Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 19 nov 2020

Lianne gaf een boek in eigen beheer uit: “Laat je niet ontmoedigen door afwijzingen van uitgeverijen”

Toen de 28-jarige Lianne Reijntjes door corona minder werk had, dacht ze: dit is het moment. Na afwijzingen op haar eerdere verhalen bij uitgeverijen, besloot ze haar boek ‘Kwetsbaar Verliefd’ in eigen beheer uit te geven. Met succes, want op verschillende boekenblogs krijgt ‘Kwetsbaar Verliefd’ nu goede recensies. “Ik hoop anderen te laten zien dat er meerdere wegen naar Rome zijn”, zegt Lianne aan de telefoon.

We vragen haar hoe ze het boek uitgeven in eigen beheer heeft aangepakt, wat er allemaal bij komt kijken en of ze nog een ultieme tip heeft.

Is het altijd al een droom van je geweest om een boek te schrijven?

“Ja, vanaf kinds af aan is het eigenlijk al een droom van me geweest. Maar heel veel mensen hebben deze droom natuurlijk. ‘Ooit ga ik een boek schrijven’, denken ze dan, maar uiteindelijk komt er nooit iets van.

Vorig jaar schreef ik een verhalenbundel met meerdere onbekende auteurs. Het korte verhaal dat ik daarvoor schreef zou een hele roman kunnen worden. Ik had eigenlijk nooit de behoefte om zelf een boek in eigen beheer uit te geven. Maar ik werkte in de thuiszorg en kwam thuis te zitten.”

Waarom heb je er niet voor gekozen om je manuscript op te sturen naar uitgeverijen?

“Dat heb ik met andere verhalen wel gedaan. Maar als onbekende kom je die wereld haast niet binnen. Bij dit verhaal dacht ik daarom: fuck it, ik ga het gewoon zelf doen. Mijn boek ‘Kwetsbaar Verliefd’ krijgt nu ook lovende recensies. Ik hoop anderen te laten zien dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Laat je niet ontmoedigen door afwijzingen van uitgeverijen.”

Hoe ziet het proces van een boek in eigen beheer uitgeven eruit?

“Ik heb me zelf helemaal verdiept in het proces. Uiteindelijk heb ik er in totaal een half jaar over gedaan, wat op zich redelijk snel is. Maar ik wilde gewoon dat het boek er zou komen dit jaar. Ik had daarom strakke deadlines voor mezelf opgesteld.

Toen het verhaal af was heb ik het opgestuurd naar proeflezers en een redacteur. In de tussentijd zijn een vormgever en illustrator de cover gaan ontwerpen. Het boek zelf moest ook vormgegeven worden, maar dat heb ik samen met mijn vriend gedaan. Vervolgens kon het naar de drukker! Tussendoor heb ik nog wel wat kleine dingen moeten regelen, zoals het ISBN nummer.

Heb je berekend hoeveel boeken je moet verkopen om je kosten eruit te halen?

“Er zijn maar een handjevol schrijvers in Nederland die echt van het schrijven kunnen leven. Toch wil ik er wel graag aan verdienen. Ik heb daarom heel veel in de cover geïnvesteerd. Dat is het eerste wat mensen zien en wat ze over de streep kan trekken. Ik heb berekend dat ik mijn hele eerste oplage moet verkopen om alle kosten eruit te kunnen halen.

“Het belangrijkste vind ik dat ik anderen blij kan maken met mijn verhalen.”

Als ik daarmee ook nog iets kan verdienen, is dat mooi meegenomen. Ook ben ik van plan anderen te helpen om uit te geven in eigen beheer als schrijf coach. Ik heb het zelf allemaal uitgezocht, maar er komt meer bij kijken dan je denkt, en dan is het soms lastig om te bedenken waar je moet beginnen.

Ik wil adviesgesprekken gaan aanbieden waarbij ik tips en adviezen geef, zodat mensen de handvaten hebben om aan de slag te gaan. Maar ook trajecten, waarbij ik mensen bij het hele proces ondersteun.”

Ligt jouw boek ook bij de boekhandel?

“Als je je boek in boekhandels wil verkopen is het handig om een CB (Centraal Boekhuis) aansluiting te hebben. Het CB is het grootste distributiecentrum voor boeken in Nederland. Er zijn 2.500 boekhandels bij aangesloten die dan heel gemakkelijk het boek kunnen bestellen en verkopen. Per ieder verkocht gaat dan een percentage naar het CB en de boekhandel.

Ik heb deze aansluiting niet, omdat tegenwoordig zoveel online gekocht wordt. Aan boekhandels in de buurt heb ik mijn boek wel aangeboden, maar verder kun je mijn boek gewoon kopen via Bol.com en mijn eigen website.”

Wat zijn de voordelen en nadelen van uitgeven in eigen beheer en uitgeven via een uitgeverij?

“Het heeft allebei zijn voor- en nadelen inderdaad. Als je manuscript wordt uitgegeven door een uitgeverij wordt alles voor je gedaan. Van de vormgeving tot de redactie. Als je een boek uitgeeft in eigen beheer moet je alles zelf regelen, ook de marketing en PR, en hier zelf in investeren.

Aan de andere kant betekent uitgeven bij een uitgeverij wel dat je een bepaald percentage moet afdragen per verkocht boek. Als je het in eigen beheer uitgeeft hoeft dat natuurlijk niet.

“Van tevoren had ik niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om een boek in eigen beheer uit te geven.”

Het is zo’n leerzaam proces. Ik had ook nooit het gevoel dat ik het helemaal in mijn eentje moest doen. Als ik ergens mee zat kon ik altijd bij mijn proeflezers of op Instagram terecht. Dat is het mooie van social media.”

Heb je een tip voor mensen die ook een boek in eigen beheer willen uitgeven?

“Mijn tip is om te genieten van het hele proces. Vaak zijn we zo bezig met het einddoel, waar we naartoe moeten, dat we vergeten stil te staan bij het hele proces. Maar dat is eigenlijk net zo leuk.

Blijf ook altijd in jezelf en in je boek geloven. Als jij dat doet, zullen anderen dat ook doen.”

Geïnteresseerd in een boek uitgeven in eigen beheer? Binnenkort schrijft Lianne een gastbijdrage waarin ze je meeneemt in de stappen die je moet doen. Ook geeft ze een aantal do’s en don’ts. Volg Lianne ondertussen via haar website en Instagram.

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Lianne gaf een boek in eigen beheer uit: “Laat je niet ontmoedigen door afwijzingen van uitgeverijen”
Sluiten