Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Side hustle 1 feb 2019

Een side hustle beginnen: zoveel gaat je dat écht kosten

Het lijkt allemaal fantastisch: een extra baantje waarmee wat extra centen op je bankrekening verschijnen. Maar is het hebben van een side hustle wel echt zo gemakkelijk? Wat kost het? En wat komt er allemaal bij kijken? Let’s get real about side hustles. 

Het beginnen van een side hustle is niet het moeilijkste. Sterker nog, je kunt as we speak gewoon beginnen. Maak dat Instagram-account aan, gooi je eerste advertentie op Marktplaats of maak een Etsy verkooppagina. Maar als je eenmaal gestart bent, komen er twee boosdoeners de hoek om kijken: een onstabiel inkomen en stress.

Een onstabiel inkomen en stress

Een onstabiel inkomen hoeft geen probleem te zijn als je jouw side hustle echt ziet als een side hustle, naast je normale baan dus. Maar als je (gedeeltelijk) afhankelijk bent van het inkomen van je side hustle, dan kan het lastig zijn dat het de ene maand hartstikke goed gaat, en de andere maand de verkopen maar niet van de grond komen. Sterker nog, recent onderzoek van de Northwestern Mutual laat zien dat 63% van de ondernemers zich zorgen maakt over het inkomen dat via de side hustle binnenkomt.

En dan hebben we daarnaast nog de stress die erbij kan komen kijken. Als je side hustle te groot wordt, kan het lastig te combineren worden met je normale baan (waar ga je de tijd vandaan halen, bijvoorbeeld?).

Verwacht overigens een langzame start en niet dat je meteen rijk gaat worden met je side hustle. Jouw side hustle van de grond krijgen kan moeilijk worden, maar het is niet onmogelijk. Door dóór te gaan en niet op te geven, heb je de grootste kans dat jouw side hustle opgepikt wordt en je er een extra zakcentje uit kan halen.

Lees ook: Hoe een vision board je kan helpen jouw doelen te realiseren

De kosten van een side hustle

Om je side hustle uit te kunnen voeren, is het logisch dat je daar eerst in moet investeren. Je kunt niet beginnen met het verkopen van borduurwerkjes voordat je borduurringen, borduurstof, naalden en meerdere kleuren borduurdraad hebt gekocht, bijvoorbeeld. Deze investeringskosten zouden in het meest ideale geval moeten worden doorberekend in de prijs die je voor jouw borduurwerk vraagt.

Naast deze kosten, die makkelijk te berekenen zijn, krijg je ook te maken met de factor tijd. Reken je een uurprijs, of een totaalprijs voor één product? Een waar baseer je die prijs dan op? Allemaal vragen om van te voren over na te denken.

Jouw side hustle kosten beperken

Wil je wel beginnen met een side hustle, maar ben je bang voor de kosten? Als alleen die kosten je tegenhouden, check dan de volgende tips om kosten te besparen:

1. Werk vanuit huis

Een werkruimte huren kost veel geld. Probeer, zeker in eerste instantie, vanuit huis te werken. Mocht je side hustle zo goed lopen dat het écht niet meer in jouw huis past, kijk dan eens rond in je vriendenkring of bij familie. Misschien hebben zij nog wel een extra kamer in huis, of een schuur die niet gebruikt wordt.

En een goede reminder: zelfs bedrijven als Apple en Google begonnen in eerste instantie in garages.

2. Word goed in onderhandelen

Sommige mensen zijn er ontzettend goed in, anderen vermijden het liever: onderhandelen. Als je in die laatste categorie zit, kunnen we alleen maar aanraden om hier beter in te worden. Lees je in over het onderwerp en test je nieuwe kennis in de praktijk uit. Daarnaast kan je jouw nieuwe onderhandel-skills óók gebruiken bij je “echte” baan. Wedden dat je binnen no time die loonsverhoging binnen sleept?

Lees ook: Het is oké als jouw baan niet je grootste passie is

3. Vraag hulp aan vrienden

Je beste vrienden steunen je door dik en dun, toch? Als jij eens hulp nodig hebt bij het inpakken van nieuwe bestellingen, wees dan niet bang om je vrienden om hulp te vragen. Waarschijnlijk vinden ze het juist hartstikke leuk om te helpen!

Is een side hustle het waard?

Met al die extra kosten en stress, blijven er dan überhaupt nog wel voordelen over om een side hustle te beginnen? Daar hebben we een heel kort antwoord op: ja. Het blijft heerlijk om aan iets creatiefs te werken waar jij je passie in vindt. En neem dit maar aan van iemand die zélf een side hustle heeft: als je iets doet wat je écht leuk vindt, gaat het nooit vervelen.

Als je een side hustle écht als side hustle ziet, dan komt er alleen maar extra geld op de bank naast je ‘normale’ salaris. En zo komt die verre vakantie toch ineens een heel stuk dichterbij.

Meer lezen over side hustles:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Een side hustle beginnen: zoveel gaat je dat écht kosten
Sluiten