Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 20 feb 2019

Een drieling opvoeden én je eigen bedrijf runnen? Korien rockt het en vertelt hoe

Korien Thiewes was al een aantal jaar bezig met het vormen en vormgeven van merken in haar eigen bedrijf, toen ze zwanger bleek te zijn van een drieling. Het dwong haar na te denken of ze door wilde gaan met deze manier van ondernemen. Dankzij haar drieling combineert ze nu haar passie met haar kennis: tijdens het lakken van je nagels krijg je als ondernemer advies over je business.

Hoe is Korien op het idee gekomen haar achtergrond in marketing en communicatie te combineren met nagels? En hoe is het om te ondernemen als je niet één, maar drie baby’s thuis hebt? We spraken haar over ondernemen en het moederschap.

Hoi Korien, we zijn onwijs nieuwsgierig naar je verhaal. Kun je wat meer over jezelf en je bedrijf vertellen?

“Mijn achtmaanden oude drieling is eigenlijk de brug naar mijn nieuwe ondernemingsverhaal. Ik wilde tijdens mijn verlof gaan nadenken over mijn onderneming, maar na een week moest ik al opgenomen worden in het ziekenhuis. Ik was op dat moment 27 weken zwanger.

Ik kom uit Groningen, maar door het hele land waren er te weinig couveuse-bedden, waardoor ik in Maastricht belandde. Tijd om over mijn onderneming na te denken, had ik dus niet. Ik lag tien dagen in het ziekenhuis, voordat ik weer naar huis mocht. Na drie dagen thuis werd ik weer opgenomen, in Groningen deze keer. Na nog eens tien dagen in het ziekenhuis werd onze drieling tweeënhalve maand te vroeg geboren. Ze waren nog geen 1400 gram bij de geboorte.

Tijdens mijn verlof keek ik ‘Eat pray love’. Daarin zegt Julia Robers: “Ruin leads to transformation”. Nu is het niet echt een ‘ruin’ bij mij geweest natuurlijk, ik ben gek op mijn drie schatjes en gelukkig gaat het hartstikke goed met ze. Maar ze hebben wel echt gezorgd voor een verandering, op de goede manier.

Je had geen tijd om over je business na te denken, hoe heb je dan toch die transformatie doorgemaakt?

“Mijn coach vroeg me: ‘Korien, hoe kun je het beste ontspannen?’ In eerste instantie dacht ik: hè, ontspannen, wat is dat? Ik had net mijn drieling gekregen en zat tussen de luiers. Maar later in het gesprek wist ik dat het voor mij nagels lakken zijn. Ik word er heel ontspannen van, het is voor mij een beetje zoals mandala’s kleuren.

In eerste instantie verzette ik me tegen het idee om nagels te gaan lakken. Ik was er niet voor opgeleid en ik wilde niet zomaar mijn bedrijf aan de kant zetten. Maar later vroeg ik mezelf af waarom ik het niet zou doen. Waarom zou je eigenlijk geen grote passie waarmaken? Omdat jij denkt dat andere mensen dat raar vinden?

Toen bedacht ik me opeens hoe leuk het zou zijn om het te combineren. Een lak bar, waar onderneemsters elkaar zouden kunnen ontmoeten om te relaxen en te sparren. Maar ja, ik was net moeder geworden, dus ik trapte toch op de rem.

Het idee ontstond weer toen ik koffie aan het drinken was met een oude bekende. Ze vertelde me dat co-working space Hashtag Workmode een locatie in Groningen ging openen – of dat niets voor mij was. Precies op dat moment liep de founder Emilie Sobels het koffiezaakje binnen.

Ik pitchte mijn bedrijf en Hashtag Workmode zei toen dat ze wel een plek voor mij konden creëren.”

korien thiewes, brendd

Hoe ben je op het idee gekomen om nailstyling en branding te combineren in één bedrijf?

“Soms werken we keihard en verliezen we daarbij onze relax-momenten uit het oog. Hoe mooi is het om ontspanning te integreren in je werk? Het is ook een tool, een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan. Je gebruikt je hersenen op zo’n moment anders en komt snel tot nieuwe inzichten.

