Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 21 okt 2020

Kristel de Groot verkocht wereldwijd 1 miljoen superfood mixes: “Mensen realiseren zich vaak niet hoe goed ze zich kunnen voelen”

Als vriend Michael Kuech op 24-jarige leeftijd kanker krijgt, besluit Kristel de Groot mixes van superfoods te maken om zijn verzwakte gezondheid een boost te geven. Your Super is geboren. Als Michael genezen is verklaard, mixen de twee superfood poeders om ze online te verkopen. Eerst in een klein kamertje in Amsterdam, maar inmiddels heeft het bedrijf twee kantoren in Berlijn en Los Angeles. Het afgelopen jaar hebben ze twee belangrijke mijlpalen bereikt. Niet alleen wisten ze één miljoen producten te verkopen, ook haalden ze tien miljoen dollar op aan investeringen.

Het is dan ook niet gek dat Kristel (nu 30) vorig jaar op de 30 Under 30 van Forbes was te vinden. Wij bellen met de co-founder om haar alles te vragen over Your Super, de vooroordelen over superfoods en het introduceren van vooruitstrevende initiatieven binnen het groeiende bedrijf.

Wanneer is Your Super ontstaan?

“Michael, mijn co-founder, kreeg op 24-jarige leeftijd kanker. Na zijn chemo was hij eigenlijk klaar met alle behandelingen, maar zijn weerstand en energie waren nog lang niet de oude. Als health nut stonden mijn keukenkastjes helemaal vol met superfood poeders en spoorde ik Michael aan hetzelfde te doen. Maar hij vond het maar ingewikkeld en duur.

Toen heb ik ergens een leeg potje vandaan getoverd, alle superfoods bij elkaar gegooid en hem opgedragen de mix elke dag te nemen in een smoothie. Na een tijdje voelde hij zich beter en beter, en begon hij zich af te vragen hoe dat kon. Zelf kwam hij uit een familie die heel traditioneel en veel vlees at.”

kristel en michael
Bron: Your Super

Waren jullie voor Michaels ziekte al met gezondheid bezig?

“Ik wel, omdat ik last heb van eczeem. Ik leerde ongeveer op mijn tiende al dat wat je eet, invloed heeft op je lichaam. Bij sommige producten kreeg ik namelijk wel eczeem, bij andere niet. Daarnaast zijn mijn moeder en tante voedingsdeskundigen, dus het is altijd een onderwerp geweest waarin ik interesse heb gehad.

Inmiddels snapt Michael die connectie tussen voeding en gezondheid natuurlijk ook helemaal. Hij zegt altijd: “Hey, I can’t control everything, but I can control what I choose to put in my body every single day.”

Wat vind je van de vooroordelen die mensen over superfoods hebben?

“Ik vind dat scepticisme heel interessant. Superfoods zijn niets anders dan gedroogde groenten en fruit. Dus eigenlijk geloven ze niet dat groenten en fruit goed voor je zijn. Als ik in de supermarkt sta, zie ik een hoop producten die ik zou bekritiseren. Maar niet de producten die in het allerergste geval niets doen voor je gezondheid.

Superfoods zijn geen magische fix. Onze producten zijn een tool, net zoals onze app met recepten, e-books en community. Het is vaak zo dat je je levensstijl verandert als mensen uit je omgeving je inspireren of in ieder geval supporten. Als bedrijf hopen we diegene te zijn.

Heel veel mensen voelen zich op een bepaalde manier en denken dat dat bij ze hoort.”

“Maar in werkelijkheid zitten ze pas op 70 procent en zouden ze zich nog 30 procent beter kunnen voelen.”

Hoe besluiten jullie welke ingrediënten in jullie mixes komen?

“Ten eerste kijken we natuurlijk naar de gezondheidsvoordelen. Wat zijn problemen van onze klanten die we willen oplossen? Zo kregen we heel lang de vraag om een mix uit te brengen die je helpt je hormonen te balanceren. Daarom gingen we op zoek naar ingrediënten die daarbij kunnen helpen.

Ten tweede is smaak een hele belangrijke. We voegen nooit iets toe, zoals stevia bijvoorbeeld. Het zijn echt vijf à zes pure ingrediënten, dus moet de smaak daarvan goed zijn. De meeste van onze mixes kan je gewoon met water drinken.

Wij gaan vervolgens niet naar een fabriek met het recept. We werken samen met small family farmers over de hele wereld zodat onze erwten uit België komen en onze matcha uit Japan. Onze mixes zijn volledig biologisch.”

