Lijstjes lovers opgelet: 14 lijstjes om te reflecteren én doelen te stellen

Van de Oliebollentest tot de Top 2000 en van ons eigen boodschappenlijstje tot onze to do-list: wij houden van lijstjes. Op de WorkJuice redactie zijn we hier zeker geen uitzondering op. Wij zijn al helemaal fan van lijstjes die je helpen groeien, op persoonlijk én professioneel vlak.

Voor de mede lijstjes lovers onder ons – en wie zijn dat nou eigenlijk niet – verzamelden we daarom de lijst der lijsten. Een lijst met lijstjes die je kunt invullen voor het einde van het jaar.

Stilstaan om doelen te kunnen stellen voor 2020

Lijstjes zijn namelijk dé ideale manier om terug te kijken op het jaar. Om eens stil te staan bij hoe ver je bent gekomen en vervolgens doelen op te kunnen stellen voor het volgende jaar.

Natuurlijk spoken de dingen die je zometeen gaat opschrijven, allemaal ergens rond in je hoofd. Maar – en misschien zijn we als schrijvers een beetje biased als we dat zeggen – er gaat niets boven alles opschrijven wat er in je hoofd opkomt. Lijstjes zorgen voor minder chaos in je hoofd, meer focus en minder stress.

Lees ook: Waarom houden we zo van lijstjes? Een evolutionaire verklaring

Er zijn geen regels bij het invullen van deze lijstjes, vul gewoon in wat er in je opkomt. Er is namelijk niets goed of fout!

Lijstjes om terug te kijken op het afgelopen jaar

Vooral deze eerste lijst vinden we belangrijk, omdat de meesten van ons wel bezig zijn met het stellen van doelen, maar daarbij vergeten terug te kijken naar het afgelopen jaar. Zonde, want je zult zien dat als je even reflecteert, je enorm trots zou zijn op waar je bent gekomen.

 • Dingen die je hebt bereikt het afgelopen jaar (denk niet te groots, dat project dat je succesvol hebt afgerond, mag je hier ook lekker opschrijven!)
 • De mensen die belangrijk voor je waren het afgelopen jaar
 • Belangrijke stappen die je in je carrière hebt genomen
 • Risico’s die je buiten je comfort zone hebt genomen (denk ook hier weer niet te groots, dit zijn voorbeelden van kleine risico’s die je wellicht genomen hebt)
 • Momenten waarop jij je on top of the world voelde afgelopen jaar
 • De mooiste complimenten die je hebt gekregen
 • De dingen waar je dankbaar voor bent het afgelopen jaar

Lijstjes om vooruit te blikken

 • Dingen die je zou willen bereiken volgend jaar (persoonlijk en in je carrière)
 • Mensen die je zouden kunnen helpen in je carrière
 • De functies, bedrijven en projecten die je ooit op je cv wil hebben staan
 • De functies, bedrijven en projecten die je volgend jaar op wil pakken of voor wil solliciteren
 • Dingen die je altijd nog wilde leren en mee wil beginnen volgend jaar
 • De dingen die je volgend jaar zou doen als geld geen factor was
 • De risico’s die jij buiten je comfort zone wil nemen volgend jaar

We zeiden het al: het is echt de lijst der lijsten. Je hoeft ze dus echt niet allemaal in één keer op te schrijven. Neem in de drukke decembermaand af en toe een momentje voor jezelf. Kruip onder een kleedje met een notitieboek op je laptop, met een warme choco en schrijf er op los.

We hopen dat het je tot mooie inzichten brengt en dat het niet alleen je helpt doelen te stellen voor volgend jaar, maar je ook trots laat zijn op het afgelopen jaar. Kijk wat je allemaal hebt bereikt!

Meer over lijstjes en doelen stellen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Lijstjes lovers opgelet: 14 lijstjes om te reflecteren én doelen te stellen
Sluiten