Redactie
Redactie Persoonlijke groei 1 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Juicy Dilemma: hoe ga je een lastig gesprek met je baas aan?

Hoe je meer uit je ontwikkeling haalt? Zoek het lekker zelf uit! Dat is het vertrekpunt van het boek DIY Goeroe. Auteur Raymond de Looze reageert elke maand op een ‘juicy’ dilemma van een lezer. Met inzichten en vragen die speels uitdagen en soms stevig confronteren. Zodat je ontdekt: ik kan het zelf!

‘Ik heb volgende week een lastig gesprek met mijn baas. En daar zie ik behoorlijk tegenop. Ik denk dat hij niet zo blij zal zijn met wat ik wil voorleggen. Maar ik vind dat ik het wel moet zeggen. Ik kan dus wel wat tips gebruiken.’

DIY Goeroe illustratie
Bron: DIY Goeroe

Prettig confronteren

“Je bent niet de enige die hier tegenop ziet. Veel mensen vinden het lastig om confrontaties aan te gaan. Want het liefst willen we dat alles in harmonie gaat. Maar dan wel de kant op die wij graag willen. Herken je dat? Een confrontatie is niet per se beter verlopen als je het aan het einde met elkaar eens bent. Wel als je beide perspectieven helder in beeld hebt gekregen, en je met behoud van de relatie tot een resultaat gekomen bent.

Als je iemand bij een confrontatie een vraag voorlegt, dan helpt het daarna ruimte te geven. Zodat de ander zijn eigen mening kan vormen, zijn antwoord kan geven. Ook als dat niet het antwoord is waar je op hoopt. Als je een vraag hebt met maar één goed antwoord, dan ben je een quizmaster. Dan is een mededeling geschikter dan een vraag.

Vraag jezelf dus af: wil je je baas een vraag voorleggen of een mededeling doen?

Nieuwsgierigheid

Zonder begrip geen succesvolle confrontatie. Dus hoe zorg je dat je zijn of haar perspectief echt begrijpt? Met nieuwsgierigheid. In openheid onderzoeken wat de ander wil of drijft. Zonder oordeel, zonder verwachting. En dat is moeilijker dan het lijkt. Want ons brein is heel graag met onszelf bezig. Bijvoorbeeld door alles wat je hoort in te passen in wat je al denkt. Of door het gesprek de kant op te sturen van jouw geweldige oplossing. Of van jouw gedroomde uitkomst.

Dat staat een echt begrip van de ander in de weg. En daarmee wellicht een mooie win-win oplossing. Is dat altijd mogelijk? Nee. Maar wel vaak.

Wat doe jij om het perspectief van de ander met nieuwsgierigheid te onderzoeken? Zonder oordeel, zonder verwachting?

Invloed

Misschien heb je in je hoofd al allerlei bezwaren bedacht, die je baas kan hebben. Maar die kan hij of zij prima zelf bedenken. Het heeft soms waarde om na te denken over het perspectief van de ander, maar niet per se om 83 scenario’s af te lopen in je hoofd. Om of steeds hetzelfde rondje te maken.

Misschien zie je allerlei belangrijke factoren in jouw context. ‘Dat is toch wel lastig in onze organisatie.’ Het kan ook zijn dat je allerlei oordelen over jezelf hebt ‘Ik had het ook gewoon eerder moeten zeggen.’ Of misschien heb je gedachten over het oordeel van anderen. ‘Hij zal het wel een dom idee vinden.’

Maar de context kun je niet beïnvloeden, je hebt het niet eerder gezegd en wat een ander van je vindt weet je niet. Dus tot het moment dat je jouw gedachten over context en oordeel vertaalt in iets dat je kunt doen, bestaat het alleen in jouw hoofd. Gedachten over context en oordeel leiden dan vooral af van waar jouw invloed ligt.

Hoe kun je je waardevolle gedachten over context en oordeel omzetten in iets dat je doet?

Experimenteren

Zoals met alles in persoonlijke ontwikkeling, moet je er ook gewoon mee experimenteren. Wat werkt wel en wat werkt niet? En als je niet zoveel ervaring hebt met lastige gesprekken, dan kan het goed zijn dat het de eerste keer niet vlekkeloos verloopt. En dat is prima.

Misschien vind je achteraf nog de tijd om erop terug te kijken. Niet naar hoe je het probleem van de dag hebt opgelost (of niet), maar hoe je het hebt aangepakt. Wat kun je daarvan leren? Want dat helpt je morgen weer. En zo kom je verder.

Ik ben benieuwd hoe het gaat. Succes! Misschien vind je achteraf nog de tijd om erop terug te kijken. En om dat hier te delen. Niet naar hoe je het probleem van de dag hebt opgelost (of niet), maar vooral hoe je het hebt aangepakt. Wat kun je daarvan leren? Want dat helpt je morgen weer en als je het deelt: anderen ook.”

Jij bepaalt mee welk dilemma volgende keer in deze rubriek staat. Je kunt hier heel gemakkelijk stemmen.

  1. Hoe komt het dat het altijd stroef loopt met die ene persoon?
  2. Hoe kan ik me ergens overheen zetten?
  3. Hoe kan ik beter voor mezelf opkomen?
  4. Wat drijft mij nou eigenlijk?

Wil je jouw eigen dilemma voorleggen? Mail je dilemma of vraag naar [email protected] o.v.v. DIY Goeroe.

Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projecten carrière volledig richtte op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen. Naast schrijver van DIY Goeroe is hij mede-oprichter van Double-OO, dat professionele organisaties een doordacht proces voor ontwikkeling biedt.

Klik hier om DIY Goeroe te bestellen. Wie dit boek bestelt krijgt twee exemplaren. De Homie edition houd je zelf, de Nomad edition reist elke maand door. Zo start elke lezer een ontwikkelingsgolf bij anderen.

Raymond de Looze

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Juicy Dilemma: hoe ga je een lastig gesprek met je baas aan?
Sluiten