Tessa Ham
Tessa Ham Geld 18 jan 2020

Kakeibo: de Japanse kunst van geld sparen

Heb jij altijd een beetje maand over aan het einde van je salaris? Of ben je aan het sparen voor een mooie reis of je eigen huis, maar wil het niet echt lukken? De oplossing zou weleens kakeibo kunnen zijn, een soort van Japanse versie van ons huishoudboekje.

Maar vergis je niet, kakeibo gaat veel verder dan alleen je uitgaves neerpennen in een schriftje.

Wat is kakeibo?

De kakeibo is bedacht in 1904 door Hani Mokoto, Japans eerste vrouwelijke journalist, om drukke vrouwen te helpen overzicht te houden over hun financiën. Wat ons betreft hebben niet alleen vrouwen, maar ook mannen hier wat aan.

De eerste Engelstalige kakeibo (met Nederlandse vertaling) is nu uitgebracht door schrijfster Fumiko Chiba, zodat wij wereldwijd ook aan de slag met onze financiën kunnen gaan. Chiba sprak met Refinery29 om uit te leggen wat deze Japanse kunst van geld sparen precies inhoudt.

Het concept

Op elke eerste dag van de maand ga je aan tafel zitten en pak je jouw kakeibo erbij. Daarin plan je precies wat je uit gaat geven, wat je gaat sparen en wat je moet doen om je spaardoelen te behalen. Dat klinkt misschien simpel en dat is het ook. Toch zijn er een aantal zaken die kakeibo laten verschillen van een normaal huishoudboekje met budgetten.

Dit moet je weten over de Japanse manier van sparen, die voor iedereen doable is.

Uitgeven is niet erg

Huh, denk je nu misschien, uitgeven is toch niet het probleem? Sparen is! Maar Chiba legt uit dat we onze mindset over budgetteren moeten veranderen. “We werken allemaal hard, ook om juist te genieten van het leven”, zegt ze. “Het is belangrijk om dit te onthouden als je aan het sparen bent.”

Want, zo denkt ze, zodra sparen gaat draaien om alles wat we niet kunnen hebben en niet kunnen doen van ons geld, wordt het alles behalve leuk. Het resultaat: we kappen ermee. Budgetteren wordt veel aantrekkelijker als je het als een manier ziet om te kunnen doen en krijgen wat we écht willen.

Gebruik pen en papier

Natuurlijk kun je ook een app gebruiken om overzicht te krijgen over je financiën, maar volgens Chiba ligt de kracht van kakeibo in het feit dat je pen en papier gebruikt. “Onze wereld is nu zo snel dat alles zó gekocht en betaald kan worden. Een kakeibo helpt je even te vertragen en echt te overwegen wat we kopen op een rustige manier”, zegt ze daarover. Kortom: kakeibo is ook een soort mindfulness oefening.

Schrijf daarom aan het begin van de maand op wat je binnenkrijgt, van je salaris tot eventuele freelanceklussen en die twintig euro die je van je oma hebt gekregen. Je ziet de volgende stap waarschijnlijk al aankomen: vervolgens schrijf je alles op wat je moet betalen.

Wees eerlijk over ‘moeten’ en ‘willen’

De volgende stap is om je uitgaves te verdelen in hele specifieke categorieën. Neem bijvoorbeeld de categorie ‘eten & drinken buiten de deur’. Daar hoort alles in te komen van etentjes tot de coffee to go die je vanochtend hebt gehaald. Zodra je weet waar je geld precies aan opgaat, maak je het onderscheid tussen ‘moeten’ en ‘willen’ uitgeven.

Enne, wees daar eerlijk over! We moeten allemaal eten, maar moet het echt die dure salade zijn bij de AH to go, of had je ook kunnen meal preppen? Pas als je deze stap hebt gedaan, weet je op welke categorieën je zou kunnen besparen.

Betaal zo veel mogelijk met cash

Betalen is door het (contactloos) pinnen zo makkelijk geworden, dat we er eigenlijk niet eens een tweede keer over nadenken. Volgens Chiba is de oplossing om zo veel mogelijk met cash te betalen. Zelf gaat ze zo ver dat ze een bedrag opneemt en die in gelabelde enveloppen verdeelt. Eentje voor elke categorie waar ze aan uitgeeft.

“Zo maak je het minder waarschijnlijk dat je het geld toch aan iets anders uitgeeft dan op het label staat, zoals bijvoorbeeld drankjes met vrienden”. zegt ze.

Reflecteer aan het einde van de maand

Dacht je dat je er was? Er volgt nog één stap bij kakeibo: reflecteren op de afgelopen maand. En daarmee bedoelen we natuurlijk niet even snel spieken op je rekening via online bankieren (en een hartaanval krijgen). Bekijk al je uitgaves, zie waar je de mist in bent gegaan en waar je juist veel hebt gespaard. Vervolgens kun je doelen bedenken voor de nieuwe maand.

Wees niet gedemotiveerd als je maar een klein bedrag hebt gespaard. “Ik vind het leuk om kleine bedragen te sparen elke maand”, legt Chiba uit. “Ze lijken misschien op dat moment niets, maar leiden tot een groter totaal aan het einde.”

Benieuwd geworden naar kakeibo? Lees dan zeker het boek ‘Kakeibo: The Japanese Art of Budgeting & Saving Money’ (ook verkrijgbaar in het Nederlands), verkrijgbaar via Bol.com

Let’s start saving

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Kakeibo: de Japanse kunst van geld sparen
Sluiten