Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 29 nov 2019

De beste liedjes en playlists om shit gedaan te krijgen op werk

De meesten van ons luisteren muziek op werk. Eerlijk is eerlijk: met die rumoerige kantoortuinen van tegenwoordig kunnen we ook bijna niet anders. Maar muziek leidt ons niet alleen af van kletsende en bellende collega’s, het blijkt ons ook nog eens daadwerkelijk productiever te maken. Wij zochten uit welke liedjes en playlists je helpen shit gedaan te krijgen op werk.

De wetenschap geeft ons het verlossende antwoord! Om meteen aan de slag te kunnen, maakten we er meteen WorkJuice Playlists van.

Waarom maakt muziek ons productiever?

Dat zoveel van ons muziek luisteren als we moeten knallen voor een naderende deadline is niet gek. Bij het luisteren van lekkere deuntjes geven de hersenen dopamine en serotonine af, waardoor je relaxt wordt en gefocust kan blijven. Dat niet alleen: je humeur wordt er vaak ook beter van.

Lees ook: Zijn we productiever op het werk als we naar muziek luisteren?

Dat betekent alleen niet dat elke soort muziek past bij elke taak die je moet uitvoeren. Hieronder beschrijven we de vijf meest voorkomende taken op werk en de liedjes die je volgens de wetenschap daar een handje bij helpen.

Tijdens een creatieve taak

Vaak wordt gedacht dat bepaalde genres muziek je helpen om beter te presteren. Dr. Emma Gray van The British CBT and Counseling Service deed in opdracht van Spotify onderzoek naar welke muziek invloed heeft op de productiviteit. Ze kwam er in haar onderzoek achter dat het niet per se aan het genre muziek ligt, maar de beats per minute (BPM) van de nummers.

Muziek met 50 tot 80 beats per minute brengt je brein in alfa-toestand. Als we wakker zijn, zijn we meestal in de gemoedstoestand die bekend staat als bèta. Dat is een verhoogde staat van alertheid, waarbij onze hersengolfactiviteit tussen de 14 en 30 HZ ligt. De alfa-toestand betekent dat onze hersenen vertragen en dat we daardoor ontspannen zijn.

Deze gemoedstoestand associëren wetenschappers met activiteiten waarbij we onze verbeelding en intuïtie gebruiken en waarbij we ‘eureka-momenten’ krijgen. Kortom: we worden er creatiever van.

Als je iets nieuws moet leren

Een fantastische playlist kan je een schop onder de kont geven om even te knallen. Moet je je storten op een nieuwe taak en nieuwe informatie opdoen? Dan kan muziek je juist daarin belemmeren. Dit komt omdat hoe harder je hersenen moeten werken, hoe minder ruimte er is om andere informatie, zoals melodieën, te verwerken.

Ik hoor het je denken: ‘geen muziek, dus?’ Maar er is een uitzondering. Uit onderzoek blijkt dat liedjes uit de barokperiode, zoals Bach en Vivaldi, je hersenactiviteit juist helpt verbeteren. Ten eerste heeft klassieke muziek natuurlijk geen lyrics die afleidend kunnen zijn. Daarnaast staat klassieke muziek bekend als kalmerend en ontspannend.

Er is geen twijfel over mogelijk dat je er beter van gaat leren: studenten presteerden 12 procent beter op examens als ze klassieke muziek luisterden tijdens het leren.

Ook handig: 5 bluetooth koptelefoons voor je muziek

Tijdens repetitieve taken

Als je repetitieve taken moet doen, zoals het beantwoorden van tientallen e-mails of het invoeren van cijfers in een spreadsheet, bestaat de kans dat je snel afgeleid wordt. Dit zijn nou eenmaal niet de meest spannende taken. Om toch shit gedaan te krijgen, kan muziek je een handje helpen.

Kies voor muziek die majeur toonladders bevat, in plaats van mineur. Deze hebben namelijk een groter effect op je productiviteit. Geen idee hoe je ze uit elkaar moet houden? Nummers in majeur klinken vaak opbeurend, zoals ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ van The Beatles of ‘Since U Been Gone’ van Kelly Clarkson. ‘Yesterday’ van The Beatles klinkt wat meer melancholisch en bevat juist mineur toonladders.

Als je je wil afsluiten van de drukke kantoortuin

Eigenlijk is het enorm gek dat we allemaal in kantoortuinen werken, want erg productief worden we er niet van. Zeker voor introverten kan zo’n drukke omgeving vol prikkels lastig zijn. Wat als je je wil concentreren, maar van muziek juist afgeleid wordt? Dan kunnen natuurgeluiden zoals golven of een kabbelend beekje je uit de brand helpen. Onderzoekers van het Resselaer Polytechnic Institute ontdekten dat dit soort geluiden je stemming en focus stimuleren.

Uit hun onderzoek bleek dat werknemers productiever waren én meer positieve gevoelens hadden als ze natuurgeluiden af speelden tijdens hun werk. Bij het schrijven van dit artikel ben ik er achter gekomen dat ik heel lekker ga op regen met onweer! Heerlijk kalmerend. Wil je ook natuurgeluiden luisteren? Let dan even op dat geluiden als regen en kabbelende beekjes beter werken dan een regenwoud met veel tjirpende vogels en andere dieren.

Voorbereiden voor een presentatie, sollicitatie of belangrijke meeting

Dé oplossing om je zenuwen onder bedwang te houden voor een belangrijke presentatie, sollicitatie of meeting, is te luisteren naar jouw jam. Je weet wel, dat nummer waar je het gevoel van krijgt on top of the world te zijn. Niemand minder dan President Obama past deze truc toe als hij het podium op moet. Zijn favoriet? ‘Lose Yourself’ van Eminem.

Mijn persoonlijke pump up-nummer is ‘Woman’ van Kesha. Als ik dat nummer beluister, heb ik het gevoel the whole damn wereld aan te kunnen. Meer van onze favorieten vind je in deze WorkJuice Girlpower playlist!

Benieuwd naar onze eigen favoriete playlists? De favoriete Spotify lijsten van de redactie om lekker op te werken

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De beste liedjes en playlists om shit gedaan te krijgen op werk
Sluiten