Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 23 jan 2019

Lisa van Taarten van Jansen bakt vegan taarten: “Ik probeer mensen te overtuigen met lekker eten”

Het bakken begon al vroeg bij Lisa Jansen. Ze werd op haar achtste vegetariër, maar daar bleef het niet bij. Met zelfgebakken lekkernijen ging ze langs de deuren om geld in te zamelen voor het goede doel. 22 jaar later is Lisa nog steeds aan het bakken. Met Taarten van Jansen bakt ze prachtige vegan taarten.

“Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen dat mijn taart vegan is. Dat is precies wat ik wil bereiken.” We spraken haar over de voor- en nadelen van ondernemen, van je hobby je werk maken en het veganisme.

Hoi Lisa, kan je wat meer over jezelf en je bedrijf vertellen?

“Toen ik jong was, wist ik al heel goed wat ik wilde. Ik wilde banketbakker en zangeres worden. Nou, dat is allebei gelukt, maar met het ene verdien ik nu wel mijn geld en met het ander niet. Op mijn zestiende werd ik vegan en besloot ik vanaf dat moment alleen veganistisch te bakken.

Eén jaar geleden besefte ik dat ik hier toch echt wel wat mee wilde en sindsdien is mijn bedrijf in een sneltreinvaart geraakt.

lisa, taarten van jansen, vegan taarten

Fotograaf: Elke Teurlinckx

Ik denk dat mijn klantenbase fifty-fifty is met vegans en niet-vegans. Er staat natuurlijk wel bij dat het vegan is, daar ben ik ook trots op. Ik probeer het er alleen niet dik bovenop te leggen. Stel dat niet-vegans het zien en denken: ‘Wauw, dat ziet er lekker uit’ en er staat heel groot ‘vegan as fuck’ bij, dan kan het ze tegenhouden om het te proeven.

Sommige mensen hebben nog een bepaalde terughoudendheid als iets veganistisch is. Dat is één van de redenen dat ik op mijn zestiende al vegan begon te bakken. Er was toen nog niet echt een aanbod en wat er was vond ik zwaar ondermaats. Het was vaak droog, smakeloos en alles moest ook meteen suikervrij zijn. Dan denk ik: tja, als je vegan eet hoeft dat nog niet te betekenen dat je iets hoeft te missen.

Mijn missie is om de allerlekkerste taart van de wereld te maken, die toevallig vegan is. Ik ben taarten gaan bakken, omdat ik mensen graag blij wil maken én vind dat mensen lief mogen zijn voor zichzelf. Ik doe dat het liefste via taart: ik merkte al heel vroeg dat mensen blij worden van gebak.

Taart brengt mensen samen én het is het ultieme middel om jezelf mee te verwennen, waar ik groot voorstander van ben.

lisa, taarten van jansen, vegan taarten

Fotograaf: Valerie Visschedijk

Wanneer heb je besloten je taarten ook daadwerkelijk te gaan verkopen?

“Ik wilde niet alleen dat vegans, maar ook zeker niet-vegans mijn gebak superlekker zouden vinden. Daarom heb ik alles laten proeven door mijn ouders, familie, mede-studenten en later collega’s. Ik heb vaak proeverijen georganiseerd, waar iedereen gratis mijn taarten mocht komen proeven in ruil voor hun mening. In mijn hoofd heb ik een hele database opgebouwd met alle informatie en input en ben ik gaan oefenen, oefenen en nog meer oefenen.”

Heb je het bakken zelf aangeleerd?

“Ja, ik heb nog nooit een cursus of een les gevolgd. Ik heb vroeger appeltaarten leren bakken van mijn oma. Dat vond ik zo leuk dat ik dat ben blijven doen. Ik heb heel veel YouTube gekeken en veel blogs en bakboeken gelezen. Mensen vragen vaak: wat is nou het geheim? Het enige wat ik kan zeggen is: héél veel oefenen, veel op je bek gaan en dan niet dezelfde fouten maken.”

Wat vond je het moeilijkste toen je begon met ondernemen?

“Ik heb heel lang nog een parttime baan naast mijn bedrijf gehad. Het was bijna niet te doen. In het hoogseizoen werkte ik daar wel 40 uur per week en daarnaast runde ik ook nog fulltime mijn eigen bedrijf. Ik was veel te druk. Wilde nergens nee op zeggen en wilde niemand tekort doen. Maar daarmee deed ik eigenlijk mezelf en mijn vriend, ouders en vrienden tekort.

