Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 30 mei 2020

Kamroen lanceert de Breastflower: lingerie voor vrouwen met een borstamputatie

Al driekwart jaar had Kamroen Farzan een oproep voor het Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker liggen. Ach, dat komt wel, dacht ze. Ze is immers sportief en rookt en drinkt niet. “Dat treft mij niet, dacht ik nog.” Nadat ze uiteindelijk toch voor een check-up ging, werd ze een week later gebeld door haar huisarts: er was een vlekje ontdekt. Haar tumor was zo groot dat er een mastectomie (borstamputatie) gedaan moest worden. Een ingrijpende operatie, die zowel fysiek als mentaal zwaar is.

Gelukkig is Kamroen inmiddels genezen en ontwikkelde ze de Breastflower. Een lingerie-item voor vrouwen met een mastectomie, die ze kunnen dragen op momenten dat ze even niet geconfronteerd willen worden met hun litteken.

Hoe was jouw diagnose voor jou?

“De weken na mijn diagnose waren zenuwslopend. Aan het begin voelde ik vooral ongeloof. Ik was ervan overtuigd dat de huisarts en later het specialistische ziekenhuis op een gegeven moment zouden zeggen dat ze een foutje hadden gemaakt, en dat ik helemaal geen tumor had.

Het voelde alsof ik verdoofd in een rijdende trein werd geduwd die maar door bleef denderen tot aan de operatie. Je leeft op dat moment eigenlijk niet. Je ondergaat het.”

Was een mastectomie bij jou de enige mogelijke behandeling?

“Het was meteen duidelijk dat ik in een te ver stadium zat om chemo en een borstbesparende operatie te doen. Mijn tumor was te groot. Ik wilde ‘m zo snel mogelijk uit mijn lijf, dus moest ik in korte tijd beslissen of ik een implantaat wilde.

Ik vond het heftig dat je daar als vrouw meteen mee wordt geconfronteerd. De borstkanker is zwaar, de amputatie ook en dan moet je ook nog eens de lastige keuze maken of je een implantaat wil. Uiteindelijk besloot ik er niet voor te kiezen. Het was al zo’n heftig emotioneel traject. Ik wilde een oplossing waarbij ik volledig gezond verklaard zou worden, zonder risico dat ik het implantaat zou afstoten of dat het zou gaan lekken. Ik kon altijd nog kiezen, eerst lag mijn prioriteit bij herstellen.”

Wanneer ontstond het idee voor de Breastflower?

“In hetzelfde jaar dat ik de operatie had, werd mijn vader ziek. Dat viel me zwaar. Ik was zijn mantelverzorger geweest en hij was echt mijn maatje. Omdat ik herstellende was kon ik niet voor hem zorgen zoals ik dat graag wilde. In december van dat jaar overleed hij.

Dat was een donkere periode, waarin ik echt neerslachtig was. Ik moest gaan nadenken over mijn leven: wie ben ik? Waarom overkomt mij dit? Ik heb mezelf toen zo goed leren kennen en ben uit dat dal geklommen. Van die kracht en positiviteit zijn ingevingen ontstaan.

Op een gegeven moment lag ik in bed en viel mijn oog op een bloemcorsage. Op de meeste dagen ben ik gewoon helemaal oké met mijn litteken. Mijn litteken herinnert me aan het ziekteproces, zij het nu dat ik er trots op ben dat ik borstkanker heb overleefd en dat ik een nieuwe kans heb gekregen om te mogen leven. Daarom wil ik Breastflower als Borstjuweel graag laten zien, want daarmee laat ik mijn levenslust en kracht zien.

Er zijn namelijk soms ook momenten dat ik het litteken even niet wil zien. Als ik een zomers topje draag bijvoorbeeld, of als ik naakt in bed lig.

Ik hield het bloemcorsage voor me in de spiegel. Dat vond ik zo bijzonder, origineel en sierlijk. Het is net als lippenstift opdoen of een heerlijk luchtje. Dat doe je om een goed gevoel te krijgen.

