Drie scenario’s van het kantoorleven in de toekomst

Voor de coronacrisis zag je al dat er een trend aan het ontstaan was, wat betreft locatie-onafhankelijk werken. Steeds meer bedrijven lieten hun werknemers af en toe een dagje thuiswerken. Maar terwijl deze trend zich normaal gesproken nog jaren zou ontwikkelen, moesten we in maart opeens allemaal thuis aan het werk. Zelfs bij de bedrijven en managers die eerst anti-thuiswerken waren. Dat zet ons aan het denken over de toekomst van het kantoor.

Er wordt aardig gespeculeerd over hoe de toekomst van het kantoor eruit komt te zien. We beschrijven de meest voorkomende scenario’s.

Scenario 1: Kantoor wordt ontmoetingsplek

Dat thuiswerken bevalt de Nederlanders wel: de helft wil na de corona-crisis meer of altijd blijven thuiswerken. Ook bedrijven staan hier meer voor open, zij het met gepaste voorwaarden. Ze hebben inmiddels gezien dat hun werknemers ook thuis productief kunnen zijn. Maar eerlijk is eerlijk: de gezelligheid wordt wel een beetje gemist. En de mogelijkheid om even te sparren met een collega, zonder dat je last hebt van haperende technologie of andere ongemakkelijke situaties, ook.

Volgens sommige mensen is dit dé oplossing: maak van kantoor een ontmoetingsplek, lezen we op de website de Volkskrant. Mensen gaan dan bewuster nadenken over waarom ze naar kantoor gaan. Als je veel met collega’s moet overleggen, is het handig om wel naar kantoor af te reizen. Moet je veel in je eentje gedaan krijgen? Dan voelt het inmiddels niet meer logisch om in een lawaaierige kantoortuin te gaan zitten. Veel mensen denken daarom dat we in de toekomst alleen naar werk afreizen als we willen brainstormen, vergaderen of moeten samenwerken.

Kantoor komt er anders uit te zien

Dit sluit aan op een kantoortrend die we al vaker voorbij zagen komen voor de crisis. Steeds meer organisaties realiseerden zich dat een kantoortuin niet de meeste efficiënte werkplek is, en zorgden voor aparte ruimtes voor verschillende activiteiten. Zo had zorgverzekeraar Cigna al concentratieruimtes, brainstormruimtes, belruimtes, vergaderruimtes en loungeplekken. Ook Unilever is bezig om naar een soortgelijk kantoor te verhuizen.

Ook interessant: Zo gaat jouw 1,5 meter-kantoor eruit zien in de ‘nieuwe samenleving’

Scenario 2: Er is helemaal geen kantoor meer

Er zijn bedrijven die de knoop helemaal doorhakken. Zo verscheen in het FD al een stuk over drie ondernemers die de sprong hebben gewaagd: ze hebben hun huur opgezegd. Ze zijn niet de enige, vooral callcenters en IT-bedrijven zeggen hun kantoor gedag. Zolang er goede technologische oplossingen zijn en je veel individueel moet werken, is het een logische oplossing.

Werknemers vinden thuiswerken namelijk fijn, en voor de ondernemer kan het kosten besparen. Het moet natuurlijk wél bij je bedrijfscultuur passen. Ook moeten er niet veel klanten bij je langskomen: anders heb je namelijk geen ruimte om ze te ontvangen.

Sommige ondernemers zijn van plan nog wel een kleine ruimte af te huren, waar collega’s af en toe nog kunnen samenwerken. Anderen zijn van plan het geld dat ze bezuinigd hebben te investeren in goede thuiswerkplekken en aan leuke teamvergaderingen en borrels buiten de deur.

Scenario 3: Er verandert helemaal niets

Het is allemaal leuk en aardig, dat speculeren. Maar het zou ook kunnen dat organisaties nu in een 1,5 meter kantoor investeren met looproutes en tussenschotten. En dat als we straks weer naar kantoor mogen, bedrijven niet kunnen wachten tot de werknemers weer achter hun bureau zitten.

Waarschijnlijk zal het een combinatie van deze drie scenario’s worden. Bij elk individueel bedrijf zal het afhangen van de cultuur, identiteit, industrie en grootte.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Drie scenario’s van het kantoorleven in de toekomst
Sluiten