Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 17 dec 2019

Niet iedereen in Finland is blij met hun vrouwelijke minister-president en partijleiders

Vorige week werd bekend dat Sanna Marin de nieuwe minister-president van Finland zou worden. Ze staat daarmee aan het hoofd van vijf coalitiepartijen die ook allemaal door een vrouw worden geleid. Goed nieuws in een wereld waarin mannen nog steeds overwegend hogere functies bekleden.

Toch komt er kritiek uit onverwachtse hoek.

Niet de eerste vrouwelijke premier

Waar we in Nederland nog nooit een vrouwelijke minister-president hebben gehad, doen ze het in Finland stukken beter. Sanna Marin, die nu de teugels gaat overnemen, is al de derde vrouwelijke premier van het land. Niets bijzonders dus, behalve dat ze met haar 34 jaar de jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld is.

Daar blijft het niet bij: elk van de vijf coalitiepartijen die regeren, wordt geleid door een vrouw. Vier van de vijf zijn zelfs onder de 35 jaar oud. ‘Vrouwen hebben de macht in vijfpartijencoalitie in Finland’ kopt de wereldwijde pers dan ook over de wisseling van de premier.

‘Premier van de Instagram-generatie’

Gelukkig is er geen enkele krant of Fin die zich afvraagt of Marin het premier zijn kan combineren met het moederschap. Wel verbaast The Daily Mail zich over de ‘openhartige borstvoedings-selfies’ van Marin, die ze een ‘premier voor de Instagram-generatie noemen’. Zoals veel leeftijdsgenoten post ze foto’s en video’s over haar leven op social media.

Kan dat wel, dat je als premier die privézaken deelt? Hell yeah, zeggen wij. Marin zelf twijfelt er niet over daar opeens mee op te houden. “Ik ben premier, maar nog steeds ook gewoon een mens.”

Te veel vrouwelijke leiders

Uit onverwachte hoek klinkt er nog meer kritiek op Marin en de andere vrouwen die met haar gaan regeren. De centrum-rechtse Nationale Coalitiepartij (NCP) is één van de drie grootste partijen in Finland. Een regionale vrouwenafdeling van de NCP in Österbotten verkondigde schriftelijk hun kritiek op het hebben van zoveel vrouwelijke leiders.

Het zou ‘slecht zijn voor de gelijkheid’ en ‘te eenzijdig voor degelijke besluitvorming’. “Het is positief dat vrouwen de politiek hebben betreden, op lokaal niveau en zelfs in de hoogste, uitvoerende posities”, schrijven ze in hun verklaring. “We zijn overgegaan van een kudde ossen naar een lippenstiftregering, maar is dat echt de beste optie?”

Een ander geluid

Gelukkig laat de landelijke vrouwenafdeling van de partij weten dat het gezichtspunt geen afspiegeling is van de officiële partijlijn. Een parlementslid van de partij, Sofia Vikman, zegt daarover: “We zijn dolblij dat vrouwen machtsposities hebben, en dat er regeringen en besturen zijn in Finland waar vrouwen in de meerderheid zijn. We zijn trots dat vrouwen hier de mogelijkheid hebben het tot staatshoofd te schoppen.”

Jukka Maarianvaara is de ombudsman voor gendergelijkheid in Finland en meldde dat er ook mannen zijn geweest die hem vroegen naar de gender(dis)balans in het nieuwe kabinet. Hij heeft daar een duidelijk antwoord op: “In de vorige regering bestond het kabinet maar voor een kwart uit vrouwen, maar niemand die toen contact met ons opnam.”

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Niet iedereen in Finland is blij met hun vrouwelijke minister-president en partijleiders
Sluiten