Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Mindset 21 apr 2020
Leestijd: 10 minuten

Jelle Derckx in gesprek met Judith Noordzij over haar definitie van succes

Wat is succes? Die definitie is voor iedereen anders. In de podcast ‘wat is succes?’ gaat Jelle Derckx op zoek naar wat succes nu precies is in deze tijd. Hij gaat in gesprek met mensen die in hun leven een andere definitie hebben gekregen van succes en onderzoekt wat die verandering triggerde.

Op Spotify luister je de verkorte versie van het gesprek (13 minuten), maar op WorkJuice mogen we het hele gesprek tussen Jelle en zijn gasten delen. En daar zitten heel wat mooie learnings in.

In de eerste aflevering spreekt Jelle met Judith Noordzij. Judith studeerde rechten, had een geweldige studententijd met dito stage en ging toen aan de slag bij een advocatenbureau.

Totdat ze op 27-jarige leeftijd een burn-out kreeg. Tijdens haar herstel ontdekte ze wie ze is en wat haar gelukkig maakt. Jelle belt haar op en vraagt naar haar definitie van succes.

Hoi Judith, wat is jouw definitie van succes?

“Dat je je leven zodanig kunt inrichten dat je kunt doen wat je leuk vindt om te doen, en dat je daar ook van kunt leven.

Qua werk moet je het in de basis leuk vinden. Je hoeft niet per se je droombaan te hebben. Als jij werkt hebt wat je leuk vindt om te doen en daarnaast genoeg tijd hebt voor je passie denk ik dat je ook succesvol bent.”

Is die definitie veranderd naarmate je ouder werd?

“Ja, die is absoluut veranderd. Eerst vond ik dat je succesvol was als je bij een vooraanstaand advocatenkantoor, een multinational of een bank werkte. Iets wat mooi staat op je cv. Die mensen vond ik succesvol.”

Hoe kwam het dat je zo dacht?

“Dat is gevormd toen ik ging studeren en lid werd van het studentencorps. Ik kwam toen in een wereld waarin iedereen z’n best deed om qua baan meteen het hoogst haalbare te halen, zodat je een mooie carrière in het verschiet hebt.

Ik was er voor aan het zorgen dat m’n cv er zodanig uitzag dat ik aangenomen kon worden bij een mooi advocatenkantoor en succesvol kon worden.”

Dus je hoorde om je heen: je bent succesvol als je rijk bent?

“Ja, en als je bij een bekend bedrijf werkt. Ik hoor nog steeds zo vaak mensen vragen waar iemand werkt en als je dan een bekend bedrijf noemt, wordt gezegd: “oh, wat mooi!”

Dan denk ik: alleen maar de naam van een bedrijf maakt dat iemand jouw baan mooi vindt?”

Ook interessant: De truc om je succesvol te voelen heeft niets te maken met je bankrekening

Wat is doen wat je leuk vindt voor jou?

“Wat ik nu het allerleukste vind, is dat ik veel verschillende dingen doe. Mensen vinden dat soms lastig. Ik spreek, ik schrijf, ik vlog, ik ben heel actief op social media.

Ik vind die combinatie het leukst. Ik haal er veel energie uit dat elke dag weer anders is en uit het feit dat ik m’n eigen agenda beheer.”

Daarnaast is het mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om voor zichzelf te kiezen en goed voor zichzelf te zorgen. Ik vind het leuk dat ik nu op verschillende manieren aan die missie kan werken en dat ik zelf kan kiezen hoe ik dat doe.”

Ook interessant: Hoe prioriteit geven aan je gezondheid en geluk je ook helpt in je carrière

Wie of wat heeft ervoor gezorgd dat die definitie is veranderd?

“Mijn burn-out heeft daar de meeste invloed op gehad. Ik heb me op de Zuidas helemaal over de kop gewerkt. Zo heftig dat ik helemaal niks meer kon.

Toen heb ik 13 maanden ziek thuis gezeten. In die maanden ben ik bij mezelf te raden gegaan. Wat was ik aan het doen, waarom deed ik dat en wat was mijn motivatie?

Ik heb beseft wat ik belangrijk vind in het leven. De burn-out was de aanleiding, maar ik heb zelf die definitie van succes veranderd.”

Wanneer kreeg je door dat je tegen je plafond aanzat?

“Ik was aan het werk. We hadden drie maanden lang aan een grote overname gewerkt. Dat was een hele drukke periode geweest. Die dag was de closing en dat betekent dat alles rond is en dan komen alle partijen naar kantoor om te tekenen. Dat is een hele feestelijke dag, want al het werk is af en een overname is een groot ding.

Ik weet nog goed dat ik er enorm naar uit keek. Het was op een donderdag en die vrijdag had ik vrij gekregen en mocht ik thuisblijven. Ik vond het zo fijn dat die deal rond was, iedereen zag er mooi uit en we gingen champagne drinken.

Ik weet nog super goed dat ik door de gang liep met in elke hand een champagneglas en dat ik tegen mezelf zei: “Judith, hier doe je het voor. Hou dit gevoel vast.”

Toen was het feestje klaar en waren alle partijen weer weg. Het was half vijf ’s middags en ik mocht naar huis toe. Ik pakte m’n tas in en ik dacht alleen maar: ‘yes! vrij! naar huis! rust!’ Ik had ook niks gepland want ik wilde thuis zijn en niks doen.

Toen kwam de partner voor wie ik werkte euforisch m’n kamer binnenlopen. Hij feliciteerde me en ik dacht dat dat was vanwege de closing dus ik feliciteerde hem ook. Maar toen zei hij: “nee, niet daarmee, we hebben die nieuwe zaak binnengehaald waar we laatst een voorstel voor hebben gemaakt. We kunnen meteen weer door, ga zitten!”

