Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Kantoren 25 feb 2020

Vermoeidheid, hoofdpijn en verzuim: moeten we de kantoortuin afschaffen?

We’ve said it before and we’ll say it again: werken in een kantoortuin is een nachtmerrie. Daar hoef je ons niet op ons woord voor te geloven. Onderzoek na onderzoek toont aan dat een kantoortuin zorgt voor vermoeidheid, stress, hoofdpijn en concentratieverlies. Uit een nieuw onderzoek van tv-programma De Monitor blijkt dan ook dat bijna 60 procent van de ondervraagde bedrijfsartsen vindt dat we de kantoortuin moeten afschaffen.

Dat een kantoortuin funest is voor je gezondheid en productiviteit staat vast. Maar wat is dan wél de oplossing?

De kantoortuin is ongezond

In de intro noemden we het woord ‘nachtmerrie’. Dat lijkt misschien overdreven, maar de cijfers liegen er niet om. Werknemers ervaren een gebrek aan privacy, de productiviteit daalt met 86 minuten per dag en het aantal fouten stijgt met 50 procent.

En alsof dat nog niet genoeg is, maakt de kantoortuin ons ook letterlijk ziek. Niet alleen fysiek (het ziekteverzuim stijgt in een kantoortuin met 62 procent), ook mentaal is zo’n open omgeving killing.

Tv-programma De Monitor ondervroeg ruim negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). De bedrijfsartsen horen steeds meer klachten als vermoeidheid, stress en hoofdpijn.

De kantoortuin wordt vaak genoemd als reden tot verzuim. 80 procent van de bedrijfsartsen denkt dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder collega’s in een ruimte zou zitten.

Creepy: Onderzoekers laten zien hoe je eruit ziet in de toekomst als je een kantoorbaan hebt

Geen voordelen?

Zitten er dan helemaal geen voordelen aan deze ‘nachtmerrie’? Eén van de nadelen aan een kantoortuin is ook meteen het grote voordeel: collega’s gaan sneller met elkaar in gesprek. Zaken worden veel sneller afgehandeld dan als je alles via de mail zou bespreken.

Bovendien wordt er vaak voor deze inrichting gekozen, omdat het voor werkgevers goedkoper is dan om voor iedereen een apart kantoor te creëeren.

Ook handig: 7 yogaposes die de schade van je kantoorbaan beperken

Aan de hand van het onderzoek van De Monitor en eerdere onderzoeken blijkt wel dat goedkoop duurkoop is. Er moet wat veranderen. Maar hoe ziet de ideale werkomgeving er dan uit?

Wat dan wel?

De NOS sprak ontwerper Niek Joanknecht van architectenbureau Firm Architects om antwoord te geven op deze vraag. Volgens hem is het meest gezonde kantoor gebaseerd op actvity based working. Dit houdt in dat er in je kantoor verschillende ruimtes zijn ingericht die aansluiten op je werkzaamheden.

Denk hierbij aan belhokjes, vergaderruimtes, informele overlegplekken en – niet te vergeten – stiltezones. “De afwisseling werkt heel goed. Mensen die aan het bellen zijn, zitten collega’s die geconcentreerd willen werken niet in de weg”, zegt Joanknecht.

“Er is ook veel meer dynamiek op de werkvloer: mensen lopen rond, spreken elkaar. Dat is allebei gezond.” De ArboUnie sluit zich bij deze mening aan. Zij pleiten voor een minimumaantal stilteplekken op kantoor.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je te lang zit

Geluid

Mocht jouw baas dus niet het hele kantoor willen verbouwen om verschillende ruimtes te creëeren, dan zijn een aantal stilteruimtes al een goed begin. Ook het aanpakken van de vaak slechte akoestiek kan een hoop schelen. Zachte materialen en panelen absorberen geluid.

Joanknecht tipt: “Door het spelen van zachte muziek of het uitzenden van witte ruis kun je daarnaast geluid naar de achtergrond laten verdwijnen.”

Planten

Ook planten absorberen geluid, maar daar houden de voordelen van groen op kantoor niet bij op. Uit onderzoek van TNO blijkt dat planten gezondheids- en vermoeidheidsklachten tegengaan. Bovendien zorgen sommige planten voor minder stress en meer concentratie.

Alleen al groen kunnen zien vanaf je werkplek maakt een verschil. Als je de planten neerzet als een soort afscheiding, krijgen mensen ook nog eens het gevoel meer privacy te hebben.

Handig! Deze 7 planten overleven het op een kantoor zonder daglicht

Genoeg verbeteringen te maken dus. Hopelijk gaan werkgevers de noodzaak van deze veranderingen snel inzien.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Vermoeidheid, hoofdpijn en verzuim: moeten we de kantoortuin afschaffen?
Sluiten