Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 15 feb 2020

Jij of je naaste krijgt de diagnose kanker – welke gevolgen heeft dit voor het werk en de financiën?

Jaarlijks krijgen 45.000 mensen die werken te horen dat ze kanker hebben. Daarnaast zijn er nog veel meer mensen waarvan een naaste de diagnose krijgt. Afhankelijk van wat voor kanker jij of je naaste heeft en hoe vergevorderd het is, is het mogelijk om wel of niet door te werken. Eventueel met aangepaste werktijden en taken.

De diagnose levert in ieder geval veel vragen op. Kan, wil en blijf je werken? Of stop je, misschien tijdelijk? Hoe pak je het financieel aan? Is er bijvoorbeeld een uitkering die degene met de diagnose kan krijgen? We zoeken naar antwoorden.

Gevolgen voor je werk (op lange termijn)

Het is belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van de diagnose, en niet alleen tijdens de behandeling. Vaak vergeten mensen de effecten op langere termijn. Zelfs als je behandeling voorbij is, en de buitenwereld denkt dat je weer de oude bent, ben je dat bij lange na niet.

Niet alleen fysieke ‘late’ gevolgen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, maar ook psychische gevolgen kunnen degene met de diagnose belemmeren in hun werk. In een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) gaf 88 procent van de ruim 3.500 ondervraagde kankerpatiënten aan dat de werksituatie na hun diagnose is veranderd. Ze hadden zich ziek gemeld, zijn minder uren gaan werken of helemaal gestopt.

Blijven werken of niet?

Dat komt vaak door onvoldoende steun en begrip van werkgevers, collega’s en zelfs bedrijfsartsen. Dat is jammer, want voor veel mensen kan werk juist een fijne manier zijn om structuur aan het leven te geven. “Kleine klusjes kunnen juist therapeutisch werken”, zegt Marit van de Water, ondersteuningsconsulent van het Centrum voor Kwaliteit van Leven, tegen het NRC. “Mits je een behandeling ondergaat die dat fysiek mogelijk maakt.”

Ze geeft als tip dat het gedurende je behandeling belangrijk is om in contact te blijven met je werkgever en bedrijfsarts, zodat je de feeling met het werk en je bedrijf behoudt. Ook zijn zij op de hoogte van hoe het met je gaat. De terugkeer zal dan een stuk soepeler verlopen.

Begin je weer met werken? Bepaal dan je eigen grenzen en bewaak die goed. Niemand weet hoe jij je voelt, dus alleen jij kan op tijd op de rem trappen. Onthoud: je gezondheid is het allerbelangrijkste. Ga ook niet te snel weer fulltime aan de slag en neem de tijd om je leven weer in balans te krijgen.

Heeft jouw naaste de diagnose kanker gekregen? Zo zorg je dat je werk niet lijdt onder verdrietige situaties in je privéleven

Minder of niet meer werken: hoe pak je dat financieel aan?

Naast fysiek en emotioneel belastend, kan de diagnose ook op financieel gebied stress opleveren. Niet alleen kan degene met de diagnose (tijdelijk) niet werken en moeten er medische rekeningen betaald worden, er komen vaak ook nog bijkomende kosten bij kijken waar je eerst misschien niet aan denkt. Oppas voor de kinderen, huishoudelijke hulp, vervoer naar het ziekenhuis of een pruik van echt haar zijn maar een paar voorbeelden.

Merel en Sander Franken maakten van dichtbij mee hoe de diagnose kanker bij een naaste invloed heeft op je werk én je financiële situatie. In 2002 krijgt Merel’s zevenjarige zoon acute lymfatische leukemie. “Toen Joël met kanker werd gediagnostiseerd stortte mijn wereld in. Echter, tijd voor verdriet was er niet. Er moest van alles geregeld worden: ziekenhuisbezoeken, oppas voor zijn broer als ik er niet was”, vertelt ze. “Allerlei zaken waar je nooit bij stil hebt gestaan en die veel geld kosten. Geld wat niet per se door de verzekering wordt gedekt.”

De Carpe Diempolis

In 2007 overlijdt Joël aan de gevolgen van de ziekte. Twaalf jaar later richt Merel samen met haar echtgenoot een polis op die patiënten financieel ondersteunt tijdens het ziekteproces, de Carpe Diempolis. Merel: “In een periode van ziekte is extra financiële steun heel erg welkom – je wil niet zeuren bij anderen of een crowdfunding starten. Waar patiënten de premie voor inzetten staat ze vrij. Het kan worden besteed aan zorgkosten die niet onder de normale zorgverzekering vallen, aan bucket-list activiteiten of aan een mooie pruik. Dat ‘Carpe Diem-gevoel’ is wat wij iedere patiënt en zijn of haar naasten willen geven met deze polis.”

Met de polis ben je bij een kankerdiagnose verzekerd van een belastingvrije financiële buffer. Afhankelijk van je leeftijd kun je je vanaf 5,25 euro per maand verzekeren en varieert de eenmalige uitkering van 10 tot 100 duizend euro. Het uitgekeerde bedrag kan naar eigen inzicht worden besteed. De oprichters van Carpe Diempolis geloven heilig in onderzoek naar betere behandelmethodes en doneren daarom maar liefst 50 procent van de winst die zij maken aan KWF Kankerbestrijding. Meer informatie vind je op de website van Carpe Diem.

Kan je een uitkering krijgen bij de diagnose kanker?

Word je loon doorbetaald als je ziek bent? En zo niet, kan je dan een uitkering aanvragen?

Wordt mijn loon doorbetaald bij een tijdelijk contract?

Gelukkig is je wetgever verplicht jou door te betalen totdat je contract afloopt. Check altijd of er in je contract of cao een gunstigere regeling staat, anders moet je werkgever zich daar namelijk aan houden.

Wat doe je als je contract afloopt en die niet verlengd wordt? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een ziektewetuitkering. Let op: je werkgever moet je hiervoor ‘ziek uit dienst melden’ bij het uwv, op de einddatum van het contract.  De ziektewetuitkering is meestal 70 procent van je loon. Deze uitkering kan je maximaal twee jaar krijgen.

Wordt mijn loon doorbetaald bij een vast contract?

Als je een vast contract hebt, betalen de meeste werkgevers in het eerste jaar honderd procent van je loon. In het tweede jaar is dat zeventig procent. Check of dit in jouw situatie ook het geval is in je contract of cao. Je moet in het eerste jaar in ieder geval het minimumloon uitbetaald krijgen. Het tweede jaar kan dit dus wel minder zijn. Is dat bij jou het geval? Dan kun je een toeslag bij het UWV aanvragen.

Vraag niet te snel te veel van jezelf: deze 9 signalen geven het aan

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Jij of je naaste krijgt de diagnose kanker – welke gevolgen heeft dit voor het werk en de financiën?
Sluiten