Managen als jonkie: hier moet je aan denken

Mensen aansturen en een team managen is geen eitje. In je vorige rol deed je je werk perfect en kreeg je daarom een mooie promotie, maar nu is het ineens aan jou om naast de lopende taken de overkoepelende schakel te spelen. Wat betekent: het in de gaten gouden van het werk, de carrière en persoonlijkheden van anderen. Anderen die het ook nog ‘s anders kunnen aanpakken dan dat jij doet.

En dat niet alleen. Waarschijnlijk krijg je ook nog ‘s te maken met vijf verschillende generaties die allemaal hun needs en wants hebben en andere dingen uit hun carrière en werk willen halen.

Tips voor een jonge manager

De kans is dus groot dat jij in je nieuwe leidinggevende functie in een situatie komt waarin je mensen moet leiden/managen die ouder zijn dan jij. Dat kan soms vreemd of ongemakkelijk aanvoelen.

Deze tips helpen je om te rocken in je nieuwe, leidinggevende functie. Ook als je nog maar net om de hoek komt kijken.

1. Ga er niet vanuit dat het leeftijdsverschil een probleem is

Als je er iets is wat je zeker niet zou moeten doen, is het je schuldig voelen dat je jonger bent dan degene onder jou. Ga er ook zeker niet vanuit dat de oudere persoon het leeftijdsverschil per definitie vervelend vindt. Sterker nog: waarschijnlijk vindt hij/zij jouw manier van leidinggeven juist anders en verfrissend.

Geloof in jezelf en geloof erin dat jij niet voor niets in deze rol bent geplaatst. Wees niet bang om de baast te zijn.

2. Luister. Naar. Je. Mensen.

Als er toch iemand is die er moeite mee heeft dat jij een stuk jonger bent, doe je er goed aan om de situatie even te bekijken. Zorg dat je de persoon goed leert kennen, vraag hem of haar naar zijn ervaring, meningen en interesses.

Ga op zoek naar zaken die je gemeen hebt. Als je laat zien dat je je interesseert in de ander en er respect voor hebt, is de ander sneller geneigd je te accepteren.

3. Wees flexibel

Focus op de resultaten van je team en wees flexibel over de way of working van de ander. Oudere medewerkers hebben misschien andere manieren om dingen af te handelen of klaar te spelen dan jij, maar wees hier koel onder. Ze zijn bijvoorbeeld misschien formeler, maar daar is niks mis mee – het is alleen anders.

Als de tips niet werken

Krijg je toch het gevoel dat – ondanks bovenstaande tips – mensen het lastig vinden dat jij jonger bent? Ga dan het gesprek aan. Tip: hou het kort en to the point.

Ga in gesprek

Haal de situatie aan (“Het is me opgevallen dat je vaak over mijn leeftijd begint”), zeg hoe jij hierin staat (“Ik respecteer jou en denk dat je goed werk levert, maar ook dat we goed samen kunnen werken om onze doelen te behalen”), vraag de ander naar de oplossing (“Wat kan ik eraan doen om ervoor te zorgen dat onze samenwerking beter verloopt?”).

Natuurlijk hoef je niet direct alles te doen wat de ander vraagt, maar het opent in ieder geval het gesprek.

En ook als de ander er nooit vrede mee zal hebben, is het toch jouw taak (en uitdaging) als manager om hier volwassen mee om te gaan en de medewerker ondanks de hele situatie toch te respecteren en supporten.

Meer over managen

Bron: Refinery29

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Managen als jonkie: hier moet je aan denken
Sluiten