Tessa Ham
Tessa Ham Werkplekken 10 sep 2019

Een ode aan het stabureau (dit gebeurt er met je lichaam als je te lang zit)

Zitten is het nieuwe roken. Onderzoek toont aan dat de kans op ziektes als diabetes, obesitas en kanker aanzienlijk groter is als je veel zit. Houd je vast: de kans op hart- en vaatziektes wordt zelfs verdubbeld. Kortom: als je voor je werk veel achter je bureau zit, ben je dus doomed. Tenminste… Als je geen zit-stabureau hebt.

Gemiddeld zitten wij Nederlanders ongeveer 9 uur per dag. Dat is slecht nieuws, omdat ons lichaam nou eenmaal niet is ontworpen om stil te zitten. Het is opgebouwd uit botten, spieren en organen die allemaal afhankelijk zijn van beweging om optimaal te kunnen functioneren.

Dit gebeurt er met je lichaam als je te lang zit – oftewel: waarom je na het lezen van dit artikel als de wiedeweerga een zit-stabureau aan gaat schaffen.

Na één dag

Als je uren achter elkaar zit, zullen je spieren die je houding volhouden, langzaamaan kracht verliezen. In andere woorden: je zakt steeds meer in je stoel. Ieder uur dat je zit geven de spieren steeds meer op, met een verminderde bloed- en lymfestroom tot gevolg.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat alleen dertig minuten zitten al invloed heeft op het lymfestelsel. En laat dat lymfestelsel nou net verantwoordelijk zijn voor ons immuunsysteem.

Je raadt het al: een zit-stabureau is hier het antwoord. Je zou bijna gaan denken dat dit reclame is voor zo’n bureau, maar #nospon. Wil je niet zo’n grote uitgave doen? Dan maak je al een goed begin om ‘s avonds in ieder geval dingen te doen waardoor je niet op je kont zit.

Na één week

Hoe minder je beweegt, hoe erger je spierkracht vermindert. “Dit beïnvloedt hoe goed je bloed in het lichaam wordt gecirculeerd”, zegt fysiotherapeut Lara Heimann op Domino. “Naast je spierkracht zal ook je uithoudingsvermogen verminderen en maakt je lichaam metabolische veranderingen door, waardoor je een groter risico loopt op diabetes en hartaandoeningen.”

Merk je dat je spieren stijf worden? Dan is het tijd voor een koffierondje of een tripje naar de wc.

Na één maand

Na een maand zitten verlies je spiermassa én botmassa. Daarnaast heeft lang zitten ook een negatieve invloed op je zenuwstelsel, wat je humeur, hersenfunctie en energie level kan veranderen.

Na zes maanden

Als je een half jaar of langer zit, zal het moeilijker zijn om het patroon te doorbreken. De kans is groot dat je meer vet bij je buik ziet verschijnen, maar deze veranderingen gebeuren natuurlijk langzaamaan.

Volgens Heimann is je lichaam een jaar ouder als je veel zit. “Het is het equivalent van ouder worden zonder de vruchten van geheugen of ervaring te plukken.”

Fan van het stabureau

Waarom wij zo’n fan zijn van dat stabureau? Omdat is uitgewezen dat je het beste elk uur even moet zorgen dat je niet meer zit. In andere woorden: je kunt beter elk uur tien minuten bewegen of staan, dan acht uur lang zitten en je dan een uur lang je afmatten in de sportschool.

Zeker als je vanuit huis werkt, is het lastig om echt elk uur te gaan bewegen. Na een minuut ben je waarschijnlijk al je hele huis door gelopen.

Eerlijk is eerlijk: het doet ons interieur junkies wel pijn dat de meeste zit-stabureaus aan de basic kant zijn. Toch is dit een ode aan precies dat bureau, omdat in een (home) office functionaliteit altijd voor zou moeten gaan.

Bewegen met een kantoorbaan

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Een ode aan het stabureau (dit gebeurt er met je lichaam als je te lang zit)
Sluiten