Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Mindset 11 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Je Ikigai vinden: dit is hoe je jouw levenspassie ontdekt

Je zogenaamde ‘ikigai’ vinden, een zoektocht naar de reden van je bestaan. Een taak die je misschien wel nooit helemaal zult volbrengen, want waar je warm van wordt en waar je hart sneller van gaat kloppen kan van dag tot dag verschillen. Toch is het vinden van je ikigai iets wat je kunt helpen in jouw verdere carrière, want willen we niet allemaal datgene doen waar we ontzettend gelukkig en rijk (in geld, maar ook in liefde) van worden? Precies, aan de slag dus!

Wat ons betreft mag je ikigai vinden altijd op je to do list voor de toekomst. Want weten waar je nu écht blij van wordt en waar je met een big smile elke dag je bed voor uitkomt, is best wel fijn. Sterker nog: liever gisteren dan vandaag!

Ikigai: jouw levenspassie

First things first, want wie weet heb je de term ikigai pas net gehoord en heb je eigenlijk geen flauw benul wat het inhoudt. Ikigai is het Japanse begrip voor ‘reden van bestaan’. Iki betekent leven en gai betekent waarde of nut. Oftewel, jouw ikigai is het geheim van een lang en gelukkig leven volgens de Japanners.

Ikigai-diagram

Tsja, dat wil je natuurlijk wel, lang en gelukkig leven. Maar hoe kom je in vredesnaam bij je levensdoel? Daar hebben de Japanners een hele simpele (kuch… wacht maar tot je ‘m in gaat vullen) diagram voor bedacht:

Ikigai diagram

De vragen des levens luiden dus:

  1. Waar hou je van?
  2. Waar ben je goed in?
  3. Wat heeft de wereld nodig?
  4. Waar kan je voor betaald worden?

Aan de slag: lekker ikigai’en

Je begint door de diagram in te vullen. Pak een groot stuk vel, verdeel deze onder in vier vlakken en ga aan de slag. Plak plaatjes, schrijf zinnen, steekwoorden of andere dingen die je te binnen schieten op onder alle vier de vragen.

Vragen die je hierbij richting kunnen bieden, zijn: wat zijn jouw talenten en welke dingen kun je verder ontwikkelen? Hoe kun je iets voor anderen betekenen? Hoe kun je iets voor de wereld betekenen? Wat zou je graag anders zien op deze wereld? Waar word je enthousiast van?

Lastig? Dat is niet gek. Bedenk ook dat het invullen van het zenn-diagram niet in één middag klaar hoeft te zijn. Hang het blad groot op en houd bijvoorbeeld gedurende een week (of een maand, wat jij wilt!) bij wat je allemaal tegenkomt en te binnenschiet, en wat antwoord geeft op de vragen.

De connectie tussen de antwoorden

Helemaal ingevuld? Kijk dan naar de overlap tussen de vier verschillende vlakken. Wat kun jij doen om alle vlakken te raken? Bedenk ook hier weer: je hoeft niet in één middag het licht te hebben gezien. En denk ook in kansen: welke cursussen kun je doen om jezelf bij te scholen zodat je het wel kunt gaan doen?

En als dan blijkt dat je jouw ikigai hebt gevonden, maar je merkt dat je ikigai echt uitvoeren nog niet helemaal van de grond komt, lees dan dit: Waarom je nooit je zaken op orde hebt (en er daarom niet op moet wachten).

Meer toffe content over persoonlijke groei

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Je Ikigai vinden: dit is hoe je jouw levenspassie ontdekt
Sluiten