Heftig: bijna een kwart van de Nederlanders gaat met tegenzin naar werk

Moet jij je iedere ochtend met tegenzin naar het werk slepen? Tel jij af naar het moment dat het klokslag zes uur is en je weer naar huis kan? Waarschijnlijk behoor je dan tot de 25 procent Nederlanders die met tegenzin naar het werk gaan.

We schrokken er een beetje van toen we onlangs lazen dat bijna een kwart van de Nederlanders met tegenzin naar het werk gaat. Dat is namelijk best een hoog cijfer!

Motivatie kan (veel) beter

Adviesbureau PER4MANCE onderzocht recent hoe het gesteld is met de werkmotivatie van ruim 7536 deelnemers. In het onderzoek werden ze bevraagd over hun (tegen)zin om naar het werk te gaan, maar ook naar specifieke factoren zoals tevredenheid met de leidinggevende enzovoort.

De hoofdconclusie die de onderzoekers trekken is dat er nog heel wat werk aan de winkel is als het gaat over het motiveren van werknemers. Zo geeft 62 (!) procent van de deelnemers aan geen energie uit het werk te halen. Daarnaast gaat bijna een kwart van de deelnemers met tegenzin naar het werk. Deze groep verlangt op maandag al intens naar het weekend.

Op zoek naar de oorzaak

Proberen de onderzoekers deze resultaten te verklaren, dan komen ze uit bij de cruciale rol van de leidinggevende. Maar liefst 65 procent van de deelnemers geeft namelijk aan dat ze geen of nauwelijks werkplezier ervaren in het contact met hun manager.

Lees ook: Waarom het hebben van goed contact met je baas belangrijk is

11 procent van de deelnemers vergelijken hun leidinggevende zelfs met een dictator. Ze beschrijven de communicatie van de manager in dat geval als dwingend, dominant en controlerend.

Hoe kan het beter?

De onderzoekers betreuren het feit dat het zoveel werknemers aan motivatie ontbreekt. Daarbij erkennen ze de problematiek omtrent dominante leidinggevenden: “Het gaat leidinggevenden vaak om doelen bereiken waardoor alles moet wijken. Maar dit werkt averechts: medewerkers gaan hun inspanning tot een minimum beperken.”.

Hoe het beter kan? Volgens de managing director van het onderzoek hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, lezen we op MT.nl. Vaak zijn het kleine ingrepen die een werkomgeving al een heel stuk beter maken. Als voorbeeld wordt onder meer de onbeperkte vakantiedagen bij Netflix genoemd.

Lees ook: Deze bedrijven hebben wel heel bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden

Tot slot is het vooral een kwestie van collegiale en mensgerichte communicatie. Dat zou een minimumeis moeten zijn voor alle leidinggevenden, maar ook voor alle werknemers. Want willen we zorgen dat mensen met minder tegenzin naar het werk gaan, dan heeft iedereen daar zijn verantwoordelijkheid in.

Meer onderzoeken

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Heftig: bijna een kwart van de Nederlanders gaat met tegenzin naar werk
Sluiten