Liegen op je cv: mag dat?

Stel, je bent op zoek naar een baan en hebt een heel toffe vacature gevonden. Je denkt dat je er wel geschikt voor bent, maar dat blijkt eigenlijk niet zo uit de werkervaring of vaardigheden die je hebt. Tja, dan is liegen op je cv best verleidelijk – gewoon, een leugentje om bestwil. Maar mag dat eigenlijk wel?

Je bent in ieder geval niet de enige die het doet of overweegt: uit een (10 jaar oud, maar toch) onderzoek bleek dat maar liefst 45 procent van de Nederlandse werkgevers weleens feitelijke onjuistheden aantrof in CV’s die hen werd toegestuurd. Op dat moment nam 9 procent van die werkgevers de sollicitant nog wel in dienst, maar een decennium later is de arbeidsmarkt heel anders en heb je misschien minder geluk.

Mensen zouden het vaakst liegen over hun vaardigheden (het klassieke ‘ja hoor, ik spreek wel Spaans/Zweeds/Chinees’), gevolgd door functietitels of -omschrijvingen van eerdere banen, hoe lang ze die hebben gehad en met welke reden ze zijn weggegaan. Over diploma’s wordt het minst vaak gelogen.

Liegen op je cv: mag dat?

Daar is, legaal gezien, moeilijk een eenduidig antwoord op te geven. In New York is er bijvoorbeeld wel een staatswet die het een misdrijf maakt voor au pairs om hun certificaat te vervalsen, en ook in Nederland mag je officieel strafrechtelijk vervolgd worden voor valsheid in geschrifte. Werkgevers mogen bovendien hun aanbod intrekken als ze erachter komen dat je bijvoorbeeld hebt gelogen over een diploma, of je op staande voet ontslaan als ze het pas later ontdekken.

Daarbij, en vooral, zijn grote leugens op je cv gewoon niet zo goed voor je reputatie. Als werkgevers erachter komen, kom je onbetrouwbaar over. Ze mogen daar een aantekening van maken, waardoor je ook later niet meer aangenomen wordt. En zelfs als je je gelogen vaardigheden nooit echt hoeft te gebruiken, zul je misschien toch minder op je plek zijn bij het bedrijf, en dat is voor zowel jouzelf als je collega’s niet prettig.

Creatief liegen

Oké, dus je moet misschien niet zeggen dat je overweg kunt met Photoshop, omdat je één keer het contrastbalkje naar rechts hebt verschoven. Of liegen dat je ergens drie jaar manager was terwijl dat je alleen het laatste halfjaar een leidinggevende functie had. Maar wat is dan wel een goede manier om je cv wat op te krikken? Gewoon: het allemaal nét even wat mooier verwoorden dan het was, zonder dat je verantwoordelijkheden echt vervalst.

Ja, natuurlijk heb je gewoon achter de kassa gezeten in de supermarkt. Maar hé, dat betekent ook dat je ‘klanten hebt geholpen met een zo optimaal mogelijke ervaring in de winkel’. We zeggen maar wat. Bluffen mag, liegen niet. Natuurlijk moet je geen heel vreemde functienamen verzinnen – dat kan ook juist pretentieus overkomen – maar vooral met de functie-omschrijvingen kun je best een beetje spelen. Of zet bijvoorbeeld alleen jaren op je cv, geen maanden.

Eerlijk duurt het langst

Heb je de neiging om te liegen op je cv? Ga dan eerst goed na of het echt de baan voor jou is. Wees daarbij eerlijk tegen jezelf. Soms is het gewoon te hoog gegrepen. Doe dan eerst wat extra ervaring op en probeer het daarna gewoon een keer. Weet je wel zeker dat je het kunt? Dan kun je je beter wenden tot creatievere methoden.

En weet je, je mag ook gewoon eerlijk zijn tegen een toekomstige werkgever over dat gat in je cv, waarom je langer over je studie deed of waarom je ontslagen bent. Het is een cliché, maar wel waar: eerlijk duurt het langst.

Meer tips voor je cv:

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Liegen op je cv: mag dat?
Sluiten