Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 28 aug 2021

Carmen werd overspannen en gooide haar leven om: “Ik ren me niet meer rot voor de droom van een ander”

Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig, vroeg Carmen Castricum (32) zich af toen ze haar werk weer begon op te pakken nadat ze twee maanden overspannen thuis had gezeten. Ze besloot samen met vriend Marijn (34) de koffers te pakken en een lange reis te maken. Op reis realiseerde Carmen zich hoe ze wilde werken: locatie-onafhankelijk én voor haar eigen droom.

We bellen Carmen op om haar alles te vragen over de lessen die ze gaandeweg leerde en om meer te horen over haar bedrijf The Green Stamp, een platform waar ecologische wildlife projecten in de spotlight worden gezet.

In denial over stress

Toen Carmen de kans kreeg om bij een bedrijf de HR-afdeling op te starten, greep ze die met beide handen aan. Maar ze merkte algauw dat er bij het managen van een team en het opzetten van een afdeling veel verantwoordelijkheden komen kijken. “Tel daarbij eigenschappen van mij als perfectionisme op en ik werkte mezelf behoorlijk tegen”, vertelt Carmen.

“Na twee maanden had ik voor het eerst een avond waarop ik niet in slaap kon komen”, vertelt ze. Carmen gaf haar enthousiasme de schuld en klapte haar laptop nog even open. “Eigenlijk was dat al het eerste signaal dat ik ‘s avonds mijn werk niet meer los kon laten.”

Carmen Castricum

Deze stress bouwde zich een jaar lang op, tot er een collega was die haar naar huis stuurde en haar vroeg de komende twee weken niet naar kantoor te komen. “Ik dacht echt: waar heb je het over? Ik ben toch helemaal niet zo ziek”, vertelt Carmen. Ze was volledig in denial.

“Ik was ervan overtuigd dat het helemaal niet zo erg was.”

“Maar het eerste wat ik deed toen ik thuiskwam was vijf uur lang slapen.”

Burn-outs voorkomen door remote te werken? Deze psycholoog is positief

Overspannen

Pas toen durfde Carmen aan haarzelf toe te geven wat er aan de hand was. “Afspreken met andere mensen was niet meer mogelijk”, legt ze uit. “Dan moest ik gaan nadenken over hoe ik daar kwam, waar we zouden afspreken, wat ik moest aantrekken. Allemaal basale dingen die nu te veel waren.”

Nu weet ze dat ze de signalen van haar lichaam heeft genegeerd. “Ik had bijvoorbeeld al eerder dat ik het niet aankon om mijn WhatsApp en sociale contacten te onderhouden”, vertelt ze. “Nu begrijp ik pas hoe gek het is als je je privéleven afsluit, omdat je zo bezig bent met werk en eigenlijk aan het overleven bent.”

Na twee maanden thuiszitten begon ze het weer rustig op te bouwen. Weer een maand later ging ze op vakantie met een vriendin naar Kaapverdië. Daar kon ze letterlijk en figuurlijk afstand nemen van haar leven en kwam ze tot de realisatie dat ze de dagen van de week aftelde naar het weekend. “Ik vroeg mezelf af waar ik in hemelsnaam mee bezig was”, zegt Carmen. “Het matcht totaal niet met hoe ik eigenlijk in het leven sta. Ik vind het leven juist heel erg leuk.”

Op reis

Haar vriend had al een tijdje de droom om een lange reis te maken, en dus appte Carmen haar vriend: We zeggen onze baan op en gaan reizen. “Het enige wat hij terugstuurde was: oké, is goed, doen we“, lacht ze.

Voordat Carmen en haar vriend Marijn naar het buitenland vertrokken, stelden ze een spaarplan op. “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om locatie-onafhankelijk te gaan werken”, vertelt ze. “Zo konden we de cirkel doorbreken waar veel mensen inzitten: eerst veel werken om te sparen, fulltime reizen en zonder spaargeld terugkomen, om dan het hele riedeltje weer opnieuw te doen.”

