Jaime Andreas
Jaime Andreas Mindset 27 sep 2020

Echt waar: lezen is dé hobby om je hoofd vrij te maken van stress

We grijpen snel naar onze mobiele telefoon of laptop om het internet op te kruipen of Netflix te bingen. Allemaal activiteiten die zich op een beeldscherm afspelen. Dat is leuk, maar niet altijd goed voor je. Zo kan het blauwe licht je slaap verstoren en alle foto’s die je voorbij ziet komen op social media zorgen er niet altijd voor dat je je beter gaat voelen. Een hobby kan je helpen om minder naar je telefoon te grijpen én stress te verminderen.

Fictie of non-fiction; het maakt niet uit. Als je leest ben je actief bezig met je brein. Met een behulp van een audioboek kun je zelfs lezen wanneer je aan het schoonmaken bent en met een e-reader lees je comfortabel in de felle zon.

Lezen verminderd stress

Met lezen concentreer je fanatiek op woorden waardoor je minder denkt aan je zorgen en angsten. Je bent even echt met iets anders bezig. Center of Adult Education (CAE) zegt zelfs dat je door lezen een andere vorm van bewustzijn krijgt. Dat verklaart waarom je tijdens het lezen mensen soms niet hoort praten. Daarnaast is aangetoond dat lezen je stressniveau drastisch verlaagd al bij slechts zes minuten lezen.

Meer leren van lezen

Lezen stelt je open voor nieuwe werelden en andere ideeën. Je leert er onwijs veel van, begrijpt de wereld steeds beter en krijgt een grotere woordenschat. Wellicht helpt het je om andere mensen beter te begrijpen.

Ook interessant: 11 concrete tips om jezelf te verbeteren (om vandaag al mee te beginnen)

Een manier om beter te slapen

Beeldschermen zorgen ervoor dat je minder goed in slaap komt. Lezen helpt juist goed voor een beter nachtrust. Het zorgt ervoor dat je tot rust komt, want je bent je intens aan het focussen en je ogen worden vermoeider doordat je naar de woorden kijkt. Door lezen in te bouwen in je avondroutine gaat je brein dit vanzelf als teken zien dat je bijna gaat slapen. Zo wordt in slaap vallen na het lezen steeds makkelijker.

Waan je in een andere wereld

Welk genre je leest, maakt echt niet uit. Tijdens lezen waan je jezelf altijd in een andere wereld en in andere concepten. Als het boek meeslepend genoeg is, kun je lekker ontsnappen uit je huidige realiteit. Dat is vooral fijn wanneer je in het echte leven te maken hebt met veel zorgen en stress.

Leestips van de redactie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

CAEBBC TeachHealthline

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Echt waar: lezen is dé hobby om je hoofd vrij te maken van stress
Sluiten