespaar je best veel plastic als je bedenkt hoeveel shampooflessen je in een jaar weggooit.

Realiseer je ook dat als jij het aan iemand vertelt, je diegene daar ook weer mee inspireert. Zo creëer je een sneeuwbaleffect.

Vaak zijn mensen bang dat ze moeite, tijd en vooral ook geld investeren voor niets. Zo hoor ik in mijn 1-op-1 coaching weleens dat ze bang zijn dat het nergens toe gaat leiden of dat ze het niet volhouden. Dat ze producten gaan aanschaffen zoals wasbare watjes en dat ze die uiteindelijk niet fijn in gebruik vinden, en dan al het geld voor niets hebben geïnvesteerd.”

Zie jij in je coaching weleens dat mensen het niet volhouden?

“Ja, maar dat komt vooral omdat ze een heel groot doel voor zichzelf stellen en daar meteen mee beginnen. Vanaf nu eet ik veganistisch, zeggen ze dan. Ik denk dat je jezelf dan een te grote druk oplegt. Stel dat het tegenzit. Je kunt geen veganistisch alternatief vinden voor één van je favorieten bijvoorbeeld. Dan ben je veel geneigder de handdoek in de ring te gooien, omdat je het gevoel hebt dat je dan hebt gefaald.

Begin niet in één keer, maar hap het op in kleinere blokjes. Elke keer als je weer een doel behaald (bijvoorbeeld veganistisch ontbijten, lunchen etc.) krijg je energie om het volgende doel aan te pakken.”

Lisanne Moreau - Poelstra
Bron: Stories About You

Is een duurzamer leven ook echt duurder, zoals veel mensen denken?

“Nee, zeker niet. Ik denk dat het op het eerste gezicht duurder lijkt, maar dit niet altijd het geval is. Neem wasbare watjes bijvoorbeeld. Die zijn duurder dan wegwerpwatjes, maar die gooi je na één keer gebruiken weg, terwijl je met de wasbare watjes veel langer kunt doen. Hetzelfde geldt voor maandverband en tampons. Je hebt de prijs van een menstruatie cup er heel snel uit, omdat je niet elke keer maar maandverband of tampons hoeft te kopen.

Het is ook goed om te kijken hoe lang je met een product doet. Met een shampoobar doe je namelijk net zo lang als met twee á drie shampooflessen. Als je de aankoopprijs van de twee vergelijkt, zal een shampoobar dus duurder lijken. In werkelijkheid zal je op termijn voordeliger uitkomen.”

Is duurzaamheid altijd al een belangrijk topic voor je geweest?

“Het begon toen ik zo’n tien jaar geleden ging samenwonen met mijn man. Hij at biologisch en ik was nog student. Ik snapte het daarom niet zo, ik vond het vooral veel geld. In het begin dacht ik: die paprika is gewoon twee keer zo duur. Ik ben me langzaamaan steeds meer gaan verdiepen in bewustere keuzes maken.

De grote ommezwaai kwam toen ik vier jaar geleden zwanger was van mijn zoontje. We kochten op dat moment al bijna geen nieuwe dingen meer. Als zwangere lees je zoveel mogelijk om je voorbereiden op de komst van je kindje. Ik las overal dat je geen normaal waspoeder kon gebruiken voor je babykleding, omdat dat irritaties kon opleveren aan de huid. Toen dacht ik: waarom zouden wij daar dan wel onze kleding mee wassen?

Hetzelfde gold voor schoonmaakmiddelen. Die kleintjes likken alle keukenkastjes af en dan is het geen fijn idee dat er gevaarlijke stoffen in die schoonmaakmiddelen zitten. Vanaf dat moment ging het balletje rollen: ik begon ook natuurlijke alternatieven te zoeken voor de producten die je op je huid smeert en ging steeds meer kijken hoe we verpakkingsvrij konden leven.”

Wat biedt je nog meer voor diensten aan naast 1-op-1 coaching?

“Ik biedt een online programma aan, waar mensen in een online leeromgeving heel veel inspiratie, visualisatie-oefeningen en opdrachten vinden. Hiermee kun je ook meteen in je eigen huis aan de slag. Daarnaast heb ik een blog, waarmee ik zoveel mogelijk mensen hoop te bereiken om ze te informeren. Daar deel ik vooral praktische tips waar ze meteen mee aan de slag kunnen.

Daarnaast zit ik veel op Instagram en ben ik ook Facebook en YouTube aan het opstarten. Vorige week gaf ik op Instagram bijvoorbeeld elke dag duurzame tips over een andere ruimte, van de keuken tot de slaapkamer. Ook ben ik laatst voor de eerste keer Live gegaan. Van tevoren konden mensen op mijn website voor €2,19 een setje kopen met alles wat ze nodig hadden voor een natuurlijke lippenbalsem. In de Live ging ik vervolgens voordoen hoe je deze moest maken.

Dat was onwijs leuk. Er hing een fijne sfeer, er werden volop vragen gesteld en mensen reageerden ook op elkaar. Daarom wil ik vanaf nu elke maand zo’n klein projectje doen. Het volgende project zijn bijenwasdoeken die je kunt gebruiken als vershoudfolie.

Het kan natuurlijk heel overweldigend zijn, verduurzamen, als je kijkt naar je hele huis. Waar moet je dan beginnen? Ik hoop dat mensen bij dit soort kleine projectjes denken: ‘Goh, dat was eigenlijk wel heel makkelijk’. En dat het ze vervolgens aanzet om de volgende stap te nemen.”

Op zoek naar praktische tips waar je meteen mee aan de slag kan? Neem dan zeker eens een kijkje op de blog, Instagram, Facebook en YouTube van Lisanne Moreau – Poelstra.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Lisanne is duurzaamheidscoach: “Je kunt een groot verschil met kleine duurzame aanpassingen maken”
Sluiten