Rosa Bertram
Rosa Bertram Werkplekken 23 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Clean freaks opgelet: 6 dingen in in je kantoor die extra vies worden

Laten we je meteen uit je droom halen: kantoren zijn vies. Ze zitten vol bacteriën, stofjes en zijn bij uitstek dé plek voor ziektes om te verspreiden. Geen zin om wéér een verkoudheid op te lopen? Let dan op deze zes dingen op kantoor die extra vies worden. 

Ben jij ook iemand die normaal gesproken vrijwel nooit niest, maar op je werk om de haverklap niest? Got you. Dat komt overigens niet omdat je kantoor niet schoon genoeg is, maar omdat het er wemelt van de mensen. Dat maakt het voor bacteriën een fluitje van een cent om zich snel te verspreiden.

Via de lucht of via gedeelde objecten: bacteriën vinden hoe dan ook een weg. Deze zes objecten blijken nog nét wat meer bacteriën te bevatten dan andere plekken.  Doe er je voordeel mee!

Toetsenborden

 Office job? Grote kans dat jij – en ik evengoed – de meeste tijd van je dag achter je computer zit en dus urenlang met je vingers op het toetsenbord aan het tikken bent. Als je tussendoor je neus, mond of ogen aanraakt, liften de bacteriën gezellig mee naar je toetsenbord.

Uit een onderzoek blijkt dat 96 procent van de toetsenborden micro-organismen bevatten die voedselvergiftiging (!) kunnen veroorzaken. Deel je een computer? Dat toetsenbord blijkt zelfs 4,5 keer zoveel bacteriën te bevatten per vierkante centimeter. Bah…

Tip: een goede manier om jezelf zoveel mogelijk te beschermen voor deze bacteriën, is door je handen te wassen en te drogen vóór en ná je het toetsenbord gebruikt.

Deurklinken

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar een deurknop raak je dagelijks tientallen keren aan. En jij bent natuurlijk niet de enige. Vooral de deurklink van een toilet kan aardig vies worden, zonder er vies uit te zien.

Een voordeel is wel: in de wc heb je vaak een (hand)doekje bij de hand om daarmee de deur te openen. Misschien zit er wel geen klink aan de deur en kan je de de deur openen door ‘m een zetje te geven met je schouder?

Koelkastdeur

Grote kans dat het niet het meest schoongemaakte plekje van je kantoor is, en het zou zomaar eens het plekje met de meeste bacteriën kunnen zijn. Het lijkt misschien alsof je een onschuldige appel uit de koelkast pakt, maar intussen eet je ook de bacteriën die via de koelkastdeur op je hand en zo op de appel terechtkomen.

De oplossing? Was je handen nadat de je koelkast hebt opengedaan en voordat je bestek uit de la pakt.

Dit vind je vast ook interessant: Ben je ziek? Blijf dan echt thuis!

Keukenspons

Het klinkt tegenstrijdig, maar toch is het echt zo. Items waar je iets mee schoonmaakt, zijn over het algemeen hartstikke vies. Gele vaatdoekjes? Vol met bacteriën. De keukenspons? Idem dito. De Environmental Pretection Agency raadt het gebruik van sponsjes zelfs helemaal af. Door de kleine gaatjes zuigt het zich helemaal vol met bacteriën.

Toch wil je niet elke spons weggooien na gebruik (want, zonde). Om deze te desinfecteren, kan je ‘m even in de magnetron leggen of in kokend water stoppen zodat de bacteriën vanzelf (gedeeltelijk) doodgaan.

Kraan

Een kraan waarbij je aan de knoppen moet draaien (of welke techniek dan ook), bevat vaak meer micro-organismes dan je lief is. Heb jij op je werk een kraan met sensors? Lucky you!

Zo niet, zou je de kraan (als het zo eentje is die je naar beneden en boven duwt) ook een zetje kunnen geven met je elleboog. Of gebruik een papiertje om de kraan te openen of juist dicht te draaien.

Lucht

Helaas, zelfs de lucht is niet veilig voor bacteriën. Het is wat oneerlijk, maar veel besmettelijke ziektes verspreiden zich via de lucht. Iemand die zich niet zo lekker voelt en niest of hoest is jouw bijzijn, kan je met de kleinste druppeltjes al infecteren met het virus dat hij/zij bij zich draagt. Een paar zieke mensen in de buurt en je ademt ineens veel meer virussen binnen dan normaal.

Geen levensbedreigende situatie, wel vervelend. Wist je dat bacteriën van een verkoudheid bijna twee meter kunnen verspringen? Voel je daarom niet bezwaard om je collega te vragen thuis te werken als hij/zij (nog) ziek voelt.

Blijf daarom altijd goed je handen wassen, maak het je mantra!

Meer kantoortips?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Clean freaks opgelet: 6 dingen in in je kantoor die extra vies worden
Sluiten