In de docu Miss Americana zien we Taylor Swift opgroeien van onzekere puber tot vrouw die weet wat ze wil

Op 31 januari verscheen de documentaire Miss Americana op Netflix, waarin Lana Wilson zangeres Taylor Swift meerdere jaren in haar carrière volgt. Vergis je niet: dit is geen lofzang voor haar muziek. We zien eerder hoe het is om op te groeien in de spotlight. In de documentaire zien we Taylor van onzekere puber uitgroeien tot een vrouw die weet wat ze wil en waar ze voor staat.

Zelfs als je niet zoveel van Taylor vindt, is dit een interessante documentaire. Deze docu gaat namelijk niet per se over haar muziek, maar laat zien dat bekendheid een gevangenis kan zijn. Totdat je erachter komt hoe je de controle over je verhaal kunt terugnemen, al betekent dat misschien dat je populariteit verliest.

Kritiek en haat

Er zullen weinig mensen zijn die de naam Taylor Swift niet kennen. Zelfs als je liedjes als Love Story, Shake it Off en Blank Space nooit op de radio voorbij hebt horen komen, ken je haar waarschijnlijk van haar ruzie met Kanye West, de zogenaamd ‘ontelbare’ mannen waarmee ze op date ging of de #TaylorSwiftIsOverParty. Van een geliefde artiest werd ze één van de meest bekritiseerde en gehate muzikanten. Dat kan niet anders dan impact hebben op haar als persoon.

“#TaylorSwiftIsOverParty was de nummer één trend wereldwijd op Twitter. Weet je hoeveel mensen moeten tweeten dat ze je haten, om dat te laten gebeuren?”, vraagt Taylor in Miss Americana. Natuurlijk is dat verwoestend voor iemands zelfvertrouwen, zeker als je die hebt opgebouwd op de goedkeuring van anderen.

Eindelijk terugvechten

Om maar aandacht, complimentjes en applaus te blijven krijgen, werd Taylor aan het begin van haar carrière “de persoon die iedereen wilde dat ik zou zijn”. Haar merk was het ‘leuke, aardige meisje’. Ze wist ook dat leuke aardige meisjes lief lachen, niemand ongemakkelijk maken met hun meningen en netjes in de rij blijven lopen.

Maar zelfs als ‘aardig en leuk meisje’ wordt haar datingleven en haar authenticiteit uitgemeten in de media. Het is dan ook verfrissend als Taylor eindelijk terugvecht, de controle terugneemt over haar verhaal en opkomt voor waar ze in gelooft.

Inspirerend en indrukwekkend

Like her or hate her, maar we kunnen het over één ding eens zijn. Taylor Swift is een geweldige songwriter, die echt verhalen weet te vertellen met haar liedjes. Het is zeldzaam in mainstream dat de artiest nog zijn of haar eigen liedjes schrijft, maar Taylor doet dit al vanaf haar dertiende (!) en blijft ermee door gaan.

Het gaat in Miss Americana verrassend weinig over haar muziek, maar de scènes in de studio zijn net zo inspirerend en indrukwekkend als de scènes waarin Taylor eindelijk opkomt voor wie ze is. Je ziet hoe ze moeiteloos de lyrics voor grote hits uit haar zak schud. In de studio lijkt Taylor het meest op haar plek te zijn.

Het is duidelijk dat Taylor in deze docu alsnog kiest wat ze wel en niet laat zien. Toch is het inspirerend om te zien hoe ze weg van de eenzaamheid en haar eetstoornis weet te stappen, en gelukkig kan zijn zonder de goedkeuring van anderen.

Bekijk hieronder de trailer van Miss Americana:

Volg jij WorkJuice al op Instagram en LinkedIn?

Meer Netflix tips?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
In de docu Miss Americana zien we Taylor Swift opgroeien van onzekere puber tot vrouw die weet wat ze wil
Sluiten