Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 23 jan 2021

Hoe kom je erachter wat je wilt? Loopbaancoach Lianne geeft tips

Lianne Bijleveld (36) had een goede baan als Change Management Adviseur bij Heineken. Maar toen ze met haar collega’s een training volgde over persoonlijk leiderschap ging er als het ware een lightbulb boven haar hoofd aan: hier kun je óók geld mee verdienen. “Ik ben dus geen coach die eerst een burn-out heeft gehad en daarvan heeft geleerd”, zegt ze aan de telefoon. “Ik had gewoon een leuke baan, maar it just hit me.”

Inmiddels is ze loopbaancoach en helpt ze andere mensen erachter te komen wat ze echt willen in het leven. We vragen Lianne hoe jij dat ook kunt doen en of dit wel het juiste moment is om je baan op te zeggen.

Waarom besloot je je leuke baan op te zeggen en coach te worden?

“Tijdens mijn baan bij Heineken ben ik een opleiding begonnen voor alle change managers. Een onderwerp dat daar voorbijkwam was coaching. Daar leerde ik een simpel modelletje waarmee ik anderen zelf tot het antwoord op hun vragen kon laten komen. Er ging een wereld voor me open: ik vond het fijn om andere mensen te kunnen helpen, maar vaak kwam dat toch een beetje neer op ongevraagd advies. Nu kon ik mensen helpen zelf tot de oplossing te komen.

Toen we bij een talentenprogramma een cursus persoonlijk leiderschap deden met twee externe trainers, liet het trainen en coachen me niet meer los. Met een loopbaancoach ben ik toen gaan kijken wie ik ben en waar ik nou echt goed in ben.

Ik had altijd een bepaalde mening over coaches. De hele wereld is namelijk zo’n beetje coach. Maar nadat ik een opleiding tot coach had gedaan, kon ik dat meer accepteren. Het heet nou eenmaal zo. Voor mij is mensen kunnen helpen het allerbelangrijkste.”

Moet je per se je droombaan of passie vinden, of is het ook prima om ‘gewoon een leuke baan’ te hebben?

“Dat weet jij natuurlijk alleen zelf. Als je elke zondagavond buikpijn hebt, omdat de werkweek weer begint is dat geen goed teken. Maar het gevoel kan ook subtieler zijn, waardoor je het door de dagelijkse sleur niet doorhebt.

“Wanneer neem je nou de tijd om te reflecteren en te achterhalen wat je echt belangrijk vindt in het leven?”

Ik ben van mening dat je niet alles uit je baan hoeft te halen. Als een kernwaarde voor jou bijvoorbeeld zekerheid is, dan is het ook prima om vier dagen bij je baan te blijven werken en de vijfde dag je side hustle of je hobby uit te voeren. Maar werk is zo’n groot onderdeel van je leven, het is op z’n minst waardevol om dit te onderzoeken.

Een tijd terug volgde een jongen mijn traject, en ik was er bijna zeker van dat hij start-up coach zou worden. Zijn passie lag namelijk bij dingen laten groeien. Laatst appte hij me dat hij me wilde bedanken, omdat hij nu zo blij was. Wat bleek? Tijdens mijn online programma was hij erachter gekomen dat hij zijn baan en de bijbehorende zekerheid heel fijn vond. Maar daarnaast was hij een moestuin op zijn dakterras begonnen. Met de producten kookte hij één keer per week voor vrienden en familie. Een soort thuisrestaurant, eigenlijk. Het bleek het ontbrekende ingrediënt te zijn.”

Merk je dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat meer mensen over hun loopbaan na zijn gaan denken?

“Absoluut. We zijn echt tot stilstand gekomen. Ik merk om me heen dat mensen niet alleen gaan reflecteren op hun baan, maar ook bijvoorbeeld op hun relatie en huis. Daarnaast word je door het thuiswerken erg geconfronteerd met de inhoud van je baan. Word je nog blij van de taken die je moet uitvoeren als je geen gezellige praatjes bij het koffiezetapparaat meer hebt of die borrel op vrijdag?”

“Nu we niet meer naar buiten kunnen, is dit het ideale moment om eens naar binnen te keren.”

Is het wel het juiste moment om van baan te wisselen nu er een crisis is?

“Het is een afweging die mensen zelf moeten maken, maar uit onderzoek van vacatureplatform Spielwork in april blijkt dat de meeste bedrijven niet aan een vacaturestop doen. Bovendien: dit gaat voorbij, het einde is in zicht. Begin nu met onderzoeken wie je bent en waar je blij van wordt, en als de crisis voorbij is, kun je op zoek naar die nieuwe baan.”

Hoe vond je het zelf om je baan op te zeggen om coach te worden?

