Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 24 apr 2021

Haast je niet zo op weg naar succes – je hebt nog je hele leven

Door alle ‘30 under 30‘-lijstjes zou je bijna vergeten dat je niet per se op jonge leeftijd succes hoeft te behalen. In onze maatschappij ligt er veel druk op vroeg presteren en snel carrière maken. En hoewel het knap is als je op jonge leeftijd veel bereikt, is vroeg pieken niet altijd het beste idee.

Hopelijk kun je door dit artikel de druk die je voelt verlagen en even ademhalen. Het hoeft allemaal niet nu. Je hebt nog je hele leven.

Waarom vroeg pieken niet altijd goed is

We zijn niet de enige die dat denken. Rich Karlgaard is de uitgever van Forbes Magazine (ja, van die ‘30 under 30′-lijstjes notabene). Hij schreef het boek Late Bloomers, omdat hij vindt dat we te snel een bepaalde richting op worden geduwd.

We zijn zo gefocust op succes behalen, terwijl het volgens hem veel beter zou zijn om de tijd te nemen voor onze ontwikkeling en uitgebreid stil te staan bij wat we werkelijk willen. Jezelf ontwikkelen, doen wat je leuk vindt en het daarbij horende geluk, zijn net zo belangrijk als professionele prestaties.

Jong geleerd is oud gedaan

Dat we niet de tijd nemen voor ons succes, is op zich niet gek. Vanaf jonge leeftijd worden we al gedwongen om ons te specialiseren. Rond je dertiende moet je al de eerste keuze maken voor je latere carrière, als je moet kiezen welk profiel op de middelbare school je wil doen.

Twijfelen over je carrière is normaal (en zelfs gezond)

David Epstein schreef het boek Range en is van mening dat onze ouders hierin ook een grote rol spelen. Zij moedigen ons niet alleen aan om optimaal te presteren, maar ook om ergens de allerbeste in te worden. Ook hij is geen fan van het feit dat we ons op vroege leeftijd specialiseren. In zijn boek laat hij zien dat mensen die zich van jongs af aan breder oriënteren, betere verbindingen kunnen leggen en daarnaast creatiever en flexibeler zijn.

Laat presteren is net zo knap

We zeiden het al in de intro: het is onwijs knap als je op jonge leeftijd succes weet te behalen. Maar wij vinden het net zo knap wanneer je als moeder van twee kinderen je eigen bedrijf weet op te zetten. Het is ook net zo inspirerend als je na je 50ste ontdekt waar je kracht ligt. Het is niet zo dat je professionele leven stopt bij 35 jaar, dus waarom zouden we ons haasten om voor die leeftijd zo veel mogelijk te bereiken?

Sterker nog, als je er langer over nadenkt is het niet gek dat je beste prestaties pas op latere leeftijd komen. Je hebt de levenservaring om het succes te bereiken. Je bent duizend keer gevallen, weer opgestaan en hebt daarvan geleerd. Je hebt voldoende de tijd gehad om te ontdekken wie jij bent en wat jouw passies zijn.

Laat nooit iemand je vertellen dat het te laat is om te leren, of om succes te behalen. Dat is simpelweg niet waar.

De truc om je succesvol te voelen heeft niets te maken met je bankrekening

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Haast je niet zo op weg naar succes – je hebt nog je hele leven
Sluiten