Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 5 februari 2019

Hierom blijven studenten én werkende jongeren steeds langer thuiswonen

De nieuwe cijfers van het CBS liegen er niet om: jongeren blijven steeds langer thuiswonen. Misschien vindt een deel daarvan het fijn dat er eten voor hen klaar staat en dat de was wordt gewassen. Maar vaak zijn we (en let’s face it: de ouders ook) wél toe aan het verlaten van het nest, maar lukt dat niet door geld.

Waar we in 2012 gemiddeld op 22,8 jarige leeftijd onze ouders gedag zeiden, bleven we in 2017 tot 23,5 jaar thuiswonen. Dit komt vooral door de afschaffing van de basisbeurs en door de prijzen van huur- en koopwoningen, die onwijs zijn gestegen.

Afschaffing basisbeurs

Vooral de studerende jongeren blijven langer thuis hangen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Natuurlijk vinden sommige jongeren het ook gewoon nog fijn om bij hun ouders te wonen, omdat ze bijvoorbeeld willen reizen.

Maar sinds in 2015 de stufi is afgeschaft, gaan steeds minder jongeren op kamers. Studenten moeten nu sowieso veel lenen als ze uit huis gaan. Tel daarbij de kosten voor levensonderhoud op die steeds duurder worden, en het is gewoon onmogelijk om als student uit huis te gaan.

Prijzen van huur- en koopwoningen

Ook de jongeren die werken blijven toch langer thuiswonen. Er zijn amper woningen beschikbaar voor starters. De prijzen voor huur- en koopwoningen rijzen de pan uit.

Dat de cijfers in 2018 een ander beeld laten zien, is niet waarschijnlijk. Sinds 1 januari 2018 moeten starters verplicht alle bijkomende kosten betalen, zoals taxatie en de notaris. Dat is toch zo’n 6 procent van de koopprijs. Heb dat maar even op zak…

Geen vast contract

Anders dan tien jaar geleden hebben jongeren vaak geen vast arbeidscontract. Dat kan drie dingen betekenen: de rente wordt verhoogd, het hypotheekbedrag verlaagd of het hypotheekbedrag wordt helemaal niet verstrekt.

Moeten wel huren

Dit zorgt ervoor dat starters wel moeten huren. Dat is lastig, want voor sociale huurwoningen zijn enorme rijen én strenge eisen. De enige optie is dan nog huren uit de dure vrije sector.

Mark de Rijke van De Hypotheek vertelde in Trouw al hoe raar dat eigenlijk is: “Wie nu geen hypotheek kan krijgen met een maandlast van zeshonderd euro, wordt gedwongen een woning te huren tussen de achthonderd en duizend euro.”

Volgens onderzoek zijn starters nu maar liefst 237 dagen op zoek voordat ze een woning vinden. In populaire steden als Amsterdam en Rotterdam is het zelfs nog onmogelijker en moeten starters uitwijken naar gemeenten eromheen.

Verder lezen

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


Reageer op artikel:
Hierom blijven studenten én werkende jongeren steeds langer thuiswonen
Sluiten