Redactie
Redactie Nieuws 17 mrt 2020

Liefde in tijd van corona: de mooiste initiatieven op een rij

Iedereen zal het er mee eens zijn: door de wereldwijde corona crisis lijkt het alsof we met z’n allen in een science fiction film zijn beland. Weinig mensen op straat, de meesten van ons werken thuis, de scholen zijn dicht en restaurants en andere horeca hebben hun deuren moeten sluiten. Op social media nemen steeds meer winkels daarnaast zelf het initiatief om te sluiten: uit voorzorg voor hun klanten en hunzelf.

Het is een gekke tijd, maar zoals Rutger Bregman al schreef: rampen en crises halen het beste in de mens naar boven. Lastig meteen te geloven na alle berichten over overvolle winkelwagentjes en wc-papier dat overal op is. Toch is het zo! Hier zes prachtige initiatieven in tijd van corona. Want juist nu moeten we een beetje extra voor elkaar zorgen.

Bloemen uitdelen aan voorbijgangers

Bloemisterij Moonflower op het Centraal Station in Amsterdam moest zijn winkel sluiten omdat er geen klanten meer zijn. Daarom deelde eigenaar Richard zijn onverkoopbare bloemen uit bij het pontje.

Alle voorbijgangers zijn er blij mee. Een enkeling vroeg of hij er nog iets voor wilde hebben – maar dat hoefde niet. De crisis gaat ook deze ondernemer veel geld kosten. “Ik maak wat mensen blij, maar van binnen huil ik”, vertelde Richard aan AT5.

Digitale hulptroepen

Zit je thuis zonder klachten en wil je iemand in de buurt helpen? Via sociale media en andere online platforms (Amsterdam Corona Help, Corona Durf te vragen, coronagroep.nl) worden de hulptroepen in gang gezet. De oproepen gaan van boodschappen doen of een ritje naar het ziekenhuis tot een wandelingetje maken met iemand die niet alleen naar buiten durft.

Ook worden er online meditatielessen verzorgd om stress zoveel mogelijk te verminderen. Er wordt zelfs om advies en wijsheid gevraagd door mensen die nu in het buitenland zijn en twijfelen of ze naar huis moeten gaan of niet. Hulp is nodig. Dus zoek naar een initiatief in jouw buurt en kijk wat je voor een ander kan doen!

Post voor oma

Veel ouderen maken zich ernstige zorgen en voelen zich eenzamer dan ooit. Omapost maakt het eenvoudig hen een hart onder de riem te steken en iets liefs voor ze te doen. Omdat veel ouderen niet meer bezocht kunnen worden vanwege het virus, heeft Omapost een speciaal platform voor kaartjes in tijden van corona gemaakt: cor.omapost.nl.

Met z’n allen applaudisseren

Op dinsdagavond 17 maart om 20:00 uur met z’n allen klappen voor de zorgverleners, het supermarktpersoneel, de vuilnisman en alle anderen die keihard aan het werk zijn om hulp te bieden en het dagelijkse leven zo goed mogelijk te laten verlopen.

Legutha Andriessen uit Bergambacht doet deze oproep en deze krijgt massaal bijval op sociale media. Applaudisseren mag binnen, buiten, alleen of in een groepje, en uiteraard met voldoende afstand. Klappen dus!

Voor elkaar koken

Wie een kijkje neemt op sociale media van traiteurs en restaurants ziet dat veel van hen voedselpakketjes maken. Deze zijn voor een kleine bijdrage af te halen. Het mooie hiervan is dat je geniet van een gezonde en verse maaltijd en dat hiermee de kleine ondernemers gesteund worden.

Voorbeelden die ik voorbij zag komen in één van de ‘digitale hultroepen’ is het account van Stefan Krams, die graag en zoveel mogelijk kookt en zijn oproepen op Twitter deelt onder #zorgdatjekookt. Dus zeg het voort!

Samen sporten

Nog een mooi initiatief: sportscholen en andere verenigingen die hebben moeten sluiten, maar tips geven om mensen te helpen in beweging te blijven (want ook dat is goed voor onze weerstand!). Voorbeelden hiervan zijn de online yoga-en meditatielessen van De Nieuwe Yogaschool en de Amsterdamse boksschool Boogieland Boxing Club die overal in de stad bokszakken ophangt.

Wat deze initiatieven ons laten zien is dat mensen bereid zijn elkaar te helpen in tijden van crisis. En dat er ook mooie dingen kunnen ontstaan uit een bizarre en surreële situatie. Steek je handen uit de mouwen en draag dus een steentje bij!

Maar onthoud: houd alle actuele informatie over COVID-19 in de gaten en volg de aanwijzingen en richtlijnen van het RIVM.

Deze gastbijdrage is geschreven door Steff van Dorp. Steff is PR-manager en werkt bij communicatie- en PR-bureau De Wolven. Het belangrijkste vindt ze om verhalen te vertellen die iets bijdragen aan de wereld.

Ben je thuis aan het werk door corona? Zo blijf je productief

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Liefde in tijd van corona: de mooiste initiatieven op een rij
Sluiten