Kamroen Farzan met breastflower
Fotograaf: Barend Houtsmuller

Het dragen van die bloemcorsage had zo’n positief effect op mij dat ik het graag met andere vrouwen wilde delen. De vorm van een bloem was perfect. Bij bloemen denk je aan een cadeau. Bij een jubileum, verjaardag, maar bovenal ook: succes. Je hebt iets behaald. Je hebt de ziekte overwonnen. Daarom heb ik gekozen voor een luxe ontwerp met kant en Swarovski-kristallen. Het is echt een feel-good product, een cadeautje voor jezelf of voor een ander.”

Wanneer draag je de Breastflower?

“Dat is voor iedereen anders. Je kan ‘m bijvoorbeeld onder een mooie blouse of top dragen, maar ook als je naakt bent. De Breastflower mag gezien worden. Het is echt een symbool voor kracht en overwinning. Ik schaam me niet dat ik één borst heb, ik ben blij dat ik de ziekte heb overleefd.”

Na een heftige periode besloot je te gaan ondernemen, was dit een logische stap voor jou?

“Eigenlijk is het organisch ontstaan. Ik heb het prototype eerst zelf gedragen en kwam via het ziekenhuis in contact met vrouwen die ook een mastectomie hadden gehad. Samen hebben we getest of ze comfortabel genoeg zijn, of ze goed bevestigd konden worden en vooral ook: wat voor gevoel ze eraan overhielden. Allemaal waren ze laaiend enthousiast.

Na het succes met het testpanel wilde ik de Breastflower met zoveel mogelijk vrouwen delen. Mijn bedrijf is dan ook meer een social enterprise: sociale en maatschappelijke impact first. Maar om mijn verhaal te kunnen vertellen, had ik wel een professionele aanpak nodig. Het bijzondere is dat mensen die betrokken zijn geraakt bij Breastflower heel liefdevol hebben gereageerd. Toen mijn websitebouwer bijvoorbeeld mijn verhaal hoorde, besloot hij een vriendelijk prijsje te vragen.

De meeste kosten zijn hierdoor gaan zitten in de ontwikkeling van de huidvriendelijke bevestigingstape.”

“Het geld dat ik van mijn moeder en vader heb gekregen toen hij overleed, heb ik hiervoor gebruikt.”

Fotograaf: Barend Houtsmuller

Waar hoop je over vijf jaar te zijn met Breastflower?

“Ik hoop het taboe te doorbreken dat een mastectomie eng of negatief is. We zijn allemaal opgegroeid met idee dat borsten voor vrouwelijkheid staan. Maar 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Ik hoop dat de vrouwen die een borstamputatie ondergaan in de toekomst ook gewoon een lingeriezaak kunnen binnenlopen en de Breastflower kunnen kopen. Dat mijn lingerie tussen Marlies Dekkers en Victoria Secret hangt.

“Twee, één of geen borsten, we blijven dezelfde vrouwen.”

Ik hoop dat de Breastflower een movement kan zijn. Een symbool voor kracht en trots. En uiteindelijk hoop ik zo wereldwijd een community te starten met vrouwen die elkaar inspireren en steunen.”

Op dit moment heeft de Breastflower twee collecties: CLASSIC en SMOOTH. Het borstjuweel is gemaakt van kant en versierd met Swarovski-kristallen, is gevuld met katoenen fiberfill en komt vooralsnog in drie verschillende kleuren: zwart, ivoor en bordeauxrood. Door middel van een dubbelzijdig huidvriendelijk tape wordt het borstjuweel op de huid bevestigd. Alle Breastflowers worden met veel toewijding vervaardigd in een Nederlands atelier en zijn vanaf €95 verkrijgbaar via www.breastflower.com

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Kamroen lanceert de Breastflower: lingerie voor vrouwen met een borstamputatie
Sluiten