Ben je op het juiste carrièrepad? Stel jezelf deze 5 vragen

Die ene vriendin kan niet stoppen met benadrukken dat ze haar droombaan te pakken heeft, de andere vriendin zit thuis met een burn-out. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw carrièrepad? Deze vijf vragen werpen daar licht op. Wil je erachter komen of je op het juiste carrièrepad zit? Als je er zelf middenin zit, is dat niet altijd makkelijk om objectief te evalueren.

Daarom helpt het om af en toe een andere bril op te zetten en met een kritische blik naar je ontwikkeling op het werk te kijken.

5 vragen om je carrièrepad te evalueren

Tijd voor een beetje zelfreflectie. Met deze vragen van The Every Girl breng je jouw carrièrepad in kaart

1. Ligt mijn carrièrepad in lijn met mijn talenten?

Eigenlijk zou je jezelf deze vraag moeten stellen telkens je solliciteert voor een nieuwe job. Immers, waarom zou je je tijd verdoen aan een baan die jouw talenten niet benut? Als je goed bent in iets, dan zal je hier ook meer voldoening uithalen en hier ook in groeien.

Weet wel dat elke stap in je carrière je iets leert over wat je leuk en minder leuk vindt. Geen enkele baan is perfect en daar is niets mis mee. Bepaal vooral vanaf wanneer je niet meer in een bepaalde baan wil blijven met het oog op het onderbenutten van jouw talenten.

2. Ligt mijn carrièrepad in lijn met mijn passies en doelen?

Als je werk moet verrichten dat in lijn ligt met je passies, dan zorgt dit voor een verhoging van de motivatie en een gevoel van voldoening. Aan het einde van een dag zijn dit de dingen waar je gelukkig van wordt, niet het salaris op je bankrekening.

Het laatste wat je wil is dus een baan waar je totaal geen passie voor voelt. Dat is niet alleen tijdverspilling, het vergroot ook de kans op een burn-out.

3. Geeft dit carrièrepad me energie?

Een carrière zoals ze hoort te zijn, hoort je energie te geven, geen totale uitputting. Mensen die voldoening in hun baan of carrière ervaren, krijgen daar automatisch voldoende energie van om drukke dagen te overleven.

Maar als een baan je dagelijks buitensporig veel stress oplevert, dan is de tijd rijp om iets nieuws te zoeken. Geen enkele baan is het waard om je (mentale) gezondheid op het spel te zetten.

4. Werk ik in dit carrièrepad voor de klanten van mijn dromen?

Breng de klanten van je dromen eens in kaart: wie zijn ze? Hoe oud zijn ze? Waar hangen ze uit? Wat kan ik betekenen voor hen? Dit is een goeie oefening om uit te zoeken welke rol of carrièrepad we het liefst willen vervullen.

Komt de doelgroep van jouw huidige baan wel of niet in de buurt van jouw droomcliënteel? Zo niet, dan kan je misschien op zoek gaan naar manieren om jezelf wél aan jouw droomklanten te verbinden: al dan niet met behulp van een nieuwe baan.

5. Geeft dit carrièrepad me een goede work-life balance?

Wist je dat een slechte work-life balance een negatieve impact heeft op je slaappatronen, op je persoonlijke relaties en op je persoonlijke ontwikkeling? Een goede work-life balance daarentegen staat garant voor meer innerlijke rust en minder stress.

Zorg dus dat je in je huidige carrière voldoende balans vindt. Is dat onmogelijk? Wellicht is het tijd om je carrièrepad een klein beetje om te gooien.

Waar je ook bent en wat je ook doet: aan elke carrièrestap zijn voor- en nadelen verbonden. Toch is het belangrijk om te beseffen dat je zelf de touwtjes in handen hebt om de carrière van je dromen uit te bouwen. You got this.

Nog niet zeker?

Reageer op artikel:
Ben je op het juiste carrièrepad? Stel jezelf deze 5 vragen
Sluiten