Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 20 aug 2019

Jon verhuisde naar Barcelona en startte haar eigen bedrijf: “Luister niet naar je verstand, maar naar je intuïtie”

Is het een droom van je om voor onbepaalde tijd je koffers te pakken en te vertrekken naar de Spaanse zon? Let dan even op, want dat is precies wat Jon van der Eerden ongeveer twee jaar geleden deed. Ze verhuisde naar Barcelona en startte daar haar eigen bedrijf.

Wij spraken haar over de verhuizing en het ondernemen vanuit het buitenland. Is dat echt zo heerlijk als het lijkt?

Wanneer en hoe is het idee om ontstaan om naar Barcelona te verhuizen?

“Ik had al een lange tijd het gevoel dat ik een tijdje naar het buitenland wilde. Vijf jaar geleden maakte ik een reis naar Australië en Nieuw-Zeeland en daar werd dat alleen maar bevestigd. Bij terugkomst besloot ik daarom bij een internationaal bedrijf te werken, waar ik iets meer dan 2 jaar heb gewerkt.

Eind 2016 heb ik echt de knoop doorgehakt. Ik was klaar voor avontuur. Alhoewel ik mijn baan erop had ingesteld, heb ik toch last minute besloten mijn baan op te zeggen om te gaan ondernemen. Het ondernemerschap borrelde altijd al in mij. Ik had een corporate job met meetings en werkdagen van 9 tot 6. Al vaker had ik het idee dat het ook anders kon.”

Heb je daar lang over getwijfeld?

“Het verhuizen naar het buitenland was altijd een droom, dus daar heb ik nooit over getwijfeld. Het is moeilijk om uit te leggen hoe ik die knoop heb doorgehakt. Ik volgde echt mijn intuïtie. Laat je niet tegenhouden door je verstand. Je verstand heeft wel honderd argumenten waarom het niet zou kunnen of lukken. Het komt nu even niet uit, dat lukt mij toch niet of ik heb net een vast contract. Als je het écht wil, lukt het altijd.

Maak een plan op de lange termijn. Zelf heb ik er aan aantal jaren over gedaan, voordat ik ook echt ben verhuisd. Ik ging bij een internationaal bedrijf werken en goedkoper wonen, zodat ik meer kon sparen.”

Lees ook: Dit leerde Suzanne van vier maanden werken vanuit het buitenland

Waren er veel dingen die je moest regelen toen je naar Barcelona verhuisde?

“Mensen die niet uit Spanje komen en hier willen werken, hebben een NIE nummer nodig. Dat is een soort burgersservicenummer, die je overal voor nodig hebt, zelfs voor het speciale fietsplan voor inwoners van de stad. Omdat je uit Europa komt, is dat redelijk makkelijk te krijgen. Toch moet je er wel een hele dag voor uittrekken, voor het wachten in rijen en het uitleggen wat je nou precies komt doen in Spanje.

Door dit soort zaken ga je wel waarderen dat het in Nederland altijd allemaal zo smooth gaat. Als je dit voor je verhuizing bij de Spaanse ambassade in Nederland regelt, gaat dit een stuk sneller.

Een huis regelen in Barcelona is goed te doen, omdat er best een grote Nederlandse community in de stad is. Via de Facebookgroep Nederlanders in Barcelona konden mijn vriend en ik eerst ergens een maand terecht om daarna via een Spaanse makelaar een huis te vinden. Het is trouwens wel handig als je een beetje Spaans spreekt, want veel makelaars spreken amper Engels.”

Jon van der Eerden en haar vriend in Barcelona
Bron: Jon van der Eerden Jon van der Eerden

Heb je een tip voor mensen die twijfelen?

“Stel jezelf twee vragen. Waarom wil je ondernemen? En waarom wil je naar het buitenland? Maak daar een lijstje van. Bepaalde plekken in de wereld zijn minder geschikt voor bepaalde soorten ondernemingen. Als jij een groot bedrijf wil opstarten, kan je beter naar een andere plek gaan dan wanneer ‘vrijheid’ bovenaan je lijst staat.”

Heb je zelf ook zo Barcelona uitgekozen?

“Zeker, ik heb wel lang getwijfeld over welke locatie het zou worden. Naast Barcelona stonden Sydney en Singapore op mijn lijstje. Als carrière bovenaan mijn lijstje had gestaan, was ik waarschijnlijk naar Singapore gegaan. Maar ik was hier in het verleden al vol voor gegaan. Nu stonden dingen als ‘leven’ en ‘het ontdekken van nieuwe culturen’ bovenaan mijn lijstje.

Ook een belangrijke was ‘familie en vrienden’. Als je in Sydney, aan de andere kant van de wereld, zit, ga je niet even met kerst een weekje naar huis. Barcelona is een makkelijke plek voor vrienden en familie om op visite te komen. Die connectie wilde ik niet verliezen. Natuurlijk wordt dat anders, maar je verhuizing brengt juist ook mooie dingen met zich mee.

Als mensen nu langskomen brengen we echt kwalitatieve weekenden door samen.”

“Je gesprekken zijn anders wanneer je een lange tijd samen doorbrengt dan wanneer je elkaar even een avondje ziet.”

Wat voor bedrijf heb je?

“In Barcelona ben ik eerst begonnen met een blog over mijn tijd hier. Ik vond schrijven heel leuk en dit was lekker laagdrempelig. Ik heb hier veel van geleerd, niet alleen over schrijven, maar voornamelijk ook over zaken als samenwerkingen, SEO en de technische kant van een website. Daarnaast leerde ik dat je enorm veel succes kunt halen uit een website, maar wel alleen met een bepaalde aanpak. Dus uiteindelijk heb ik zelf een contentstrategie ontwikkeld en die werkt!

De blog is dus langzaam ontwikkeld in mijn huidige bedrijf Studio Contento, waarmee ik met behulp van mijn zelf ontwikkelde contentstrategie andere bedrijven help om meer zichtbaarheid te krijgen door middel van content. Kort gezegd, ik help ze uitblinken in een digitale wereld. 70 procent van mijn klanten is Nederlands.”

Is het voor je klanten geen probleem dat je in het buitenland woont?

“Je kunt in deze tijden zoveel, door bijvoorbeeld Skype en Slack. Elkaar face-to-face spreken vind ik ook belangrijk, maar na een eerste ontmoeting kan de rest van het contact op basis van vertrouwen vaak digitaal. Ik ben eens in de zes weken een weekje in Nederland voor al mijn afspraken.

Al mijn klanten zijn super tevreden.”

“Maar zelf geef ik stiekem nog altijd de voorkeur aan een face-to-face meeting, ik houd van echt contact.”

Ben je nog van plan terug te komen naar Nederland?

“We zijn niet geëmigreerd. Het idee is wel om ooit terug te komen, maar het staat nog niet op de planning. Voor nu heb ik hier mijn draai helemaal gevonden.

Het is hier heerlijk. Het strand en de natuur is dichtbij. Je hoeft niet te wachten totdat het mooi weer is om iets leuks te gaan doen, het is altijd mooi weer.

Het zou ook nog kunnen dat we in de toekomst tijdelijk naar Nederland komen en dan door gaan, naar Berlijn bijvoorbeeld.”

Jon werkt vanuit Barcelona aan haar bedrijf Studio Contento als content creator en content strateeg. Meer van haar Spaanse leven als ondernemer zie je op haar Instagram-account.

Meer verhalen uit het buitenland

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Jon verhuisde naar Barcelona en startte haar eigen bedrijf: “Luister niet naar je verstand, maar naar je intuïtie”
Sluiten