En toen knapte er iets in mijn hoofd. Ik wilde niet meer door. Ik kon niet meer. Ik schrok zo van wat hij zei en moest heel hard huilen. Ik ben op de grond gaan zitten en moest hyperventileren. Ik raakte compleet in paniek.

Hij is de kamer uitgelopen, omdat hij zo erg schrok en niet wist wat hij moest doen. M’n kamergenoot heeft me toen op een bureaustoel gezet en een taxi gebeld. Zij zei toen tegen me: “je gaat met de taxi naar huis en mag pas weer terugkomen als je uitgeslapen bent.“”

Verder lezen: Een pleidooi voor meer ‘soft’ en ‘nice’ zijn in je carrière

Wat heeft voor jou goed geholpen tijdens je burn-out?

“In het begin was dat helemaal niks. Toen ik m’n burn-out kreeg woonde ik in Amsterdam, maar ik ben toen drie maanden bij m’n ouders gaan wonen om daar weg te zijn.

Bij m’n ouders kon ik niks en heb ik ook echt totaal niks gedaan. Ik heb een mail naar m’n vriendinnen gestuurd dat het niet goed met me ging, dat ik een burn-out had en ik niet op WhatsApp reageerde.

Ik ben actief met m’n lifestyle aan de slag gegaan. Ik ging veel sporten, gezond eten en zorgde voor structuur. Ik stond elke ochtend op hetzelfde tijdstip op en ging op hetzelfde tijdstip naar bed, zodat ik in ieder geval ritme in m’n dag had.”

Kun je een moment beschrijven in je burn-out wat iets voor jou heeft veranderd?

“Ik had op gegeven moment voor mezelf besloten dat ik niet meer de advocatuur in wilde. Ik wist niet wat ik dan wel wilde doen, maar ik wist wél dat ik iets wilde doen wat ik leuk vond. Het maakte me niet uit of dat mijn droombaan was of niet.

Ik had een simpel lijstje gemaakt met dingen waar mijn baan aan moest voldoen. Ik wilde max. van 9 tot 5 werken, ik wilde in 10 minuten naar mijn werk kunnen fietsen, ik wilde jonge collega’s. Hele simpele eisen.

Ik deelde dat lijstje met mensen uit m’n omgeving en al die mensen reageerden afkeurend. “Judith, dit heb je gemaakt omdat je ziek bent” of “dit is niet goed voor je cv”.

Toen besefte ik hoe erg we allemaal alleen maar bezig zijn met dat cv, die geweldige carrière en zekerheid. We vinden het zelfs gek als iemand met eisen komt waar hij als persoon gelukkig van wordt.

Voor mij was dat een memorabel moment, omdat ik het heel treffend vond voor hoe de maatschappij in elkaar steekt.

Een ander memorabel moment was toen ik net een nieuwe baan had gevonden. Ik had elke zondagavond zin om naar m’n werk te gaan en kwam er toen achter dat dat dus bestaat. Je kan op zondagavond zin hebben om maandagochtend naar je werk te gaan. Toen ik advocaat was heb ik dat geen enkele zondagavond gehad.”

Als je de Judith van voor de burn-out een advies mag geven, wat zou het zijn?

“Dan zou ik zeggen: “oh meisje, trek je niet zoveel aan van wat anderen mogelijk van je vinden.” Want dat was wel m’n grootste uitdaging.”

Ook interessant: Waarom we zo opkijken naar succesvolle mensen

Wat adviseer je iemand om om te gaan met de mening van anderen?

“Ik heb een lijst gemaakt met de mensen wiens mening ik echt belangrijk vond in dit proces en een lijst met de mensen van wie ik m’n beslissing wilde laten afhangen. Dat lijstje was heel kort, want ik wilde van niemands mening m’n beslissing laten afhangen.

Toen ik dat opschreef en die namen zag staan, merkte ik dat ik van een paar mensen de mening belangrijk vind en de rest doet er niet toe.

Als je dat hebt opgeschreven kan je het er af en toe bijpakken, bijvoorbeeld als je een stap zet die je eng vindt. Als je je dan druk maakt om de mening van ‘iedereen’, zie je dat ze niet op het lijstje staan en hoef je er dus ook niet over in te zitten.

Als je bang bent voor wat ‘anderen’ ervan vinden, vraag jezelf dan af wie dat zijn. Op het moment dat je daarover nadenkt en uitschrijft wie dat zijn, moet je je afvragen of je die mensen invloed wil geven op jouw leven.”

Als ik zeg ‘succesvol’ aan wie denk je dan en waarom?

“Als ik mensen zie die met veel passie hun beroep uitvoeren vind ik ze eigenlijk allemaal succesvol. Bij ons om de hoek hebben wij een kaartenwinkel die wordt gerund door een echtpaar.

Elke keer als je daar komt, knopen ze een praatje met je aan. Ze hebben die winkel al super lang en als ik naar hun kijk, denk ik: volgens mij zijn zij echt succesvol.

En waarom? Omdat ze plezier hebben in wat ze doen en omdat ze het samen doen. Toevallig zag ik ze vanochtend weer de winkel opendoen. Dat is al om 8 uur ’s ochtends en die man rolde het reclamebord naar buiten en ik zie de vrouw de pakketjes uitpakken.

Als ik dan naar ze kijk, denk ik: als je elke dag zo blij je winkel opengooit en zo gelukkig bent met wat je doet, ben je in mijn ogen gewoon super succesvol.”

Luister de podcast-aflevering

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Jelle Derckx in gesprek met Judith Noordzij over haar definitie van succes
Sluiten