Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 13 nov 2018

Wat is een KvK-nummer en waar heb je het voor nodig?

Een KvK-nummer moet verplicht op je factuur staan. Je krijgt het 8-cijferige nummer bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Maar wat is een KvK-nummer precies en waar heb je het voor nodig?

Alle ondernemingen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je bent een onderneming als je zelf goederen of diensten levert en daar geld aan wilt verdienen (oftewel: winst maken).

Hoe schrijf je je in bij de KvK?

Je schrijft je in door op een KvK-kantoor officieel te gaan tekenen. Voor het inschrijven betaal je eenmalig vijftig euro. Van tevoren heb je als het goed is al zoveel mogelijk inschrijfformulieren online ingevuld. Voordat je buiten het kantoor een vreugdedansje doet, krijg je een KvK-nummer en een btw-nummer.

Wat is een KvK-nummer?

Een KvK-nummer laat zien dat je officieel een bedrijf bent. Deze kun je terugvinden in je welkomstbrief, het KvK-uittreksel (kost bij je inschrijving vijftien euro, mocht je het willen) of online in het Handelsregister.

Het is wettelijk verplicht je KvK-nummer te vermelden op brieven, orders, facturen, offertes, websites en zakelijke mails. Hiermee kunnen klanten of opdrachtgevers namelijk opzoeken met wie ze precies zaken doen.

Factuurvereisten: deze gegevens moeten sowieso op je factuur staan

Wanneer heb je het KvK-nummer nodig?

Je moet het nummer dus vermelden op facturen, bijvoorbeeld. Maar als je zakelijke inkopen moet doen, of een zakelijke verzekering of abonnementen moet afsluiten, heb je ook het nummer nodig. Zo kun je bewijzen dat je echt een onderneming bent. Aan wat voor soort dingen je moet denken:

  • Een zakelijke bankrekening openen
  • Bedrijfslening afsluiten
  • Zakelijke verzekeringen en (telefoon)abonnementen afsluiten
  • Dingen bij een groothandel kopen

Maar wat is een btw-nummer dan?

Bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel krijg je ook een btw-nummer. Dit betekent dat de Belastingdienst je ook als ondernemer ziet. Het btw-nummer bestaat uit veertien tekens. Net als je 8-cijferige KvK-nummer moet je dit ook vermelden op een factuur. Je btw-nummer vergeten? Je vindt deze op de brieven en de formulieren die je van de Belastingdienst ontvangt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Wat is een KvK-nummer en waar heb je het voor nodig?
Sluiten