Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 16 jan 2019

Wat kunnen we leren van de mensen die op latere leeftijd succesvol werden?

We focussen onze aandacht al snel op de jonge talenten onder ons. Maar eigenlijk zouden we veel meer oog moeten hebben voor de mensen die op latere leeftijd succesvol werden. Waarom? We kunnen namelijk veel van deze mensen leren. Want wist je eigenlijk al dat succes alles te maken heeft met een ‘Q-factor’?

Je kans op succes heeft weinig te maken met je leeftijd. Het wordt gevormd door je bereidheid om te blijven proberen, totdat je eindelijk een doorbraak hebt gemaakt.

De tijd dringt

Het is niet heel vreemd dat we in de loop van de jaren steeds meer zijn gaan geloven dat we zo vroeg mogelijk in onze carrière succes moeten boeken. De meest iconische figuren uit de geschiedenis hadden een doorbraak in hun twintiger jaren. Denk bijvoorbeeld aan Charles Darwin (29) en zijn theorie over natuurlijke selectie of Albert Einstein (26) en zijn jaar waarin hij de natuurkunde voorgoed veranderde.

Maar de sleutel tot succes heeft helemaal niks met leeftijd te maken. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die pas op latere leeftijd succesvol zijn geworden. Uit onderzoek is trouwens zelfs gebleken dat ondernemers die op hun 35e beginnen het meest succesvol zullen zijn.

Succes op latere leeftijd

Er zijn dus genoeg mensen die pas op latere leeftijd succesvol werden. Denk bijvoorbeeld aan Alan Rickman, wiens eerste filmrol op 46-jarige leeftijd kwam. Nelson Mandela, die na 27 jaar in de gevangenis naar voren trad en op 76-jarige leeftijd de president van zijn land werd. En Julia Child was 50 jaar toen ze haar eerste tv-show organiseerde.

Naast dat deze mensen op latere leeftijd pas succesvol werden, hebben zij nog iets met elkaar gemeen. Hun wegen naar succes werden geleid door een verborgen factor die zichzelf onthulde tijdens hun loopbaan. En deze factor hielp hun om de vraag te beantwoorden die iedereen wil weten. Waar komen zeer succesvolle ideeën en producten nou eigenlijk vandaan?

Een goed idee hebben is belangrijk voor succes. Maar niet iedereen is even geschikt om van zo’n idee werkelijkheid te maken. Om het even wat duidelijker uit te leggen: als een goed idee in de verkeerde handen komt, dan komt daar (bijna) nooit een succesvol resultaat uit. Je vermogen om een ​​idee om te zetten in een succes is dus net zo belangrijk, en dat verschilt enorm van persoon tot persoon.

Tuesday Talks: waarom het geheim van succes het stellen van de juiste doelen is

De Q-factor

Succes heeft te maken met een combinatie van persoonlijkheid, doorzettingsvermogen, intelligentie en af en toe een beetje geluk. En dit kan dus op elke leeftijd zijn. Het vermogen om zo’n idee om te zetten in een ontdekking noemen we de Q-factor. De Q-factor laat ons zien dat als we geduldig, vasthoudend en getalenteerd zijn, we heel erg mogen boffen.

Het pad naar succes heeft dus alles te maken met je Q-factor. En die bereidheid om door te zetten, verandert niet met de jaren. Lukt het maar niet om je ideeën door te zetten? Dan bewandel je waarschijnlijk het verkeerde carrièrepad. Geef in ieder geval nooit op, want zoals natuurkundige Albert-Laszlo Barabasi (die onderzoek naar de Q-factor deed) zegt: “Het moment dat je opgeeft, is het moment waarop je creativiteit eindigt.”

Meer lezen over succes?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Wat kunnen we leren van de mensen die op latere leeftijd succesvol werden?
Sluiten