Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Carrière 15 nov 2018

Deze indruk maakt de kleur van je kleding bij je sollicitatiegesprek

YES! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Na een vreugdedansje en een belletje met je beste vriendin wordt er een shopsessie ingepland. Voor dit belangrijke gesprek móét je nieuwe kleding kopen. Maar ga je voor zwart of voor kleur? We helpen je een handje op weg.

Je motivatiebrief is goedgekeurd. Tijd voor stap twee: het sollicitatiegesprek. Als geen ander weet je dat een goede eerste indruk van groot belang is tijdens het sollicitatiegesprek. Vinden ze je tijdens het sollicitatiegesprek leuk, dan heb je die baan eigenlijk al in de pocket. Daarom is het ook belangrijk om je te realiseren dat je indirect beoordeeld wordt op je uitstraling, enthousiasme én kleding. Dus duik eens diep in jouw kledingkast, en kijk of je iets hebt dat geschikt is voor het gevoel dat jij over wil brengen. En voorkom die afwijzing.

Zwarte kleding tijdens een sollicitatie?

Zwart is een tijdloze kleur. Ik denk dat ik met zekerheid kan zeggen dat iedereen wel een zwart kledingstuk in zijn kast heeft liggen. We snappen wel waarom: zwart kleedt af, en is ook nog eens een makkelijke kleur om te combineren.

Maar tegelijkertijd krijgen we bij zwart ook een bepaald kleurgevoel dat misschien iets minder positief is. Zwart wordt vaak in verband gebracht met geheimzinnigheid, autoriteit en dramatiek. Niet een ideaal gevoel om tijdens je sollicitatie over te brengen. Daarnaast creëert zwart een bepaalde afstand tussen twee personen.

Sollicitatie kleding tips: outfits waarin jij je droombaan scoort

Ons advies: ga niet voor een all black outfit tijdens je sollicitatie.

De beste kleur kleding voor een sollicitatiegesprek

Kleuren roepen associaties op. We weten allemaal wel dat blauw rust uitstraalt, en rood passie en woede kan opwekken. Maar dat zijn nog lang niet alle kleuren en associaties waar je rekening mee kan houden tijdens je sollicitatiegesprek.

Blauw

(Donker)Blauw is een veilige keuze voor een sollicitatiegesprek. Blauw straalt rust en kalmte uit, maar ook oprechtheid en loyaliteit. Een goede, veilige keuze voor een sollicitatiegesprek outfit.

Grijs

De term ‘grijs muisje’ bestaat niet voor niets. Grijs komt zakelijk en vaak zelfs saai over. En saai, dat wil je juist níét zijn tijdens je sollicitatie. Als je voor grijs kiest, combineer het dan ook altijd met kleuraccenten en details.

Rood

Naast passie en woede straalt de kleur rood ook power en zelfvertrouwen uit. Een perfecte kleur om te laten zien dat je een powervrouw bent. Maar overdrijf niet, want te veel rood kan ook gezien worden als agressief en dominant. Een rode jurk is sowieso een no-go vanwege een te hoog sexy-gehalte. Gebruik rood bijvoorbeeld als accentkleur bij een grijze outfit om niet té overheersend over te komen.

Wit

Wil je betrouwbaarheid uitstralen? Ga dan voor wit. Vaak wordt wit gebruikt in combinatie met zwart of donkerblauw, omdat het zo’n mooi contrast geeft.

Groen

Groen is een betrouwbare, stabiele kleur. Een prima keuze dus! Wij raden wel aan om voor donkergroen te gaan. Laat felgroen en gifgroen vooral in de kast liggen, want we kunnen ons zo voorstellen dat dat níét altijd goed in de smaak valt.

Oranje

Hij hoort hier eigenlijk niet in het rijtje thuis, want skip oranje! Uit onderzoek van CareerBuilder blijkt dat oranje de slechtste kleur is om aan te trekken naar een sollicitatiegesprek. De reden: oranje komt onprofessioneel over.

De 7 meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

monster

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Deze indruk maakt de kleur van je kleding bij je sollicitatiegesprek
Sluiten