Kim van The Side Hustle over waarom je een side hustle wil starten en hoe je dat aanpakt

Het idee van een eigen bedrijf kriebelt al een langere tijd, maar toch heb je een fijne baan in loondienst. Bovendien is de zekerheid dat je gewoon je huur kan betalen, ook een lekker gevoel. Wat nou als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen? We spreken Kim Reinders, die we als oprichter van platform The Side Hustle met recht een side hustle ambassadeur kunnen noemen.

Waarom zou je gaan ondernemen naast je baan? Hoe kom je erachter waarin je een side hustle moet starten? En hoe zorg je ervoor dat je niet opgebrand raakt?

Hi Kim, wat doe jij in het dagelijks leven?

“Ik werk als Merchandise Planner bij WE Fashion in loondienst voor 36 uur per week. Daarnaast heb ik twee side hustles. The Pizza Party, waarmee ik netwerkborrels organiseer voor ondernemers. En The Side Hustle, waarop mensen informatie en inspiratie kunnen vinden over ondernemen naast je vaste baan.

Mijn baan als Merchandise Planner is heel cijfermatig en analytisch. In mijn side hustles kan ik mijn creativiteit kwijt. Daarom vind ik de combinatie zo leuk. Als het dan ook nog geld oplevert, is het een win-win.”

Hoeveel uur per week werk jij aan je side hustles?

“Dat is wisselend, maar ongeveer 5 à 8 uur per week. Mensen vragen soms: goh, kijk jij nog weleens Netflix? Doe je nog wel wat leuks? Maar ik werk nooit in de avond, dan wil ik inderdaad leuke dingen doen.

In plaats daarvan sta ik elke ochtend een uur eerder op. Ik heb ontdekt dat ik ‘s ochtends het meest productief ben, waardoor ik dan bergen werk kan verzetten.”

Hoe zorg je ervoor dat je niet uitgeblust raakt?

“Het is natuurlijk per persoon verschillend, maar ik merk juist dat ik nu meer energie heb, dan ik had voordat ik mijn eigen bedrijf startte. Dat komt omdat ik energie krijg van het werk dat ik doe. Dan maakt het niet uit of het een paar uurtjes meer of minder zijn.

Het scheelt dat het helemaal niet voelt als hard werken, of als een verplicht nummertje. Stel je voor dat ik een maand helemaal geen zin heb om eraan te werken, dan zou dat kunnen. Ik hoef er mijn huur niet van te betalen. Er is geen financiële pressure.”

Is dat het grootste voordeel aan een side hustle?

“De extra inkomstenstroom is zeker een groot voordeel. Maar het allergrootste voordeel is wel de energie die je ervoor terugkrijgt. Als je het goed aanpakt, doe je namelijk iets dat je leuk vindt. Mijn side hustle noem ik ook wel mijn passieproject.

Ik geloof heel erg dat side hustles de toekomst zijn. Bij een bedrijf naast een baan in loondienst heb je best of both worlds. Je bent zelfstandig, bepaalt je eigen regels, kan impact maken en doet iets wat je echt wil. Je kunt genieten van het ondernemerschap zonder de financiële onzekerheid.”

Zo zet je in 5 weken een side hustle op en dat kost je een half uur per dag

Veel mensen vinden dat je moet kiezen, omdat je anders niet genoeg focus op je bedrijf hebt om succesvol te worden. Hoe denk jij hierover?

“Het is heel erg belangrijk om van tevoren te bepalen wat succes voor jou is. Is dat een hele hoge omzet? Is dat iets doen wat je leuk vindt? Een passieve inkomstenstroom? Veel vrijheid om tijd met je vrienden door te brengen? Succes is voor iedereen anders.

Zodra je het antwoord op deze vraag weet, is het heel duidelijk wat voor jou de juiste keuze is. Loondienst, een side hustle of fulltime ondernemen.”

Heb je een tip voor mensen die een side hustle willen starten, maar niet weten waarin?

“Ik geef een Instagram-cursus en daarin geef ik de tip om te kijken waar je écht blij van wordt. Op welke momenten vergeet je de tijd compleet? Welke taken vind je zo leuk om te doen, dat je het bij wijze van spreken gratis zou doen? Wat vond je als kind al leuk om te doen? En wat gaat er vanzelf bij jou? Waar Google je veel naar? Wat voor TED Talks kijk je? Je zal dan vanzelf overkoepelende thema’s en taken bedenken.”

Kim Reinders van The Side Hustle
Bron: Mooij Gelukt

Heb je zo ook zelf ontdekt waarin je jouw side hustle moest starten?

“Ja, ik lees heel graag over het onderwerp van The Side Hustle. Over de jaren heen heb ik zo veel business boeken gelezen en daarin heb ik altijd gemarkeerd wat ik waardevol vind. Hierdoor heb ik op mijn laptop een document met een soort mini-samenvatting van al die waardevolle informatie.

Ik heb er best lang over gedaan om erachter te komen waarin ik mijn eigen bedrijf wilde starten, maar op een gegeven moment viel het kwartje. Ik kon me heel goed voorstellen dat mensen deze informatie ook wilden hebben.

Websites over ondernemen in het algemeen waren er al genoeg. Maar doordat ik wilde ondernemen naast mijn vaste baan realiseerde ik me dat daar een gat in de markt was. In Amerika was de side hustle al erg groot, maar in Nederland bestond er nog niet zoiets.”

Veel mensen laten zich tegenhouden door de belastingen waar je als ondernemer mee moet dealen. Wat zou je tegen hen willen zeggen?

“In het begin vond ik dat ook heel spannend. Maar ik dacht wel: het is iets heel kleins. Het weegt niet op tegen de voordelen van het hebben van een side hustle of bedrijf in het algemeen. Ik vergelijk het met een reis naar Australië die je heel graag wil maken. Daarvoor moet je wel meer dan 20 uur in het vliegtuig zitten. Dat is lang en zwaar, maar ga je dan die hele reis afzeggen?

Ga je voor dat kleine stukje je hele droom opgeven? Bovendien ben ik erg fan van uitbesteden als je iets echt heel stom vindt. Dat kost misschien wat meer, maar het is maar net hoe je het bekijkt. Het levert je tijd en headspace op, waardoor jij meer kunt werken, meer kunt groeien en meer kunt verdienen.”

Wat zijn je toekomstplannen voor The Side Hustle?

“Over een jaar wil ik dat The Side Hustle uit drie onderdelen bestaat. Allereerst de cursussen. Ik geef nu al de cursus ‘Van (geen) idee naar business’, maar dit wil ik uitbreiden met bonusmodulen en e-guides.

Daarnaast wil ik mijn coaching uitbreiden. Ik krijg het meest energie van brainstormen met klanten over passende ideeën en nieuwe invalshoeken in hun business. Ten slotte wil ik consultancy gaan aanbieden, waarbij mensen aankloppen met een vraagstuk en waar ik vervolgens een adviesrapport voor schrijf.”

Ook een side hustle opstarten? Bekijk The Side Hustle voor meer informatie en inspirerende interviews van andere side hustlers. Kim biedt ook een Instagram-cursus aan waarin je leert hoe je side hustle ideeën bedenkt, selecteert en lanceert. In ongeveer een half uur per dag, voor vier weken lang, leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan. Met de kortingscode WORKJUICE10 krijg je 10 procent korting op beide pakketten (inclusief en exclusief 1:1 coaching).

10 side hustles die je in 2021 kunt beginnen voor extra inkomsten

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Kim van The Side Hustle over waarom je een side hustle wil starten en hoe je dat aanpakt
Sluiten