Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 30 mrt 2021

Kristel runt een webshop in de avonduren zónder winstoogmerk: “Ik wil iets bijdragen”

Waar we in de eerste lockdown nog massaal klapten voor de zorg, de initiatieven om onze buren te helpen uit de grond werden gestampt en we het gevoel hadden er samen doorheen te komen, is het gevoel bij de tweede lockdown anders. Misschien zeggen we het niet hardop (of misschien ook wel), maar we zijn er allemaal een beetje klaar mee. We kunnen een flinke dosis positiviteit wel gebruiken, vindt Kristel Veltkamp (37). Samen met haar partner zette ze in twee weken tijd een webshop op die hoodies en t-shits met de tekst Team Thuis verkoopt.

Kristel en haar partner runnen de webshop in de avonduren, naast hun werk en het zorgen voor hun drie dochters (6, 3 en 1). Ze hoeven er ook niets mee te verdienen, vertelt Kristel als we haar bellen. “Ik wil iets bijdragen.”

Hoe kwam je op het idee voor de webshop?

“We zaten 17 januari op de bank de NPO-serie Oogappels te kijken waarin een vader een peptalk aan zijn zoon gaf, toen bij mij het kwartje viel. Een peptalk, dat is precies wat we nodig hadden. Voeding voor de teamspirit thuis en het wij-gevoel. Als huishouden én als maatschappij.

Inmiddels verlangen we enorm naar het normale leven. We hebben het zwaar door al het thuis zitten en thuiswerken. Mijn partner en ik weten dat als geen ander met drie kleine dochters. Daarom dacht ik: wat kan ik nou doen om weer een beetje positiviteit en lucht te brengen in een intense en onzekere tijd?

Ik dacht aan een Instagram-post die Hugo de Jonge had geplaatst met de hashtag #TeamThuis. Hoe tof zou het zijn om t-shirts en hoodies te verkopen met die hashtag? En daardoor ook nog eens een mooi bedrag te kunnen doneren aan het goede doel? Daarom gaat 10 procent van elk verkochte hoodie of t-shirt naar Humanitas.”

Waarom koos je voor Humanitas?

“Eenzaamheid is een schrijnend thema waar momenteel veel doelgroepen last van hebben. Van jong tot oud. Niet alleen ouderen in een bejaardentehuis zijn eenzaam door de pandemie, maar ook studenten op hun studentenkamertje. Humanitas heeft allemaal maatjesprojecten om eenzaamheid tegen te gaan.

Bij deze maatjesprojecten wordt een eenzaam iemand gekoppeld aan een vrijwilliger die hem of haar kan helpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een vrijwilliger die een echtscheiding heeft gehad en nu zijn of haar leven weer op de rit heeft. Die wordt gekoppeld aan iemand die momenteel in scheiding ligt.”

Jullie runnen de webshop naast jullie werk?

“Ja, we runnen de webshop in de avonduurtjes. Mijn partner is productontwikkelaar bij de BDR Thermea Group, dat je misschien kent van de cv-ketels van Remeha. Héél wat anders dan een webshop runnen dus. Zelf ben ik communicatiespecialist.

Vooral het opzetten van de webshop was echt een feestje. We hebben dat in twee weken gedaan. Ik ben al tien jaar zelfstandig ondernemer, maar hier leerde ik zoveel van. Niet alleen op het gebied van ondernemerschap, maar ook qua samenwerken met je partner. Gelukkig werkte dat heel goed, dus dat belooft wat voor de toekomst.

Bij de livegang hebben we een fles bubbels opengetrokken en toen we het eerste pakket met professioneel verzendetiket in handen hadden, hebben we met z’n tweeën wel even zitten lachen. Het is zo onwerkelijk dat je thuis, boven op zolder, zoiets professioneels kunt neerzetten.”

Kristel Veltkamp met hoodie Team Thuis
Fotograaf: Marieke Dijkhof

Hoe waren de beginweken voor jullie?

“Die weken waren heel erg intensief en dynamisch. Met name de voorbereiding, omdat het nieuw terrein was. Zoals het ontwerpen en inkopen van de kleding, het inrichten van de webshop en het neerzetten van een goede procesflow. Na de lancering werd de webshop opgepakt door de media. We stonden bijna elke avond orders in te pakken. Maar we zijn met zoiets tofs bezig, je werkt echt vanuit je hart.

Natuurlijk zijn er wel wat dingen blijven liggen van mijn andere onderneming Redboots, je kunt niet alles tegelijkertijd doen. Het is heel cliché, maar alles wat je aandacht geeft groeit.”

Hoe was het om voor het eerst een webshop op te zetten?

“Na inspiratie komt transpiratie en dat houdt veel mensen tegen om door te zetten met hun ideeën. Zelf geloof ik heel erg in het hebben van een groeimindset.

“Ik noem het ook wel de Pippi Langkous-mentaliteit: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.”

Als we maar één trui hadden verkocht, waren we al blij geweest dat we een beetje positiviteit de wereld in hadden kunnen sturen. Nu is het zo leuk om foto’s te krijgen doorgestuurd van mensen die in onze hoodies en t-shirts lopen.

Natuurlijk zijn er van tevoren altijd denkbeeldige beren op de weg die er uiteindelijk niet blijken te zijn. Bij elk nieuw avontuur dat je aangaat, verzin je verhaaltjes in je hoofd.

Zelf was ik bijvoorbeeld bang dat alle bestellingen tegelijkertijd zouden komen, en dat we tot twee uur ‘s nachts orders zouden moeten inpakken. Dan zouden we amper slapen en overdag wel onze verplichtingen hebben natuurlijk. Maar uiteindelijk druppelden de bestellingen geleidelijk binnen en ging het heel smooth.”

Ook een eigen hoodie of t-shits met de tekst Team Thuis en tegelijkertijd het goede doel steunen? Ga dan naar teamthuis.nl.

Wieske startte webshop Wiezewasjes met een angststoornis: “Succesvol ondernemen kan ook met angsten”

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Kristel runt een webshop in de avonduren zónder winstoogmerk: “Ik wil iets bijdragen”
Sluiten