De 7 grootste lessen die ik leerde op The Self-Made Summit

Op donderdag 7 maart was het zover. De eerste editie van The Self-Made Summit, hét carrière evenement voor ambitieuze vrouwen. Maar liefst vijfhonderd vrouwen kwamen bij elkaar om naar de talks, workshops en panels van 28 succesvolle zakenvrouwen te luisteren.

Dat het de eerste editie was, was niet aan veel dingen op te merken. De inrichting van het industriële pand was on point, en de styling al helemaal. Zo was er een ‘main stage’ en twee kleinere intiemere podia’s, die er allemaal onwijs tof uitzagen. Van de waterbekers tot de lunches én zelfs de pen die je kreeg bij binnenkomst: alles was in stijl van The Self-Made Summit.

Maar daar ging het natuurlijk niet om op dit evenement. Op The Self-Made Summit draaide het om talent. Niet alleen van de inspirerende vrouwen op de podia, maar ook van de bezoekers die elkaar veel kunnen leren.

Uitgebreid programma

Er was een bomvol programma met allerlei thema’s. Zo leerde ik onder andere hoe ik een sterke community kan bouwen, keuzes vanuit mijn kracht te maken, in plaats van mijn angst en over het belang van vrouwelijke rolmodellen. Ook waren er sprekers die je veel konden leren over financiering, het opschalen van je business en het creëren van een sterk personal brand.

Het bekijken van de timetable voelde een beetje alsof het een festival was: zoveel interessante onderwerpen dat het moeilijk was om te kiezen.

Wat zijn de grootste lessen die ik tijdens het evenement leerde?

De kracht van visualisatie

Deze les kwam namelijk niet in één, maar zelfs twee talks (en overigens twee van mijn favorieten) voorbij. De hoofdredactrice van Women’s Health, Milou Turpijn, sprak over visualisatie als een belangrijke tool om je droom te bereiken. Ook in de talk van dr. Heleen Lameijer kwam de kracht van visualisatie voorbij.

Heb jij wat meer lef nodig? Bijvoorbeeld voor een salarisonderhandeling, of om nu echt je eigen bedrijf te beginnen? Dan helpt het heel erg om die stap te visualiseren. Dat is een veel onderzochte techniek, die écht werkt. Je hersenen veranderen als je visualiseert. En wanneer je iets al hebt meegemaakt (ook al is het alleen in je hoofd) is het niet meer zo eng.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Ook een les die meerdere keren gedurende de dag terugkwam: wat is het ergste dat er kan gebeuren? In tegenstelling tot het werk van Heleen (arts op de spoedeisende hulp), zal er bij jouw werk waarschijnlijk niemand doodgaan als een keuze niet zo gaat als je zou willen, of als je een fout maakt.

Niemand heeft het allemaal voor elkaar

Heb jij ook altijd het idee dat jij de enige bent die niet z’n hele leven op orde heeft? Je bent niet de enige. Niet alleen jij en ik, maar ook de succesvolle vrouwen op het podium. Iedereen worstelt ermee. Wat de vrouwen wel willen meegeven, is dat het ook niet per se een perfecte balans hoeft te zijn. De ene week ben je er weer helemaal voor je vriendinnen, de andere voor je carrière. Lucy Woesthof (Dromenjager van Woezel & Pip) quotte Oprah: “You can have it all, but just not all at once.

Heb schijt aan anderen

Eén van de meest waardevolle lessen die ik op The Self-Made Summit hoorde, kwam van Milou Turpijn. Als mensen zeggen: “Jij kan bepaalde dingen niet”, zeg dan “Fuck it”. Hoevaak laten we ons wel niet sturen door de meningen en verwachtingen van anderen. I know I do.

Jouw droom is niet hetzelfde als andermans droom. En ook belangrijk: waarschijnlijk is je droom te klein. Think bigger.

Vind een mentor

Onder andere Lucy Woesthof gaf aan hoe belangrijk het is om een mentor te hebben. Wij snappen het wel. Iemand tegen wie je opkijkt vragen om je mentor te zijn, dat is toch spannend. Maar dan kunnen we meteen al één van bovenstaande lessen gebruiken: wat is het ergste dat kan gebeuren?

Ze zeggen nee, omdat ze bijvoorbeeld geen tijd hebben. Dat is natuurlijk jammer, maar wel een enorm compliment voor de vrouw (of man) in kwestie. En wat nou als ze ja zegt?

Vrouwen: steun elkaar

Iets waar ik heilig in geloof en ook al vaker over heb geschreven: hoe belangrijk het is dat vrouwen elkaar steunen. Op het evenement werd dat nog eens extra benadrukt, in het bijzonder door Nancy Poleon. “Als ik naar een succesvolle vrouw kijk, ben ik niet jaloers. Nee, dan kijk ik wat ik van haar kan leren.”

Meteen succes? Dat duurt jaren

Ook een goede les van Nancy Poleon (wát een geweldige vrouw trouwens!): veel van ons willen succesvol worden, en wel nú. We vergeten dat het jaren kost. “Slow the fuck down en investeer in jezelf.” Stapje voor stapje kom je er wel, zegt Emilie Sobels.

Het mooie aan The Self-Made Summit?  Als je een andere bezoeker vraagt wat hun grootste lessen zijn, zullen dat misschien wel hele andere lessen zijn. Niet alleen omdat ze misschien een ander programma hebben gevolgd, maar ook omdat iedereen op een ander punt in zijn leven staat.

Baal je ervan dat je er niet bij was? Emilie Sobers, de founder van Hashtag Workmode en de initiatiefnemer van The Self-Made Summit, kondigde aan het einde van het evenement aan dat er volgend jaar weer een editie komt.

Verder lezen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De 7 grootste lessen die ik leerde op The Self-Made Summit
Sluiten