Het voelde voor mij heel logisch, ik zat al tegenover de klant aan tafel. Nu doe ik hetzelfde, terwijl iemand zich mooi laat maken. Het is eigenlijk een win-win voor zowel de klant als mij.”

Hoe ziet een afspraak er bij jou eruit?

“Ik heb drie soorten sessies. De eerste sessie duurt een uur. Dat is meer een relax sessie, waar je nagels worden gelakt en je echt in de watten wordt gelegd. In de tweede sessie gaan we twee uur aan de slag en heb je een adviesgesprek tijdens het lakken van je nagels. Dan kan je bijvoorbeeld je doelen in kaart brengen, een bedrijfsnaam aan me voorleggen, of bepalen we welke middelen je nodig hebt om een bepaalde doelgroep aan te spreken.

De derde sessie duurt een halve dag. Natuurlijk gaan we dan ook nagels lakken, maar dan hebben we ook een brainstorm in een meetingroom en verzorg ik een lunch. Ten slotte heb ik net een traject gelanceerd.

  • De base coat: wat zijn je waardes?
  • De eerste laag kleur: wie is je doelgroep?
  • De tweede laag kleur: waar bevindt de doelgroep zich?
  • Top coat: welke communicatiemiddelen moet je inzetten?
  • Nail art: hoe onderscheid je jezelf van je concurrenten?

Het is een traject van twee maanden. Om de twee weken behandelen we dan een ander aspect.”

Wat vind je het mooiste aspect van je werk?

“Als iemand heel bevlogen kan vertellen over zijn eigen onderneming, waardoor ik creatief geprikkeld wordt en als ik dan van waarde kan zijn. Dat ik iemand positiever en met een heldere blik de deur uit kan laten lopen, dat vind ik het mooiste.”

Wat vind je de grootste uitdaging van ondernemen?

“Focus houden. Dat is ook iets dat de kinderen me gebracht hebben. Waar ik eerst misschien wel zeven dagen per week aan mijn bedrijf werkte, moet ik nu al mijn werk doen in drie dagen.

En eerlijk zijn tegen jezelf. Mijn werk bestond eerst uit 70 procent vormgeving. Ik miste het contact met de klant wel, het is dan toch vooral alleen jij en je computer. Eigenlijk heb ik nu gewoon een nieuw canvas, nagels!

Dat is ook iets wat ik ondernemers nu zelf adviseer: waar liggen je ambities precies? Durf verder te kijken dan wat er van je verwacht wordt. Graaf eens wat dieper. Ik hoop dat ik daar een voorbeeld in kan zijn.

Ik denk dat de meeste mensen één baby én een eigen bedrijf beginnen al lastig vinden, laat staan met drie. Hoe denk jij hierover?

“Mensen vragen me vaak: “Hoe doe je het allemaal?” Mijn eerste reactie is dan: het is helemaal niet heftig, het is een feestje met die drie.

Ik denk dat ik een hele goede balans heb gevonden. En ik doe het natuurlijk niet alleen. Ik werk drie dagen per week, mijn vriend vier.

Verder heb ik een lieve moeder, die samen met mijn peetmoeder, op de kids past en bijvoorbeeld een was doet.

Natuurlijk zijn er momenten dat het allemaal even op je afkomt, maar ik moet zeggen dat die dagen schaars zijn. Je moet echt de touwtjes uit handen kunnen geven. Veel ouders – en ondernemers trouwens ook – willen het altijd zelf oplossen. Maar kijk eens om je heen: op wie kan je een beroep doen? Je kunt het niet altijd allemaal alleen.

Ik heb dat denk ik echt geleerd omdat drie kinderen natuurlijk een extreem omslagpunt zijn. Ik was laatst op een verjaardag met mijn trein aan kinderwagens. Dan kijk je achterom en zijn je kinderen eruit geplukt en zitten ze allemaal bij iemand op schoot. Tja, je kunt ze ook niet allemaal zelf op schoot houden, dus je moet je daar echt aan overgeven.

Veel mensen zeggen altijd: “Kinderen? Dat is een inbreuk op mijn vrijheid, mijn leven wordt zoveel anders.” Daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk veranderen er dingen, maar jij houdt altijd de regie.