Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 5 jul 2020

Dit kunnen we leren van de Scandinaviërs op het gebied van werkgeluk

Er is geen twijfel over mogelijk: de Scandinavische landen doen iets goed. Scandinaviërs blinken uit op het gebied van geluk, gelijkheid, productiviteit én onderwijs. Wat valt er te leren op het gebied van werkgeluk van de mensen die ons Ikea, Skype, Spotify en – misschien wel het meest belangrijk – hygge hebben gebracht?

Spoiler: er valt veel te leren. Terwijl de rest van de wereld hard buffelt en vergeet te rusten in de hoop zo succesvol mogelijk te worden, pakken de Scandinaviërs het anders aan.

Prestaties van de Scandinaviërs

Wil je bewijs dat hun aanpak werkt? De Scandinavische landen domineren consequent de topposities van het jaarlijkse World Happiness Report. Finland werd uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld in hetzelfde jaar dat hoofstad Helsinki de titel van ‘beste stad voor de balans tussen werk en privé’ verdiende. Noorwegen is het één na meest productieve land ter wereld. En IJsland, Zweden, Finland en Noorwegen staan in de top vier voor de meest gendergelijke landen.

In andere woorden: de Scnadinaviërs winnen op het werk én in het leven. Wat kunnen we hun leren op het gebied van werkgeluk en de balans tussen werk en privé?

Veel autonomie

Autonomie is een belangrijke pijler als het gaat om werkgeluk. Dit heeft te maken met de mate waarin je zelf richting kan en mag geven aan je werk. Mag je bijvoorbeeld zelf beslissen hoe, wanneer en waar je je werk doet? Scandinavië loopt voorop op dit onderwerp. In de jaren 90 werd in Finland al in de wet vastgelegd dat werknemers zelf mogen beslissen of ze drie uur vroeger of drie uur later beginnen en eindigen met hun werkdag.

In januari 2020 werd deze wet zelfs geüpdatet. Nu mogen Finse werknemers de timing én de locatie van hun werk zelf bepalen voor de helft van hun werkweek.

Lees ook: Werkgeluk meten: heb jij deze 5 pijlers in je huidige baan?

Een gezonde levensstijl

De Scandinavische landen staan altijd bovenaan bij lijstjes met ‘de gelukkigste landen’. Dat komt onder andere doordat ze een gezonde levensstijl hebben. Het buitenleven is daar een groot onderdeel van het leven. De natuur heeft een kalmerende werking en zorgt er ook voor dat ze meer in beweging zijn. Maar ook de Scandinavische keuken is vrijwel altijd gezond, met veel groenten en vis in plaats van vlees.

Dat niet alleen: een deel van die gezonde levensstijl bestaat ook uit jezelf omringen met de mensen van wie je houdt. Vrienden en familie zijn enorm belangrijk in het noorden.

Relaxen is belangrijk

In Nederland gaat alles heel snel. Je bent constant aan het haasten, rennen, concurreren en streven om beter te worden. De Scandinaviërs zijn in dit opzicht veel meer relaxt. Voor iemand die in de Scandinavische landen woont, is het vooral belangrijk om zich relaxt en blij te voelen – ook op werk. Logischerwijs zorgt deze prioriteit voor meer werkgeluk. Een goede balans in het leven is veel belangrijker dan miljonair worden, bijvoorbeeld.

Overwerken wordt in Denemarken niet beloond met een schouderklopje. Daar laat het juist zien dat je niet veel gedaan krijgt in minder tijd. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Denemarken gaan de Denen rond vier uur weer naar huis.

Voor deze voordelen hoef je echt niet meteen je biezen te pakken om naar de Scandinavische landen te verhuizen. Je kunt ook de vruchten plukken van deze voordelen als je andere prioriteiten gaat stellen in het leven. Vraag jezelf om de zoveel tijd af wat écht belangrijk is in het leven en hoe je daar meer in je eigen leven van kan toevoegen.

Nog een geheim van de Zweden? Fika voor meer productiviteit en minder stress

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit kunnen we leren van de Scandinaviërs op het gebied van werkgeluk
Sluiten