Is dat ook de reden waarom mensen voor jullie mixes moeten kiezen en niet voor een vitaminepil?

“Niet alleen zijn vitaminepillen synthetisch gemaakt, vitamines hebben ook co-factoren nodig om opgenomen te worden in het lichaam. De natuur is heel slim. Neem chiazaad. Daar zit vitame E in, maar je hebt vetten nodig om deze op te nemen in je lichaam. De natuur heeft er daarom voor gezorgd dat die vetten ook in chiazaad zitten.”

Hoe zagen de begindagen van Your Super uit?

“Michael en ik waren toen op een klein kamertje in Amsterdam mixes aan het maken. We hadden niet echt een business plan. We gingen naar veel healthy food fairs en verkochten onze producten online. Een les die we heel snel leerden is dat alleen een website niet genoeg is om producten te verkopen. We schakelden daarom influencers in en konden door middel van veel barterdeals de eerste awareness creëeren.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?

“Ik heb zoveel grote lessen geleerd.

“Your Super is gebouwd op de fouten die we hebben gemaakt.”

Als ondernemer moet je veel uitproberen, snel beslissen, schakelen, fouten maken en daarvan leren. Just do it.

Ik denk dat veel mensen worden tegengehouden door die angst om fouten te maken. Vraag jezelf af wat het allerergste is dat kan gebeuren? Voor mij was dat in de begindagen dat als het niet werkte, ik misschien weer bij mijn ouders zou moeten wonen. Nu gebruik ik deze vraag vaker als we beslissingen moeten maken binnen het bedrijf.”

Kristel de Groot
Bron: Your Super

Je hebt inmiddels zo’n 65 medewerkers in dienst. Hoe zou je jouw stijl van leidinggeven beschrijven?

“Mijn manier van leidinggeven is heel erg persoonlijk en gericht op mensen. Iedereen die bij het bedrijf werkt heeft ook een sollicitatiegesprek gehad met mij of Michael. Zo zorgen we ook dat iedereen in het bedrijf dezelfde missie heeft. We geloven allemaal in iets groters dan onszelf: in hoe wij denken dat de wereld eruit moet zien.”

Jullie zijn qua bedrijfsvoering ook een vooruitstrevend bedrijf. Kun je me wat meer over Moon Day vertellen?

“Voor mij betekent diversiteit en inclusiviteit niet dat we allemaal hetzelfde zijn, maar dat we empathie hebben voor elkaars verschillen. Het idee voor Moon Day is ontstaan, omdat ik vaak board meetings had met alleen maar mannen. Als ik dan ongesteld was, voelde ik me niet echt chill. En als ik er iets over zou zeggen, hadden ze me raar aangekeken.

We hebben Moon Day geïntroduceerd om daadwerkelijk stappen te zetten om ons kantoor vrouwvriendelijker te maken.

“Het is een dag waarop iedereen die zich als vrouw identificeert doet wat ze kan.”

Dat kan niets zijn, maar het kan ook betekenen dat je je meetings cancelt, of aan je team laat weten dat je je vandaag niet honderd procent voelt.

Black lives matter was de afgelopen tijd natuurlijk een groot topic in de VS. Het eerste wat we toen hebben gedaan met z’n allen is praten. We hebben naar elkaar geluisterd en ervaringen gedeeld. Nu hebben we een diversity en inclusivity coach die één keer in de twee maanden een sessie met ons doet.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Ik denk dat het in onzekere tijden heel belangrijk is om beslissingen te blijven maken. In de VS zijn de afgelopen tijd heel veel mensen ontslagen vanwege corona. Wij vonden daarom dat dit het perfecte moment was om juist ons team verder te laten groeien. Soms is het goed om uitdagingen om te buigen in kansen. Daarnaast kan ik alvast verklappen dat we begin november een nieuwe productcategorie gaan lanceren: snacks!”

De superfood mixes van Your Super zijn heel gemakkelijk toe te voegen aan water, smoothies of havermout. Ze verkopen onder andere mixes die je helpen focussen, die je weerstand een boost geven en om je hormonen te balanceren. Neem een kijkje op de website voor het hele aanbod.

Lees ook: Hoe prioriteit geven aan je gezondheid en geluk je ook helpt in je carrière

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Kristel de Groot verkocht wereldwijd 1 miljoen superfood mixes: “Mensen realiseren zich vaak niet hoe goed ze zich kunnen voelen”
Sluiten