Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 12 sep 2019

Leren van Elon Musk: zijn 5 regels voor succes

Je kunt veel zeggen over Elon Musk, maar de man is zonder twijfel innovatief, een game-changer en een genie. Op twaalfjarige leeftijd verkocht hij al een game genaamd Blastar en eind twintig was hij multimiljonair door zijn bedrijf Zip2 te verkopen. Daarna startte hij nog PayPal, SpaceX, Tesla, SolarCity, Hyperloop en The Boring Company.

Kortom: er valt veel van deze man te leren. Dit zijn z’n 5 regels voor succes.

Lees om te leren

Geen boekenwurm? Dan wil je na dit artikel toch een boek oppakken. Elon Musk’s eerste regel voor succes is namelijk veel te lezen. “You don’t know what you don’t know“, zegt hij hierover. Terwijl jij als kind Paul van Loon en Carry Slee boeken verslond, las hij volgens Forbes de volledige Encyclopedia Britannica. Nog steeds vertrouwd hij op boeken om hem nieuwe kennis en inzichten te geven.

Musk is niet de enige miljonair die veel leest. Eerder schreven we al dat de gemiddelde miljonair minstens twee boeken per maand leest, tegenover de gemiddelde vier boeken per jaar van niet-miljonairs.

Plan voor succes, maar bereid je voor om te falen

“Als iets belangrijk genoeg is, moet je het proberen”, zegt Elon Musk. “Ook als dat waarschijnlijk betekent dat je zal falen.” En dat is helemaal niet erg. Als geen ander weet Musk dat je het meest leert door te falen. “Als je niet faalt, ben je niet genoeg aan het innoveren.” Door vallen en opstaan wist Musk de wereldtop te bereiken.

Lees ook: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Neem risico’s

Eén ding is zeker over Elon Musk: hij durft. Nu zijn de meningen erover verdeeld of je zoveel risico’s als de beste man moet nemen, maar de les die we hieruit kunnen trekken is dat je er in ieder geval niet gaat komen als je veilig in je comfort zone blijft zitten (en bang bent om te falen!). Ga duizend procent voor waar je in gelooft.

Verzin een oplossing in plaats van te klagen

Als jij vaak over iets klaagt, is de kans groot dat hier een oplossing voor te bedenken is. In plaats van te klagen over het vreselijke verkeer, besloot Musk The Boring Company op te richten. De oplossing? Vliegende auto’s of tunnels. Omdat tunnels tegen elk weer kunnen, niet zichtbaar zijn en niet op je hoofd kunnen vallen (ook belangrijk), koos Musk voor deze optie.

“Klagen is een teken dat er een probleem is dat opgelost kan worden”, zegt hij hierover. “Opletten waar mensen over klagen is een goede manier om innovatieve ideeën te bedenken die mensen daadwerkelijk nodig hebben.”

Probeer jezelf altijd te verbeteren

“Je moet er constant over nadenken wat je hebt gedaan en hoe je het beter zou kunnen doen”, zegt Musk. Hij denkt dat dit het beste advies is wat hij kan geven: “Twijfel altijd aan jezelf.”

Dat betekent dat je niet bang moet zijn voor negatieve feedback. Je moet het juist opzoeken en omarmen. Jep, it’s gonna hurt, maar uiteindelijk brengt het je juist verder.

Wat we verder nog kunnen leren van Elon Musk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Leren van Elon Musk: zijn 5 regels voor succes
Sluiten