Tuesday Talks: De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown is onderzoekshoogleraar en schrijfster van de bestseller De kracht van kwetsbaarheid. Over dit boek heeft ze ook een TED Talk gegeven. Met 36 miljoen views is het een van de meest bekeken TED Talks ooit. Niet voor niets, want het verhaal van Brené is herkenbaar voor iedereen. Kwetsbaarheid, moed en schaamte: we krijgen er allemaal mee te maken. 

De meesten van ons stellen zich veel liever sterk op dan kwetsbaar. Vijftig uur gewerkt en in het weekend nog een feestje: geen probleem! Beter dan toegeven dat het je allemaal te veel wordt. Een ander voorbeeld: op papier heb je een leuke baan, alleen maakt het je ongelukkig. Het liefst neem je op staande voet ontslag en begin je voor jezelf. Alleen is het risico groot, want wat als je nieuwe plan niet slaagt? Je kwetsbaar opstellen is eng en vergt moed. Op werk- en persoonlijk vlak.

De kracht van kwetsbaarheid

In haar TED Talk is Brené eerlijk en open over haar eigen onzekerheden. Haar anekdotes zijn hilarisch en zo herkenbaar. De kans is groot dat je na het zien van haar TED Talk anders kijkt naar kwetsbaarheid. Als je niets durft omdat je bang bent voor de consequenties, ben je als het ware een gevangene in je eigen leven. De waarheid is dat niets zeker is. We weten niet hoe lang we zullen leven, of we gezond blijven en of dezelfde mensen aan onze zijde blijven. Als je geen risico’s durft te nemen, wordt het lastig om succes te boeken.

Je kwetsbaar opstellen kun je leren door jezelf te accepteren zoals je bent. Door risico’s te nemen en oké te zijn met het maken van fouten. Probeer te leven vanuit kansen en niet vanuit beperkingen. De kracht van kwetsbaarheid zal je leven verrijken. Voor een dosis motivatie raden wij in ieder geval deze TED Talk aan.

 

Meer inspirerende Ted Talks:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: De kracht van kwetsbaarheid
Sluiten