Locatie-onafhankelijk werken in 4 simpele stappen

Spijt dat ze de zware functie heeft aangenomen, heeft ze nooit gehad. “Het het heeft me veel geleerd”, zegt ze. “Uiteindelijk had ik me wel afgevraagd of ik echt op mijn plek zat in de HR-wereld, maar door die nieuwe baan is het allemaal in een stroomversnelling terechtgekomen. Anders was ik waarschijnlijk veel langer in het traditionele 9 tot 5 leven blijven hangen.”

Carmen Castricum

Niet meer rennen voor de droom van iemand anders

Er is niets met met het traditionele leven, benadrukt ze, maar het is alleen niets voor haar.

“Ik ben zo hard tegen de lamp gelopen, terwijl ik aan het werk was voor de droom van iemand anders.”

“Het klinkt heel cliché”, zegt ze. “Maar als ik aan het einde van mijn leven terugkijk, wil ik dan dat ik mijn hele leven de poten uit mijn lijf heb gerend voor de droom van iemand anders? Daarop is het antwoord nee, dat wil ik niet.”

Voor mensen die nog twijfelen of ze ook voor hun eigen droom in plaats van die van een ander moeten gaan, heeft Carmen nog een goede tip. “Stel vragen aan mensen die al het leven leiden waar jij naartoe wilt”, zegt ze. “Ik heb bijvoorbeeld een waanzinnige familie, maar door hun carrièrepaden en keuzes zullen ze me nooit het advies kunnen geven dat ik nodig heb met betrekking tot deze manier van leven. Zij worden namelijk gelukkig van een andere vorm van leven.”

Toen Carmen en haar vriend vanwege de pandemie weer even in Nederland waren, raadde haar moeder bijvoorbeeld aan om voor zekerheid te kiezen en een baan te zoeken. “Toen zei ik ook: maar, als je kijkt naar hoeveel we nu hebben verdiend, vergeleken met de ontslagen die overal vallen vanwege de pandemie… Wat is dan zekerheid?”

“Natuurlijk hebben wij ook behoefte aan zekerheid”, voegt ze daaraan toe. “Inmiddels hebben we ontdekt dat je die ook op andere manieren kunt inbouwen.” Carmen en Marijn hebben bijvoorbeeld zeven verschillende inkomstenbronnen. “Als één van de zeven wegvalt, is er geen man overboord. We hebben dan zes andere stromen om op terug te vallen.”

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Dionne, die 9 verschillende inkomstenbronnen heeft

The Green Stamp: hun eigen droom

Ondertussen hebben Carmen en Marijn hun eigen droom gevonden, waar ze wél de poten voor uit hun lijf willen rennen. Tijdens hun reis ontdekten ze hun passie voor wildlife en natuurbehoud. Eind vorig jaar ging The Green Stamp live, een platform waar ecologische wildlife projecten in de spotlight worden gezet.

“Wij willen ooit de Tripadvisor van ethische wildlife projecten worden.”

“Als in de toekomst een reiziger de jungle wil ingaan, moet hij gewoon weten: ik kijk even op The Green Stamp waar ik ethisch terechtkan”, legt Carmen uit.

Om op The Green Stamp te worden uitgelicht, moeten de projecten aan drie eisen voldoen:

  1. Ze moeten zoveel mogelijk ecologisch werken. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze met een kano in plaats van een motorboot de rivier opgaan.
  2. Ze moeten ethisch handelen naar wildlife toe (o.a. geen selfies, niet voeren, niet dieren lokken).
  3. Ze doneren aan een lokaal goed doel.

“Er komt gelukkig steeds meer bewustzijn over het maken van ethische keuzes op reis, maar helaas komt het nog steeds voor dat mensen op een olifant rijden of een python om hun nek hangen. Het kan gewoon niet anders dan dat zo’n python gedrogeerd is”, zegt Carmen. “Wij hopen dat bewustzijn te vergroten. Hoe minder mensen geld in dit soort organisaties stoppen, hoe eerder hier een einde aan wordt gemaakt.”

Carmen kan met haar werk nu impact maken. “Dat brengt zo’n geluksgevoel met zich mee, dat zou ik niet meer willen inruilen.”

Van jurist naar locatie-onafhankelijke ondernemer: Suzanne vertelt over haar carrièreswitch

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Carmen werd overspannen en gooide haar leven om: “Ik ren me niet meer rot voor de droom van een ander”
Sluiten