Mijn schoonmoeder is toen heel onverwacht overleden.

Dat heeft me met de neus op de feiten gedrukt: niets is belangrijker dan tijd besteden met de mensen van wie je het allermeeste houdt.

Er is echt een fine line tussen een gezond bedrijf én een gezonde jij of compleet overwerkt raken.”

lisa, taarten van jansen, vegan taarten

Fotograaf: Ilka van Wieren

Wat vind je juist het mooiste aan ondernemen?

“De vrijheid, al werk ik voor mijn bedrijf wel meer dan dat ik zou doen met een fulltime baan op kantoor. Maar hier haal ik zoveel voldoening uit. Ik geloof niet in ‘Als je van je passie je werk maakt, dan werk je geen dag in je leven’. Dat vind ik echt de grootste onzin. Het is nog steeds werk, maar het is wel iets waar ik ongelofelijk veel passie voor heb.

Daarnaast heb ik door het ondernemen ook heel veel andere ondernemers leren kennen, met wie ik een bijzondere band heb opgebouwd. Je kunt veel met ze delen en je ziet ze ook groeien.

Ik weet heel goed wat ik wil en weet precies waar ik over een paar jaar wil staan. Dat je door je eigen input en kracht daar dan terecht kunt komen, daar leef ik voor. Dat vind ik supermooi.”

Waar zie je jezelf in de toekomst?

“Ik wil dit jaar een bakboek schrijven. Dat is iets waar ik al jaren van droom. Op een gegeven moment dacht ik: ja, ik kan er nog heel lang over dromen, maar ik kan het ook gewoon gaan doen. Ik wil hét vegan bakboek van Nederland schrijven. Daarin staat hoe je de allerlekkerste taarten kunt maken, met heldere uitleg, mooie verhalen en mooie foto’s.

Daarnaast wil ik veel meer met video gaan doen. Het allerleukste lijkt me om ooit een bakshow te hebben op tv.

Ik denk dat Nederland nog wel wat vegan bak inspiratie kan gebruiken.

Ik wil ook veel meer gaan spreken en demonstreren. Daar haal ik heel veel positieve energie uit. Ik wil graag mensen via mijn platform inspireren, dat is mijn uiteindelijke doel.”

Hoe denk je dat het komt dat steeds meer mensen vegan worden?

“We kunnen er eigenlijk niet meer omheen. Steeds meer mensen gaan nadenken over de wereldbol die ze voor hun kinderen achterlaten. Waar het veganisme eerst als extreem werd gezien, wordt het nu steeds meer mainstream. Er hing eerst een negatieve sfeer rondom veganisme.

Ik denk niet dat we ergens komen door heel veroordelend over niet-veganisten te praten. Ik probeer mensen over te halen met lekker eten. Mensen krijgen steeds meer door dat je qua eten helemaal niets meer hoeft te missen.

Ik ben niet vegan geworden omdat ik vlees vies vond. Ik at graag hamburgers en gehaktballen, maar ik legde wel de link tussen dat stuk vlees op mijn bord en de dieren waar ik van houd. Mijn smaakpapillen zijn zo veel minder belangrijk dan het leven van een dier.”

lisa, taarten van jansen, vegan taarten

Fotograaf: Antoinet Murier

Heb je tips voor mensen die van hun hobby hun werk willen maken?

“Je moet allereerst kijken of er wel een markt is voor wat je aan wil bieden. Je kunt het wel heel graag willen, maar als niemand erop zit te wachten, dan gaat het een heel vermoeiend proces worden wat je tegen gaat staan. Kijk hoe je jouw passie uit kan voeren op een manier waarop het voor jou rendabel is en waarmee je veel mensen kunt helpen.

Mensen vinden het superleuk als je gewoon oprecht bent.”

Houd gewoon veel van wat je doet, dan straal je dat ook uit.

Op Instagram deelt Lisa haar creaties die bijna te mooi zijn om op te eten. Wil je ook eens proberen of je echt niets mist als je vegan eet? De hele maand februari doopt Lisa om tot de big vegan sister month waarin ze info, recepten en handige tips deelt en alle vragen rondom veganisme zal beantwoorden.

Meer inspirerende interviews?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Lisa van Taarten van Jansen bakt vegan taarten: “Ik probeer mensen te overtuigen met lekker eten”
Sluiten