Tessa Ham
Tessa Ham Thuis 7 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Gebruik deze kleuren nóóit in je home office, zegt een expert

Onderschat de kracht van kleur niet. Zeker in een (thuis)kantoor kan het worden gebruikt als een effectief hulpmiddel. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat bepaalde kleuren je stemming kunnen verbeteren, of je kunnen kalmeren. Een expert deelt nu aan de hand van kleurenpsychologie welke kleuren je het best wel en niet in je thuiskantoor kan gebruiken.

Natuurlijk moet je vooral voor een kleur gaan die jij mooi vindt. Maar hoe kan je door middel van kleurenpsychologie het meeste uit de kleur op de muur halen?

Kleurengoeroe vertelt over kleurenpsychologie

Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van het Pantone Color Institute, heeft het antwoord. Zij is een beroemde kleurengoeroe en het brein achter Pantone’s Kleur van het Jaar. Aan The Ladders vertelt Eiseman dat het lastig is te zeggen dat bepaalde kleuren je productiviteit verbeteren. Dat verschilt per beroep en persoonlijke gewoonte, vertel ze.

Er zijn wél bepaalde kleuren waarvan is aangetoond dat ze specifieke effecten hebben op het humeur. “Daar bestaat geen twijfel over mogelijk”, zegt Eiseman.

Welke kleuren je moet vermijden in je home office

Donkere kleuren hebben de eigenschap om je meer afgezonderd te laten voelen, of een beperkt gevoel te geven. “Kleuren zoals rood zijn opwindend en agressief”, zegt ze. Voor de meeste mensen zou ze dat dus niet aanraden als je naar kleurenpsychologie kijkt. Een voorwerp in een rode kleur kan precies zijn wat mensen nodig hebben om een boost in creativiteit te krijgen. Maar verf je een hele muur in die kleur? Dan is dat vaak erg overweldigend.

Ben je toch op zoek naar een kleur die een warme sfeer meegeeft? Dan raadt Eiseman de kleuren perzik en parelmoer aan. Dat zijn ook ideale kleuren voor mensen die nu de gebruikelijke taupegrijs, beige en gebroken wit hebben en wat willen experimenteren met kleur. “Ideaal voor mensen die van neutrale kleuren houden, maar zijn uitgekeken op de neutrale omgeving waar ze nu in leven.”

Welke andere kleuren je kunt overwegen voor je thuiskantoor

Natuurlijk kan Eiseman niet anders dan Classic Blue aan te raden, Color of the Year van 2020. Sowieso is blauw een kalmerende kleur, als je naar de kleurenpsychologie kijkt. Fijn als je bijvoorbeeld een hoge werkdruk hebt, of je dit jaar sowieso al wat meer stress ervaart. De kleur blauw is altijd een veilige keus, al kan je fel blauw wel beter uit de weg gaan. Maar klassieke blauwe kleuren zoals hemelsblauw, voelen voor veel mensen aan als een betrouwbare en kalmerende kleur.

Is blauw niet jouw ding? Probeer dan groen. Net als blauw straalt groen ook kalmte uit en zal het voor een ontspannen sfeer in je thuiskantoor zorgen. Dat komt omdat we de kleur groen associeren met de natuur. Uit onderzoek is gebleken dat de natuur, een schilderij van de natuur en dus zelfs al de kleur groen een kalmerend effect op ons hebben.

Je hoeft natuurlijk niet meteen de hele kamer of zelfs één muur te schilderen met een groene kleur. Je kan er ook voor kiezen om de kleur groen in de ruimte terug te laten komen door planten, kunst en andere objecten.

Geel kan ook een stemminsgbooster zijn volgens de kleurenpsychologie, zegt Eiseman. Zeker nu de donkere maanden er weer aan komen. Ook hier geldt weer dat je echt niet de hele ruimte geel hoeft te verven. Je kan ook gaan voor een groot geel schilderij boven je bureau, gele gordijnen of ervoor kiezen alleen de onderste helft van de muur te schilderen.

Meer inspiratie voor je thuiskantoor

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Gebruik deze kleuren nóóit in je home office, zegt een expert
Sluiten