“Mijn baan opzeggen was echt heel spannend. Ik had geen idee of ik aanvragen binnen zou krijgen. Ik had daarom voor mezelf een plan B bedacht. Als ik een bepaald limiet op mijn spaarrekening zou bereiken, dan zou ik in de horeca gaan werken. Ik heb ook daadwerkelijk op een festival broodjes staan smeren voor de crew om 6 uur ‘s ochtends. Maar ik vond het niet erg, ik had hiervoor gekozen. Letterlijk die maandag erna kreeg ik de bevestiging van mijn eerste opdracht.”

Heb je een oefening voor mensen die verandering willen, maar nog niet weten welke kant op?

“Kijk eens in de achteruitkijkspiegel. Maak een tijdlijn van de keuzes die je gedurende je leven hebt gemaakt. Welk profiel op de middelbare school heb je gekozen, welke studie en wat was je eerste baan? Bij welke keuzes werd je misschien te veel beïnvloed door anderen? Deze oefening levert je veel inzichten op over hoe je keuzes maakt. Als je daar niets aan verandert, zal je dit herhalen.

Een andere oefening is om gewoon eens stil te zijn. Zit op de bank zonder de televisie aan te doen, of zonder door Instagram te scrollen. Maak een wandeling, zonder weer een podcast aan te zetten. Dat is namelijk allemaal ruis. Zoek de stilte op en ga nadenken over wie je bent en wat je wil.”

Zou jij het aanraden om loopbaantesten op internet te doen of kan je jezelf beter deze vragen stelen?

“Ik raad het wel aan om een persoonlijkheidstest te doen, dat zit ook in mijn online programma. Hierdoor leer je namelijk wat voor type persoon je bent, en wat voor werkomgeving daar onder andere bij past. Zelf werd ik bijvoorbeeld helemaal gek in een kantoortuin door alle prikkels.

Maar ik adviseer vooral om eerst die reis naar binnen te maken, om te onderzoeken wie je ten diepste bent en wat jou drijft. In plaats van jezelf te verliezen in het scrollen door vacatures of in online beroepentestjes. Ik noem dat van binnen naar buiten redeneren, in plaats van buiten naar binnen.”

Hoe doe je dat dan, die reis naar binnen maken?

“Zodra mensen gaan worstelen met de vraag ‘Is dit het nou?’, gaan ze vaak buiten zichzelf op zoek naar antwoorden. Ze bekijken vacatures op internet bijvoorbeeld. Of ze hebben een vriend die een interessante baan heeft, en gaan zich daarin verdiepen.

Je kunt jezelf veel beter afvragen: wie ben ik? Wat wil ik? Als ik 80 jaar oud ben en in mijn schommelstoel zit, wat voor leven wil ik dan gehad hebben? Waarom wil je herinnerd worden? Uit deze antwoorden krijg je een rijtje met jouw kernwaarden, die je als kompas kan gebruiken.

De tweede stap is om je unieke talenten te onderzoeken. Vaak heb je die zelf niet eens door, omdat ze je zo makkelijk afgaan. Vraag daarom eens aan je omgeving wat zij denken dat jouw unieke talenten zijn. Pas bij de volgende stap ga je kijken naar de hardere zaken. Wil je per se in de Randstad werken? Hoe wil je dat je werkweek eruit ziet?

En een hele interessante: wat wil je verdienen? Als mensen bij mij komen, zeggen ze vaak: minimaal wat ik nu verdien, en het liefste meer. Dan laat ik ze een Excel-bestand maken met hun inkomen nu, vaste lasten, maar ook alle etentjes en festivals. Zo kun je zien of je de ruimte hebt om bijvoorbeeld driehonderd euro minder te gaan verdienen.”

“Dat is voor mij pas echte vrijheid: kiezen voor de baan die echt bij je past, ook als dat je minder inkomen oplevert.”

Kun je wat meer vertellen over je online programma?

“Het online programma bevat vier modules: willen, kunnen, moeten en kiezen. De eerste drie hebben we net besproken. Hierin onderzoek je wat je wil, wat je unieke talenten zijn en wat voor jouw voorwaarden zijn waar een baan aan moet voldoen. Dit doe je in een e-learningomgeving en aan de hand van video’s en opdrachten. In de laatste module ga je daadwerkelijk actief aan de slag met de inzichten die je hebt gekregen.

Online cursus loopbaancoach Lianne Bijleveld

 

Als je elke week twee uur de tijd neemt om aan het programma te werken, heb je in zes weken duidelijk wat je echt wil.”

Lianne biedt een online loopbaantraject aan dat je helpt om te onderzoeken wat je echt wilt en geeft online masterclasses. Op INTO THE NEW lees je hoe jij aan de slag kunt met jezelf en je baan. Op 2 februari geeft Lianne een gratis masterclass waarbij je aan kunt sluiten.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Hoe kom je erachter wat je wilt? Loopbaancoach Lianne geeft tips
Sluiten